Az anyanyelv élesdi ünnepe a sokszínűség jegyében

587

Élesd tanintézeteiben 124 gyermek ünnepelte az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Az őket buzdító pedagógusok azt tudatosították bennük, hogy nemcsak ápolni kell a román, magyar, szlovák és roma anyanyelvet, hanem első sorban beszélni azt és tovább adni az utókornak, másod sorban pedig egy magasabb szintre kell emeli, nemcsak megelégedni a szlenggel, a pl. Facebookon használt rövidített és „kitekert” szavakkal.

 

A Constantin Şerban Elméleti Líceum termeiben és a hozzá tartozó tagóvodában, mindenki izgatottan várta az ünnepségek megkezdését. Ciavoiné Létai Andrea tanítónő, immár negyedik éve koordonálja ezt a tevékenységet, elmondása és tapasztalatai szerint évről- évre többen csatlakoznak az ünnephez. Az idén, díszterem hiányában, egyéni és csoportos tevékenységek zajlottak 12 órai kezdettel.
Pușcaș Maria II. C-sei egy romániai kalandos utazáson vettek részt osztálytérképük segítségével, elénekelték a „Román vagyok!” című dalt, és útirajzot, zászlókat is készítettek. Ciavoiné Létai Andrea előkészítő- első osztályosai utánmondták Arany János A vigasztaló költeményét, csatlakozván az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület első kezdeményezéséhez, majd meséket hallgattak a Szivárvány gyermeklapból, kézimunkáztak is belőle, végül Tóth Ági Macskadomb című CD-ről énekelték a nagyváradi költőnő megzenésített verseit. Birinyi Éva tanítónő a nap fontosságáról értekezett, majd felolvasta a II. és III. osztályosoknak a fent említett Arany költeményt. Domján Emília irányításával megbeszélték a vers üzenetét, amit eképp fogalmaztak meg: „ fontos, hogy anyanyelven tanuljon a gyermek”. Ők is megemlékeztek a költőóriás születésének 200. évfordulójáról, meghallgatván a váradi gyermekek (Krasznai Tünde oszt.) előadásában is a verset. A tevékenység végéhez közeledve az EU himnuszt is elénekelték és játékos nyelvi feladatokat oldottak meg. A legkisebbek Pustai Gabriela, Iacob Mariana-Aurelia, Blaga Emilia-Gabriela, Chillik Hajnalka és Podhora Maria óvodapedagógusok segítségével három nyelven játszották el az „Ha jó a kedved…”, „A fejem, a vállam, a térdem, a bokám…” című mozgásos dalt, s megbeszélték a magyar-, szlovák-, román zászlók színeit. Többen elmondták a kicsik közül, mit jelent e nap a különböző nemzetiségű gyermekek kis életében. A IV. A-sok, Petrişor Mihaela Simona tanítónő diákjai, képes bemutatóval egybekötött történelmi időutazást tettek. Megfogalmazódott a: „Tiszteld anyanyelvedet és más nemzet nyelvét!” alapgondolat, amit több nyelven (román, magyar, roma, angol, szlovák) előadott versek követtek. Két kollázst is készítetettek, a Föld nyelveit és zászlóit feltüntetve rajtuk. A tevékenységet Alexei Mateevici A mi nyelvünk című dalával zárták.
A fenti tartalmas tevékenységek mindegyike jó hangulatban zajlott, ismeretekkel, készségekkel és élményekkel gazdagodtak kicsik és nagyok egyaránt.

Pustai Gabriela óvdapedagógus

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.