Vincze napi hagyományőrzés

764

Ötödik alkalommal rendezték meg 2017. január 14-én, a Bocskai központ Makai termében a Vince -napi borkóstolót. Az eseményen közel nyolcvan személy ízlelte a helyi borokat és ivott áldomást az idei jó termés reményében.

 

Szent Vince, Szent György és Szent Márton azok a jeles napok, amelyek valamilyen formában a szőlőhöz is kapcsolódnak. Évről-évre sikeresebb és több településről vonz borászokat, és nem csak magyarokat, érdeklődőket a Poynár Miklós Borbarátok Köre által szervezett borkóstoló. Az immár hagyományoknak örvendő rendezvényen Kajántó Pál alpolgármester, borász köszöntötte a megjelenteket.
A Vince-napi hagyományok első anyaországi előfordulása a pesti ferencesek középkori misekönyvének 1498 tájáról származó kézírásos bejegyzése: „Vincenti festo si sol radyatur memor esto, / Tunc praepara vas, quia vitis fert tibi uvas.” („Ha Vince napján a nap süt, ne felejtsd el: / Készítsd az edényeket, mert szőlőt hoz a vesszeje.” ford. Marton J.) A Vince-napi hiedelmek a rokon hangzású latin ’vinum’ szó révén a borhoz kötődtek. Ha az eresz csöpögött, azaz olvadt, a gazdák bőséges bortermésre számíthattak ősszel – a mondóka szerint: „Ha csöpög a Vince, telik a pince” vagy a tréfa nyelvén: „Vince, csurog-e a pince?”. De a borosgazdák – kissé saját javukra – azt is tartották, hogy e napon sok bort kell inniuk, hogy a következő bortermés is bőséges legyen. Egyesek szerint a Szent Vincéhez (január 22.) kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el. A szőlősgazdák a Vince-napi időjárásból és a metszett „vincevesszők” állapotából jósolták a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe, melegbe tették, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajt ki, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjazás várható…
Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak. A legáltalánosabb azonban a pincejárás hagyománya, a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolták egymás borait és áldomást mondtak, énekeltek a jó termésért. Sok helyen papot is hívtak, s a tőkékre Isten áldását kérték.
A szombat délutáni rendezvény Kajántó Pál szőlőből készült pálinkájának a kóstolásával indult, majd hurka, bőrsajt és kolbász került az asztalra, amit aztán toros káposzta követett. Persze ezen nehéz ételek megemésztése elképzelhetetlen volt egy -egy pohár jó fehér, rose vagy vörös bor nélkül. Erre többek között Kálmán László, Pusztai Sándor, Kajántó Pál, Török Attila helyi borászok által készített isteni nedük adták a megoldás. A jó hangulatról persze nemcsak a borok, hanem a talpalávalót húzó Kiss Géza és felesége gondoskodott.
Hasas János

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.