18 C
Aleşd
miercuri, 12 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Felejthetetlen élmény Brüsszelben

Lezárult a „Székelykapuk- Zöldkapuk” nemzetközi, közép-kelet-európai vetélkedő 2015/2016-os esztendejének, BETLEHEMES csoportjainak versenye. A díjkiosztás február végén lesz. Addig is egy brüsszeli kántálásra hívták hét ország 25 fős képviseletét. Az élesdi Constantin Şerban Elméleti Líceumot, Élesd városát, a Sebes-Körös mentét, Bihar megyét Létai Júlia diák és Debreczeni Mónika rajztanár képviselte.

Az öt pedagógusból és kilenc diákból álló csoport, akik Romániából, Magyarországból és Szerbiából érkeztek,  közösen utaztak január 7-én Magyarországra. Másnap, kora reggel megérkeztek Brüsszelbe, ahol társultak a nemzetközi Csillagénekesek ,,Sternsingers”gyermekcsoportjához. Hétfőn reggel, csak a magyar és a román Csillagénekesek kis gyermekcsoportja ellátogatott az Európai Parlamentbe, ahol a romániai magyar és  román europai képviselők fogadták őket. Sógor Csaba, Winkler Gyula és Daniel Buda örömmel gratuláltak a diákoknak és tanáraiknak, megköszönve, hogy első munkanapjukon színvonalas köszöntésben lehetett részük. Az ünnepi szolgálatot dr. Varga Berta József, a magyar EMP Alapítvány elnöke munkáját dicséri.

A romániai Csillagénekesek, a bihariak mellett, Kolozs megyéből érkeztek kísérő tanáraikkal, Presecan Lucreţia és Botár Györggyel, illetve Szatmár megyéből Blatniczki Mária- Cecilia kíséretével. Délután a gyermekeknek közös nemzetközi próbájuk volt, készülvén a következő napi ünnepségre, amin már az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is jelen volt, sőt aktív szereplője volt az irodájában szervezett műsornak. Ez egy „házszentelő” rituálé volt a gyermekek részéről, immár 3. éve, amit egy jelképes ajándék is követett: egy táblácska RESPEKT felirattal. Az elnök beszédéből kicsengett szomorúsága is, a jelenlegi politikai viszályok miatt. A dalcsokor német, angol, latin és magyar dalokból lett összeválogatva, a csoport hangszerfelelőse pedig iskolánk VII. osztályos tanulójal, Létai Júlia volt, akire nagyon büszke vagyok, s akit többen megdicsértek szép furulyajátéka miatt. (Köszönet illeti Kajántó Jutka tanárnőt, aki felkészítette őt.)

Később, a COMECE azaz, az Európai Unió Püspöki Bizottságának székházának dísztermében csendültek fel a Csillagénekesek hangjai. Érdekes és lenyűgöző volt a parlamenti múzeum is, ahol történelmi időutazásban volt részünk. A nemzetközi csoport magyar ajkú gyermekei találkozhattak Csáky Pál magyarországi EP képviselővel is, aki nagy szeretettel fogadta őket és pedagógusaikat, és megvendégelte a kis társaságot az EP büfében. Itt kötetlen beszélgetésben elmesélte a parlament működését, kérdéseket intézett a gyermekekhez, s ők is elmesélhették honnan jöttek.

Mindenképpen, január13-án, életreszóló élménnyel tért haza mindenki. Köszönettel tartozom az ÉLESDI SÓLYMOK minden egyes tagjának, akik ebben a tanévben, szorgalommal és lelkesen dolgoztak ebben a projektben, a gyermekek szüleinek, támogatóinknak, vendégfogadóinknak és pedagógus társaimnak Juhász Évának, Pusztai Gabriellának és Ciavoiné Létai Andreának, hiszen a közös munka során kijuthattunk Brüsszelbe. Reménykedve várjuk az eredményhirdetést!

Debreczeni Mónika tanárnő

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,670FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI