Ünneplés és emlékezés az OKTATÁS világnapján

403

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban, október 5-én elfogadta a pedagógus jogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. De a PEDAGÓGUSJOGOK és az OKTATÁS VILÁGNAPJA az emlékezés napja is azokra a tanárokra, akik meghatározó szerepet játszottak életünkben.

 

Az élesdi Constantin Șerban Elméleti Líceumban is ünnepnap volt október 5-e. Az előkészítősök-elsősök csoportját Hübner Piroska nyugdíjas tanító néni látogatta meg. A kicsik nagyon örültek a „meglepetés vendégnek”, akinek ez úton köszönjük segítségét, s csodálkozva hallgatták „meséjét”. Az előadó a régi idők iskoljába röpítette a diákokta, visszaforgatta az idő kerekét, sok érdekességet mesélve a palatábláról, az iskolába járásról, a tanteremről, az iskolai szigorról…felhívva a figyelmet arra is,hogy a régi idők gyermekei tisztelték tanítóikat és szüleiket, szorgalmasabbak, becsületesebbek, jobb érzésűek és hálásabbak voltak, mint a mai, modern kor tanulói. Arra kérte a diákokat vegyenek példát elődeikről. A foglalkozás második felében összehasonlították a „régi és a mai iskolát”, s rajzban örökítették meg a tanintézetet.

Ezzel egyidőben a többi osztályban is folytak a tematikus tevékenységek: maratoni olvasás, tablókészítés, játékos tanulás…Az elsősök közös tevékenységében egy az oktatással kapcsolatos „Örök mondások fát” is készítettek, ami olyan levelekkel volt díszítve, amik idézeteket tartalmaztak írók, híres emberek tollából, illetve a kisiskolásoktól, akik szerint az oktatás: „tanulás”, „játszás a betűkkel”, „verseny a számokkal”, „rajzolás”, „ha tancsi fogja a kezem, amikor írok”, „iskolába járás, hogy okos felnőtt legyek”…

Köszönet illeti ezért az elsős tanítókat: Moisi Gabriela, Scorţe Monica, Turcuş Georgeta, Mermeze Mihaela, Pârlog Sonia, Coste Getuţa, akik pozitív hozzáállássukkal és színvonalas munkájukkal biztosították, hogy a ránk bízott ifjú nemzedék részt vehetett egy ilyen értékteremtő multikulturális utazáson, és a gyermekeket, akik hálásan mondtak köszönetet pedagógusaiknak.

Ciavoiné Létai Andrea tanítónő

 

Urmărește-ne și pe Google News