9.2 C
Aleşd
duminică, 28 aprilie 2024

Incendiu de vegetație în Zece Hotare. Pompierii atrag atenția: „Arderea miriștilor este interzisă”

În după-amiaza și seara zilei de duminică, 10 martie, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a cinci incendii produse la terenuri virane și pășuni, respectiv la un autovehicul.

- Publicitate -

În jurul orei 16.20, pompierii Secției Beiuș au fost mobilizați pe strada Pandurilor din localitate, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o mașină parcată în autogară.

În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a fost de natură electrică, au ars bordul și habitaclul autovehiculului, deteriorându-se totodată caroseria acestuia.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În intervalul orar 17.40 – 23.45, echipajele de pompieri militari ale Stației Valea lui Mihai, Detașamentului Salonta, Stației Aleșd și Detașamentului 1 Oradea au intervenit în localitățile Tarcea, Salonta, Zece Hotare și Surduc, unde au acționat pentru stingerea a patru incendii produse la două terenuri virane și la două pășuni.

Evenimentele menționate, soldate cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de circa cinci hectare, au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetației uscate. 

Reamintim bihorenilor că au fost situații când în urma unor astfel de incendii, sub acțiunea vântului, flăcările s-au propagat la gospodăriile cetățenilor, înregistrându-se mari daune materiale și din păcate, uneori, chiar victime omenești.

Totodată, aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. 

ARDEREA MIRIŞTILOR ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE INTERZISĂ!

Pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,425FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
951CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI