Élesd a házigazdája a XX. ERDÉLYI SZŐLŐHEGYEK borversenynek

371

Bihar megyében az idei év egyik legfontosabb borászati eseményének a XX. jubileumi „Erdélyi Szőlőhegyek” borverseny ígérkezik. Az idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd ad otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek „Erdélyi Szőlőhegyek” borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

 

Az élesdi borászok már a kezdetektől részt vettek ezen a megmérettetésen, és minőségi boraikkal rendszerint kitűnő eredményeket értek el. Tudásukat és szorgalmukat sok nagyarany-, arany- és számos ezüstérem jelzi. A 2016-os esztendő mérföldkő volt az élesdi borászok számára. Ekkor hozta létre 12 alapító tag a Sólyomkő (Piatra Șoimului) Egyesületet, melynek elnöke Pusztai Sándor, alelnöke Homonnai Gábor, titkára Székely Dániel. Céljuk a Sebes-Körös-völgyi szőlő- és gyümölcstermesztés képviselete. Alig 3 éves fennállása alatt az egyesület máris nagy érdemeket szerzett: sikerült visszaszereznie a környék borvidékként való besorolását, és elérte, hogy Élesd és vidéke ismét felkerüljön Románia borvidékeinek a térképére. Ezt méltányolva döntött úgy a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete, hogy elfogadja az élesdiek pályázatát a XX. jubileumi „Erdélyi Szőlőhegyek” megrendezésére.
A jubileumi rendezvény ünnepélyességét kettős évforduló is fokozza:
– 175 éve, 1844-ben alakult meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének jogelődje, az Erdélyi Gazdasági Egylet (EGE) és
– 150 éve, 1869-ben jelent meg először az Erdélyi Gazda, az RMGE mezőgazdasági, környezetvédelmi, turisztikai és tudományterjesztő folyóirata.
Mindezekre az évfordulókra mindannyian büszkék lehetünk, hiszen részesei vagyunk a gazdaszolgálat 175, 150 és 20 éves múltjának. Egyben alkalom ez arra is, hogy méltón ünnepeljük meg azokat az eseményeket, amelyeket a számok fémjeleznek.
Az idei XX. „Erdélyi Szőlőhegyek” borversenyre 2019. május 18-án Élesden, a Bonavilla vendéglátó komplexumban kerül sor (a települést Kolozsvár felé elhagyva, a DN1 főút bal oldalán helyezkedik el).
Nevezés: mintánként 4 db 0,75 literes palack. Nevezési díj: mintánként 15 lej. Fontos: minden palackon fel kell tüntetni a termelő nevét, a fajtát, a termőhelyet és az évjáratot (cím¬kézett palack).
A minták leadásának határideje:
– a helyszínen: május 17. (péntek) legkésőbb 12 óráig
– a megyei begyűjtőknél: május 15. (szerda) 17 óráig
Bihar megyei begyűjtők: Nagy Miklós, Szalárd, tel. 0745-590455 és Pusztai Sándor, Élesd, tel. 0733-046901
Program (május 18. szombat):
10.00-16.00 Borok bírálata
16.00 Eredményhirdetés, díjkiosztás
16.00-18.00 Díszebéd a bírálóbizottsággal
Szállásigényét, a rendezvényen és a díszebéden való részvételi szándékát kérjük május 15-ig jelezze telefonon az Erdélyi Gazda szerkesztőségének (tel. 0264-431896, 0745-399063). Helyi szervező: Pusztai Sándor, Élesd, tel. 0733-046901
Kérjük a megyei versenyeken jó eredményeket elért gazdákat, hogy minőségi boraikkal vegyenek részt a jubileumi megmérettetésen.

Homonnai Gábor


 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.