Vadaș Marius te învață cum să transformi gătitul din obligație în placere

837

Cum ar fi să gătești la tine acasă ca într-un restaurant de 5 stele, sănătos, gustos și mai ales cu ingrediente alese? Cum ar fi ca gătitul să se transforme din obligație în plăcere? Dacă vrei să afli răspunsul, intră pe blogul Marius Kitchen.

 

„Bucătăria este locul în care mă regăsesc de fiecare dată. Am peste 13 ani de experiență în domeniul gastronomiei, dobândită în mai multe restaurante din România și Austria. Ca noutate, cei care doresc pot găsi pe website „www.mariuskitchen.ro„, condimente naturale făcute după rețetele proprii”, a precizat Marius.

Mai jos găsiți una din multele lui rețete.

File de Cod cu Ou poșat, Spanac sote, Cartofi zdrobiți – Sos de unt cu arpagic și Caviar 

Ingrediente – 4 Porții 

FILE DE COD 

– 4 file de cod cu piele (150g x 4)

– 60ml ulei de măsline 

– suc de la o lămâie 

– 50g unt 

– Sare, Piper după gust

SOS DE UNT CU ARPAGIC (CHIVES) 

– 1 buc șalote tocată fin 

– 1 cățel de usturoi zdrobit 

– 2 crenguțe cimbru proaspăt 

– 100ml oțet de vin alb

– 100ml vin alb

– 100ml smântână lichidă 

– 250g unt

– 10-15 fire de arpagic tocat fin 

CARTOFI ZDROBIȚI

– 500g Cartofi albi Fierți

– 50g unt topit 

– 20 fire arpagic tocat fin  

– ½ suc de lămâie 

– sare după gust 

OU POȘAT 

– 4 ouă de casă 

– 2 Linguri oțet de vin alb 

– 600 ml apă

– sare 

SPANAC SOTE 

-800g Baby spanac

– 20g unt 

– 2 căței de usturoi zdrobiți

– Sare, Piper după gust

ALTE ELEMENTE 

-100g Caviar 

– vlăstari de mazăre (microplante)

Mod de Preparare

Pasul 1 – FILE DE COD – Spălați și uscați peștele, apoi asigurați-vă că peștele nu mai are oase, dacă găsiți aceastea se pot indepărta cu o pensetă pentru pește. 

Preîncălziți cuptorul la 160°C. Într-o tigaie adăugați câteva picături de ulei de măsline, apoi așezați cu grijă fileurile de cod cu pielea in jos. Prăjiți ușor fileurile de pește până pielea devine galben-aurie și crocantă. Se scoate codul din tigaie și se dă la cuptor cu pielea în sus pentru 3-5 minute.

Se finalizează cu sare, suc de lămâie și unt, lăsați să se topească untul. 

Pasul 2 – SOS DE UNT CU ARPAGIC (CHIVES) – Într-o cratiță se pun șalote, usturoiul, oțetul, cimbrul și vinul se pune pe foc și se reduce la jumătate. Apoi se adaugă smântâna și se aduce în punctul de fierbere, reduceți focul și se adaugă cubulețe de unt treptat amestecându-se continuu. După, se strecoară sosul printr-o sită fină iar la final se adaugă arpagic tocat fin. Se ține la cald până în momentul servirii.

Pasul 3 – SPANAC SOTE – Într-o tigaie se pune untul la topit, se inmoaietimp de 2 minute usturoiul, apoi se adaugă spanacul și se lasă timp de 1 minute la foc iute. La final se asezonează cu sare și piper după gust.

Pasul 4 – CARTOFI ZDROBIȚI – într-un bol se zdrobesc cartofii fierți , se asezonează cu unt topit, zeamă de lămâie, sare și arpagic tocat fin.

Pasul 5 – OUĂ POȘATE – Se pune o cratiță cu apă, oțet și sare pe foc. Se lasă sa ajungă apa la 90°C. Se sparg ouăle pe rând intr-un bol separat, se formează cu o lingură un vârtej in apă și se lasă pe rând ouăle. Se lasă timp de 3-4 minute, trebuie avut grijă ca apa să nu fiarbă. Se scot și se lasă la odihnit.

MONTARE 

Pe o farfurie adâncă cu ajutorul unui cerc de inox se așează cartofii zdrobiți,sote de spanac, se indepartează cercul de inox și se continuă cu file de cod peste spanac, apoi ou poșat, quenelle de caviar, la bază se pune sos de unt cu arpagic, iar la final se ornează cu vlăstari de mazăre. Se procedează la fel cu restul farfuriilor. 

 

Urmărește-ne și pe Google News