Hálaadás a szüret jegyében Élesden

491

Hagyománnyá vált, hogy a Körös- menti kisvárosban minden ősszel megünneplik a szőlőtermést istentisztelettel, táncos körmenettel az utcákon és esti bállal. Ez azért is fontos, hogy egy jót beszélgethessenek, vidáman nótázhassanak és a viszontlátás örömében találkozhassanak a távolra szakadt családok, baráti társaságok és a különböző nemzedékek.

 

Szeptember 29-e nagy izgalmakat tartogatott főleg a legkisebbek számára, akik életük első szüreti mulatságára készültek. A Constantin Șerban Elméleti Líceum óvodásai, éppúgy mint iskolás társaik több hétig gyakorolták a népi gyermekjátékokat, a népdalokat és a pedagógusok által kitalált koreográfiákat. Az ő előadásukat kiegészítették a „nagyobbak” nagyszerű tánca, amivel a városlakókat és a szüreti felvonulókat megvendégelő családokat örvendeztették meg. Ezt a színes, vidám ének- mondóka- játék- néptánc kavalkádot az istentisztelet után és az este megnyitásaként adták elő, amit a hálás közönség nagy tapssal jutalmazott. A táncot oktatóknak (Kerekes Brigitta óvónő, Domján Emília, Ciavoiné Létai Andrea Hajnalka tanítók, Várdai Szilvia II. éves tanítójelölt) köszönik a közreműködést.
Az istentiszteleten nt. Balla Sándor a 103. zsoltár 1-5 versei alapján hirdette az igét, amiben azt hangsúlyozta, hogy legyen hálás az istenfélő ember mindenért, amit az Úrtól kap. „Örüljön az élesdi közösség, főleg annak, hogy vannak hagyományai, hogy a gyermekekben ott van a jövő. Ez pedig a magyar közösség jövője, ha bomlasszák is azt.” A lelkipásztor arra is kérte a gyülekezetet, hogy tartozzon a közösséghez, tegyen érte, legyen Isten eszköze, ami a jó és igaz javára munkálkodik, hálás szívvel megköszönve Neki életünket, családjainkat.

A helyi érdekvédelmi szervezet főszervezésében, Váradi Zsolt városi tanácsos irányításával és a választmány segítő munkája nyomán, mindenki megtalálhatta a számára kellemes kikapcsolódást: megható és lélekemelő volt az istentistelet, érdekesek és szépek voltak a táncok, gazdagon terítettek a szüreti menetet fogadó asztalok, Dezső József csőszmester hivogatását nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták szerte a városban, este finom falatok és jó italok várták a bálozókat, a jó hangulatról a Nagyváradról érkezett Kiss Csaba és Kiss Ervin gondoskodtak, s nem utolsó sorban értékes tombolatárgyakat sorsoltak ki éjfélkor.
Az élesdi RMDSZ minden segítőnek, támogatónak nagyon szépen megköszöni a munkáját, továbbá mindazoknak is, akik megjelenésükkel támogatták az eseményt, Isten gazdag áldását kívánva életükre.

Ciavoiné Létai Andrea Hajnalka, választmányi tag

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.