Sikeres tanulmányi kirándulások

247
Sikeres tanulmányi kirándulások-800x501

Az élesdi másodikosoknak, tanítóik (Scorţe Monica, Mermeze Gabriela, Puşcaş Maria, Turcuş Georgeta, Dume Gabriela és alulírott), izgalmas tanév végi kirándulást szerveztek Erdély ősi, történelmi fővárosába, Gyulafehérvárra vagy, ahogy III. Károly után nevezték Károlyfehérvárra május 24-én.

 

A kissé hosszú, de kényelmes utazás megért minden fáradságot, Fehér megye székhelye gyönyörű, verőfényes napban várta a kis látogatókat. Történelmi központja 1991 óta a Világörökség javaslati listáján szerepel, jogosan. A legmeghatóbb számunkra az érseki székesegyház volt, ami a 13. században épült és az erdélyi fejedelmek temetkezési helye, a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Megtekintettük az ortodox székesegyházat, ami a târgovistei templom mása, a Román Egyesülés Múzeumát, a volt tiszti kaszinó épületében kialakított Egyesülés Termét, a püspöki palotát. Az őrségváltás eljátszása is nagy örömöt szerzett a gyermekeknek.  Június 8-án a kiskohi Medve- barlanghoz kirándultunk Simionaș Narcisa tanítónő főszervezésének köszönhetően, együtt Urs Florica, Pustai Gabriela és Birinyi Éva tanítók osztályaival. Érdekes volt bepillantani abba a földalatti természeti csodába, ami mintegy 200 millió évvel ezelőtt képződött. A cseppkőképződmények paradicsoma számos barlangi medve maradványával büszkélkedhet. Végig jártuk a Medvék- járatát, az Emil Racoviță- és a Gyertyák termét, végül pedig megnéztünk egy teljesen ép csontvázat is. A gyermekeknek nagyon tetszettek azon cseppkőképződmények, melyek alakjuk miatt nevet is kaptak, mint a Varázspalota, a Törpeház és a barlangból kimászni készülő medve.

Útban hazafelé megálltunk hűsülni Félixfürdő tavirrózsákkal díszített tavainál. Nagyon jól érezte magát kicsi és nagy egyaránt, köszönet ezért a szülőknek, akik támogatták az e fajta non-formális oktatási formát is.

Ciavoiné Létai Andrea tanító

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.