SZÜRETI MULATSÁG ÉLESDEN

353
  1. október 1-jén került megrendezésre Élesden a szüreti bál. Délután 15 órakor hálaadó istentisztelettel kezdődött az ünnepség. Fehérvári István a János 2:11 bibliai idézetet olvasta fel a híveknek. A hálaadásra összegyűlt gyülekezet Jézus első csodájának történetét hallhatta, amelyet a galileai, kánai menyegzőn tett. “Ezzel Jézus kinyilvánította dicsőségét és hittek benne a tanítványok.”

Elgondolkodtató volt az igemagyarázat kapcsán feltett kérdés: “Jézus kész velünk ünnepelni, meghívjuk-e életünk fontosabb, jelesebb eseményeire? Ünnepi alkalomra: keresztelőre, konfirmálásra, házasságkötésre vagy akár szüreti hálaadásra. Az Úr Jézus ott tesz jelt, ahova meghívják, nem ellensége az örömnek. Vigasztaló dolog az Ő jelenléte és megtörténnek a csodák…

 

Jézus a vizet borrá változtatta és megmentette a fiatal párt a szégyentől, közösséget vállalt velük .Életünket is képes megváltoztatni, örömöt ad, vigaszt nyújt. Cserébe annyit kér, hogy higgyünk benne, vigyük magunkkal az ünnepségre és hétköznapjainkba valamint tegyünk meg mindent, amit a szívünkre helyez!”

Templomból kijövet a gyermekek és a fiatalok tánccal, énekekkel és jókívánságokkal köszöntötték a közönséget. Az óvodásokat Chillik Hajnalka óvónéni készítette fel. Az előkészítő és első osztályosokat Ciavoi Létai Andrea tanító néni tanította táncra. A második és harmadik osztályos gyermekeket Birinyi Éva és Domján Emilia tanító nénik készítették fel, míg a fiatalok koreográfiáját  Jeremiás Csilla és Várdai Szilvia állította össze.

Az élesdi közönség tapssal jutalmazta a produkciókat.

Következett a bálra való hivogatás, Élesd apraja-nagyja elindult a város utcáin, ahol helyenként már várták a felvonulókat, kínálgatva őket kaláccsal, süteményekkel, szőlővel, üdítővel, musttal és borral.

A kisbíró szerepében Bodonyi István úr lelkesen mondta a jól megszerkesztett, rímbe foglalt hívogató szöveget magyarul és románul: “Közhírré tétetik! Alázatossággal léptünk ebbe az utcába, az Ég áldása szálljon a benne lakókra. Adjon az Isten szerencsés jó napot!… Adatik tudtára mindenkinek: Táncra perdül hordó, lihu meg a nagy kád, kezdődjön hát a mulatság! Ünnepeljünk együtt!

A felvonulás, hívogatás után este összegyűlt minden szüreti bálozni vagyó a Bocskai István Kultúrházban. Eminens vendég, Bíró Rozália előtt a gyermekek és a fiatalok újra előadták produkcióikat, táncukat. A szenátor asszony megköszönte a műsort és megdicsérte a gyerekeket, fiatalokat, a felkészítő pedagógusokat, tanárokat és a helyi szervezőket. “Gyönyörű szép volt! Büszke vagyok rá, hogy láthattam és a szülők is azok lehetnek gyermekeikre. Az idősek világnapja alkalmából pedig erőt, egészséget és boldogságot kívánok az időseknek. Köszönöm szépen, hogy megszervezték a szüreti mulatságot! Jó szórakozást mindenkinek!”

Kellemesen szórakozott fiatal, idős egészen éjfélig, amikor a fiatalok közkívánatra kétszer is előadták táncukat. Következett a tombolasorsolás, majd folytatódott a szüreti mulatság.

Én, a magam és az egész élesdi magyarság nevében nagyon szépen köszönöm Kajántó Pál úrnak, a helyi RMDSZ elnökének az ügyes, jó és gördülékeny szervezést: Köszönjük szépen és kívánunk jó erőt, egészséget Isten áldásával a következő események szervezéséhez!

Birinyi Éva

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.