Felejthetetlen élmény Brüsszelben

145

Lezárult a „Székelykapuk- Zöldkapuk” nemzetközi, közép-kelet-európai vetélkedő 2015/2016-os esztendejének, BETLEHEMES csoportjainak versenye. A díjkiosztás február végén lesz. Addig is egy brüsszeli kántálásra hívták hét ország 25 fős képviseletét. Az élesdi Constantin Şerban Elméleti Líceumot, Élesd városát, a Sebes-Körös mentét, Bihar megyét Létai Júlia diák és Debreczeni Mónika rajztanár képviselte.

 

Az öt pedagógusból és kilenc diákból álló csoport, akik Romániából, Magyarországból és Szerbiából érkeztek,  közösen utaztak január 7-én Magyarországra. Másnap, kora reggel megérkeztek Brüsszelbe, ahol társultak a nemzetközi Csillagénekesek ,,Sternsingers”gyermekcsoportjához. Hétfőn reggel, csak a magyar és a román Csillagénekesek kis gyermekcsoportja ellátogatott az Európai Parlamentbe, ahol a romániai magyar és  román europai képviselők fogadták őket. Sógor Csaba, Winkler Gyula és Daniel Buda örömmel gratuláltak a diákoknak és tanáraiknak, megköszönve, hogy első munkanapjukon színvonalas köszöntésben lehetett részük. Az ünnepi szolgálatot dr. Varga Berta József, a magyar EMP Alapítvány elnöke munkáját dicséri.

A romániai Csillagénekesek, a bihariak mellett, Kolozs megyéből érkeztek kísérő tanáraikkal, Presecan Lucreţia és Botár Györggyel, illetve Szatmár megyéből Blatniczki Mária- Cecilia kíséretével. Délután a gyermekeknek közös nemzetközi próbájuk volt, készülvén a következő napi ünnepségre, amin már az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is jelen volt, sőt aktív szereplője volt az irodájában szervezett műsornak. Ez egy „házszentelő” rituálé volt a gyermekek részéről, immár 3. éve, amit egy jelképes ajándék is követett: egy táblácska RESPEKT felirattal. Az elnök beszédéből kicsengett szomorúsága is, a jelenlegi politikai viszályok miatt. A dalcsokor német, angol, latin és magyar dalokból lett összeválogatva, a csoport hangszerfelelőse pedig iskolánk VII. osztályos tanulójal, Létai Júlia volt, akire nagyon büszke vagyok, s akit többen megdicsértek szép furulyajátéka miatt. (Köszönet illeti Kajántó Jutka tanárnőt, aki felkészítette őt.)

Később, a COMECE azaz, az Európai Unió Püspöki Bizottságának székházának dísztermében csendültek fel a Csillagénekesek hangjai. Érdekes és lenyűgöző volt a parlamenti múzeum is, ahol történelmi időutazásban volt részünk. A nemzetközi csoport magyar ajkú gyermekei találkozhattak Csáky Pál magyarországi EP képviselővel is, aki nagy szeretettel fogadta őket és pedagógusaikat, és megvendégelte a kis társaságot az EP büfében. Itt kötetlen beszélgetésben elmesélte a parlament működését, kérdéseket intézett a gyermekekhez, s ők is elmesélhették honnan jöttek.

Mindenképpen, január13-án, életreszóló élménnyel tért haza mindenki. Köszönettel tartozom az ÉLESDI SÓLYMOK minden egyes tagjának, akik ebben a tanévben, szorgalommal és lelkesen dolgoztak ebben a projektben, a gyermekek szüleinek, támogatóinknak, vendégfogadóinknak és pedagógus társaimnak Juhász Évának, Pusztai Gabriellának és Ciavoiné Létai Andreának, hiszen a közös munka során kijuthattunk Brüsszelbe. Reménykedve várjuk az eredményhirdetést!

Debreczeni Mónika tanárnő

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.