0.3 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăMagyarAz anyanyelv élesdi ünnepe a sokszínűség jegyében

Az anyanyelv élesdi ünnepe a sokszínűség jegyében

Élesd tanintézeteiben 124 gyermek ünnepelte az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Az őket buzdító pedagógusok azt tudatosították bennük, hogy nemcsak ápolni kell a román, magyar, szlovák és roma anyanyelvet, hanem első sorban beszélni azt és tovább adni az utókornak, másod sorban pedig egy magasabb szintre kell emeli, nemcsak megelégedni a szlenggel, a pl. Facebookon használt rövidített és „kitekert” szavakkal.

- Publicitate -

A Constantin Şerban Elméleti Líceum termeiben és a hozzá tartozó tagóvodában, mindenki izgatottan várta az ünnepségek megkezdését. Ciavoiné Létai Andrea tanítónő, immár negyedik éve koordonálja ezt a tevékenységet, elmondása és tapasztalatai szerint évről- évre többen csatlakoznak az ünnephez. Az idén, díszterem hiányában, egyéni és csoportos tevékenységek zajlottak 12 órai kezdettel.
Pușcaș Maria II. C-sei egy romániai kalandos utazáson vettek részt osztálytérképük segítségével, elénekelték a „Román vagyok!” című dalt, és útirajzot, zászlókat is készítettek. Ciavoiné Létai Andrea előkészítő- első osztályosai utánmondták Arany János A vigasztaló költeményét, csatlakozván az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület első kezdeményezéséhez, majd meséket hallgattak a Szivárvány gyermeklapból, kézimunkáztak is belőle, végül Tóth Ági Macskadomb című CD-ről énekelték a nagyváradi költőnő megzenésített verseit. Birinyi Éva tanítónő a nap fontosságáról értekezett, majd felolvasta a II. és III. osztályosoknak a fent említett Arany költeményt. Domján Emília irányításával megbeszélték a vers üzenetét, amit eképp fogalmaztak meg: „ fontos, hogy anyanyelven tanuljon a gyermek”. Ők is megemlékeztek a költőóriás születésének 200. évfordulójáról, meghallgatván a váradi gyermekek (Krasznai Tünde oszt.) előadásában is a verset. A tevékenység végéhez közeledve az EU himnuszt is elénekelték és játékos nyelvi feladatokat oldottak meg. A legkisebbek Pustai Gabriela, Iacob Mariana-Aurelia, Blaga Emilia-Gabriela, Chillik Hajnalka és Podhora Maria óvodapedagógusok segítségével három nyelven játszották el az „Ha jó a kedved…”, „A fejem, a vállam, a térdem, a bokám…” című mozgásos dalt, s megbeszélték a magyar-, szlovák-, román zászlók színeit. Többen elmondták a kicsik közül, mit jelent e nap a különböző nemzetiségű gyermekek kis életében. A IV. A-sok, Petrişor Mihaela Simona tanítónő diákjai, képes bemutatóval egybekötött történelmi időutazást tettek. Megfogalmazódott a: „Tiszteld anyanyelvedet és más nemzet nyelvét!” alapgondolat, amit több nyelven (román, magyar, roma, angol, szlovák) előadott versek követtek. Két kollázst is készítetettek, a Föld nyelveit és zászlóit feltüntetve rajtuk. A tevékenységet Alexei Mateevici A mi nyelvünk című dalával zárták.
A fenti tartalmas tevékenységek mindegyike jó hangulatban zajlott, ismeretekkel, készségekkel és élményekkel gazdagodtak kicsik és nagyok egyaránt.

Pustai Gabriela óvdapedagógus

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI