0.3 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăMagyarBaráti, jó hangulatú borverseny

Baráti, jó hangulatú borverseny

Tizennegyegyedik alkalommal rendezték meg Élesden, március 14-én, a Sebes-Körös menti borversenyt. Idén 89 bormintát minősített a zsűri. Ebből 33 arany, 20 ezüst és 24 bronz minősítést ért el.

- Publicitate -

Már 2014-ben, a 11. alkalommal megrendezett élesdi borversenyen, amikor csak 55 bormintát minősített a zsűri, felvetődött az az igény arra, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a református kultúrotthon (REKKO) helyett új, tágasabb helyszínt kell biztosítani a rendezvénynek. Időközben felépült a Bocskai István Kulturális-, Közösségi- és Szórványközpont, és alig két év után a Poynár Miklós Borbarátok Köre, a Castrum Egyesület, a Református Egyházközség és helyi vállalkozók által szervezett rendezvény, már ezt az új helyszínt is kinőtte, hiszen szombaton a színpadot berendezve pótasztalokat kellett behozni azért, hogy a közel 140 érdelkődő ülőhelyhez jusson.
„Az ember egyik legősibb törekvése, nem ritkán szenvedélye, az alkotás. Ennek legszélesebb területe a művészet, annak minden termő oldalával. A művészi termékek kincstárában egymás közelébe kerül a szépirodalom és Isten ajándéka, a bor, melyek egyaránt esztétikai értékek hordozói és közvetítői”, írja Csávossy György a Bor dicsérete című munkájában. És Biharban egyre többen adják alkotásra a fejüket, évről-évre egyre több településről vonz borászokat, érdeklődőket a Sebes-Körös menti borverseny. Idén Belényestől, Biharvajdán, Biharpüspökin keresztül, Székelyhídon, Hegyközkovácsin, Mezőtelegden, Szentjobbon, Hegyközszentimrén át, tizenöt erdélyi és egy magyarországi településről érkeztek a versenyzők és a borok a tizenennegyedik alkalommal megrendezett élesdi borversenyre. A nagy hagyományoknak örvendő rendezvényen nagyon jó körülmények között, a számítógép és a kivetítő segítségét is felhasználva lehetett végigkövetni a pontozást, illetve az eredményeket. A rendezvény érdekessége talán az, hogy a magyar borászok mellett egyre több román gazda is elhozza a megmérettetésre borát, a szervezők pedig ügyelnek arra, hogy a bormintákat kétszer is átszámozzák, így mindenki biztos lehet a korrekt bírálásban. A 89 borminta kóstolására és bírálására négytagú zsűri érkezett a településre. Bizony dr. Popa Dorin , Szoboszlai Csaba, Szoboszlai Hilda és Kiss Zoltán négyesnek nem volt könnyű dolga eldönteni azt, hogy melyik gazda bora kapja a legmagasabb pontszámot, hiszen idén kivételesen jó minőségű borokkal iratkoztak be a gazdák a versenybe. A zsűri bemutatását követően a népviseletbe öltözött Létai Júlia és Kajántó Mária három órától kezdődően sorra hozta a zsűri asztalához a borokat. A benevezett mintákról este hét órakor Kajántó Pál főszervező köszöntőjét követően Popa Dorin, a zsűri elnöke mondott véleményt. Más, hasonló jellegű versenyen igaz, hogy sokkal több bormintával jelentkeztek a résztvevők, de az élesdi versenyen a borok minőségét szeretném kiemelni, hiszen az eredményeken is látszik, hogy milyen sok arany, ezüst és bronz minősítést elért nedű van, mondta értékelésében Popa, majd így folytatta: „Nagyon fontos az, hogy következetesek és korrektek legyün, és ezt Élesden betartják. Három kivételes családot emelnék ki a Homonnai, a Török és a Kajántó családokat, mert minden embereken, közösségeken keresztül lehet megvalósítani. Ebben a globalizált világban fontos, hogy a közösségek egymást támogassák, együtt örüljenek. Élesden lassan identitást kap a szőlő és a bor. 2016 egy nehéz év volt a borosgazdák szempontjából és mégis ennek érdekben nagyon jó borokat minősíthettünk. Fontos az, hogy a borászat fejlődése a térségben jó úton halad. Van múltunk, van jelenünk és csak rajtunk múlik az, hogy milyen jövőnk lesz!” mondta többek között a zsűri elnöke.
Pusztai Sándor, a tavaly megalakult Sólyomkő Egyesület (Asociaţia Pomi-viticola Şoimii) megalakulásáról és idei törekvéseiről tartott rövid ismertetőt. Ezek közül megemlítette egy kis laboratórium felszerelését, egy bogyózó beszerzését, közeli borgazdaságok meglátogatását. Szabó Ödön parlamenti képviselő hozzászólássában két dolgot emelt ki az ilyen jellegű rendezvényekkel kapcsolatban. Az egyik az, hogy közösség formálódik a bortermelők, borkkedvelő közössége, a másik pedig az, hogy nagyon sok fiatal is jelen van ezeken a rendezvényeken, azért hogy együtt legyen az idősebb generációkkal, mert nyilván a borkultúra családi tradícióvá válik. Fontos az is, hogy ez az új épületet itt Élesden élettel tudjuk feltölteni, nem halott falakat építettünk fel, hanem azokat be is lakjuk, mondta a képviselő.
A zsűri véleménye alapján a legmagasabb pontszámot az élesdi Pusztai Sándor cabernet rose bora kapta 19,10 pont, megelőzve az élesdi Török Attila fehér vegyesét 19,08 pont. A harmadik helyen a magyarországi Bajótról érkezett Motuz Béla olasz rizlingje végzett-19,00 ponttal. Aranyérmes minősítést kaptak még a következő borászok nedűi: Csizmadia Imre (Biharvajda), Kovács Lajos (Székelyhíd), Féth Imre, Papp Zoltán (Biharpüspöki), Fejes György , Popa Sorin, Kajántó Pál, Török Attila, Horváth Zsolt, Satac Iosif, Török Olivér (Élesd),Tőrös -Vig János Csaba (Belényes), Nagy Sándor (Szentimre), Posztner Béla (Szentjobb), Tomasso Francesco (Hidişel), Ritner Tibor (Bihardiószeg). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának különdíjait Pusztai Sándor és a magyarországi Motuz Béla kapták. A régió felemelkedéséért végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként az élesdi Bóna Ilona kapott díjat.
Egy ilyen rendezvény kitűnő alkalom arra is, hogy az emberek találkozhassanak, beszélgethessenek egymással, kellemesen töltsenek el néhány órát egy pohár bor, jó zene, jó ételek mellett. Élesden szombat este a jó zenéről Kiss Géza és neje gondoskodott, míg az igen ízletes bográcsgulyást és a töltött káposztát Marián Sándor főszakács készítette, szorgos borász feleségek segítségével, akiknek Kajántó Pál házigazda egy-egy szál virággal kedveskedett.

Hasas János

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI