Ünneplés és emlékezés az OKTATÁS világnapján

401

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban, október 5-én elfogadta a pedagógus jogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. De a PEDAGÓGUSJOGOK és az OKTATÁS VILÁGNAPJA az emlékezés napja is azokra a tanárokra, akik meghatározó szerepet játszottak életünkben.

 

Az élesdi Constantin Șerban Elméleti Líceumban is ünnepnap volt október 5-e. Az előkészítősök-elsősök csoportját Hübner Piroska nyugdíjas tanító néni látogatta meg. A kicsik nagyon örültek a „meglepetés vendégnek”, akinek ez úton köszönjük segítségét, s csodálkozva hallgatták „meséjét”. Az előadó a régi idők iskoljába röpítette a diákokta, visszaforgatta az idő kerekét, sok érdekességet mesélve a palatábláról, az iskolába járásról, a tanteremről, az iskolai szigorról…felhívva a figyelmet arra is,hogy a régi idők gyermekei tisztelték tanítóikat és szüleiket, szorgalmasabbak, becsületesebbek, jobb érzésűek és hálásabbak voltak, mint a mai, modern kor tanulói. Arra kérte a diákokat vegyenek példát elődeikről. A foglalkozás második felében összehasonlították a „régi és a mai iskolát”, s rajzban örökítették meg a tanintézetet.

Ezzel egyidőben a többi osztályban is folytak a tematikus tevékenységek: maratoni olvasás, tablókészítés, játékos tanulás…Az elsősök közös tevékenységében egy az oktatással kapcsolatos „Örök mondások fát” is készítettek, ami olyan levelekkel volt díszítve, amik idézeteket tartalmaztak írók, híres emberek tollából, illetve a kisiskolásoktól, akik szerint az oktatás: „tanulás”, „játszás a betűkkel”, „verseny a számokkal”, „rajzolás”, „ha tancsi fogja a kezem, amikor írok”, „iskolába járás, hogy okos felnőtt legyek”…

Köszönet illeti ezért az elsős tanítókat: Moisi Gabriela, Scorţe Monica, Turcuş Georgeta, Mermeze Mihaela, Pârlog Sonia, Coste Getuţa, akik pozitív hozzáállássukkal és színvonalas munkájukkal biztosították, hogy a ránk bízott ifjú nemzedék részt vehetett egy ilyen értékteremtő multikulturális utazáson, és a gyermekeket, akik hálásan mondtak köszönetet pedagógusaiknak.

Ciavoiné Létai Andrea tanítónő

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.