3.9 C
Aleşd
miercuri, 4 decembrie 2024
Blue Container Aleșd

Consiliul Județean a împărțit bani primăriilor Borod, Bratca, Bulz și Măgești pentru curățenia drumurilor

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată din această săptămână o nouă alocare de fonduri în cadrul programului de dezvoltare pentru salubritatea pe drumurile publice.

10 unități administrativ-teritoriale vor beneficia de un sprijin total de 1,53 milioane de lei pentru cofinanțarea achiziției de utilaje pentru curățenie sau realizarea unor acțiuni de igienizare și întreținere a curățeniei pe toate drumurile publice, șanțuri și acostamente. 

Spre exemplu, în comuna Roșia fondurile asigură cofinanțarea pentru un utilaj cumpărat de primărie în luna noiembrie, anul acesta. 

Sumele alocate sunt cuprinse între 120.000 și 200.000 lei: Borod (150.000 lei), Bratca (200.000 lei), Bulz (150.000 lei), Căbești (150.000 lei), Cherechiu (120.000 lei), Măgești (150.000 lei), Remetea (150.000 lei), Roșia (200.000 lei), Tarcea (120.000 lei) și Valea lui Mihai (142.000 lei). 

Sprijinul este condiționat de adoptarea de Consiliul Local al fiecarei comune a două regulamente care să stabilească standarde unitare de curățenie în tot județul și supraimpozitarea terenurilor neîngrijite. De exemplu, fiecare gospodărie trebuie să-și curețe șanțurile și zona verde din față cel puțin de 3 ori pe an. În cursul anului viitor și celelalte comune vor beneficia de acest program”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 

În cadrul programului au prioritate unitățile administrativ- teritoriale care îndeplinesc următoarele condiții: (1) sunt situate pe drumurile naționale unde Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj desfășoară programe de estetică rutieră, curățarea și taluzarea șanțurilor și  (2) sunt situate pe drumurile naționale sau județene care au o circulație de cel puțin o mie de mașini în 24 de ore.  

Fondurile pot fi folosite în următoarele scopuri: achiziționarea unor utilaje necesare acțiunilor de curățenie/iginenizare în localități, achitarea serviciilor unor operatori economici care prestează activități de curățenie/igienizare, acoperirea cheltuielilor necesare funcționării/întreținerii utilajelor aflate în dotarea autorităților locale, dar și asigurarea fondurilor necesare pentru executarea acțiunilor de curățenie și întreținere în numele proprietarilor notificați în condițiile legii care nu își curăță terenurile, cu condiția recuperării cheltuielilor de la acești proprietari. 

Legea permite autorităților locale să-i supraimpoziteze pe proprietarii care nu mențin curățenia terenurilor la frontul stradal și să realizeze lucrări de curățenie și/sau întreținere a acestor terenuri pe cheltuiala proprietarilor, după ce aceștia au fost notificați în prealabil și nu au luat măsuri. 

Prima alocare de fonduri a fost aprobată în luna decembrie. anul 2021, când 18 primării au beneficiat de o sumă totală de 2,75 milioane de lei. Până în prezent, 64 de primării au primit sprijin financiar în cadrul acestui program (2022: 22 de primării, 2023: 24 de primării). 

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,565FaniÎmi place
1,730CititoriConectați-vă
999CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,700AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI