11.5 C
Aleşd
luni, 29 aprilie 2024

,,ŞOIMII ALEŞDENI” DIN NOU ÎN COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ ,,PORŢI SECUIEŞTI-PORŢI VERZI”

Proiectul internaţional intitulat ,,PORŢI SECUIEŞTI – PORŢI VERZI”, se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 9-15 ani şi este o competiţie în Europa Centrală şi de Est, având ca ordine de zi activităţi ecologice, economice, sociale şi culturale şi de explorare a posibilităţilor de informare activă, creativă şi a comunităţii de acţiune.

- Publicitate -

În acest an şcolar, elevii secţiei maghiare a Liceului Teoretic ,,Constantin Şerban” Aleşd au avut şansa din nou să se înscrie în competiţia internaţională ,,Porţi Secuieşti-Porţi Verzi”, structurată pe două secţiuni: colinde, tradiţii şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă şi expoziţia călătoare axată pe tematici ecologice. Elevii noştri în număr de 12 au debutat şi în acest an sub denumirea de ,,ŞOIMII ALEŞDENI” participând la secţiunea expoziţie călătoare.

Astfel 6 elevi din clasa Pregătitoare, clasa I –a, a II –a şi a III –a E secţia maghiară sub îndrumarea Doamnelor profesoare pentru învăţământul primar Ciavoi Andrea Hajnalka şi Birinyi Éva şi alţi 6 elevi din clasele V – VIII sub îndrumarea Doamnei profesoare de Educaţie plastică Debreczeni Monica, au creat şase tablouri de natură ecologică pe tematicile propuse de către organizatori. Această echipă de elevi luptă din nou pentru ca şcoala şi oraşul nostru să dobândească titlul de ,,ATELIER EXCEPŢIONAL DE PĂSTRARE A CULTURII ŞI DE STIMULARE A VIEŢII COMUNITARE PROTECTOARE A MEDIULUI, ÎN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST”.

Prezentul proiect s-a derulat în perioada octombrie 2017 – martie 2018, interval în care au luat naştere afişele şi s-a realizat expunerea lor în şase instituţii diferite de cult şi publice din localitate şi din afara acesteia.

Titlul expoziţiei călătoare al acestui an a fost:

,,Viitorul comunității durabile”, iar lucrările au fost realizate atât individual cât şi colectiv structurându-se pe şase subtitluri astfel:

Tabloul 1.,,Criza comunităţii de familie şi criza ecologică privind interacţiunea comunităţii individuale”;
Tabloul 2.,,Familia ca o comunitate verde – primăvara şi reânnoirea relaţiilor comunitare”
Tabloul 3.,,Timpul verde oferit membrilor familiei – formele verzi de creaţie şi de recreere”
Tabloul 4.,, Familie-friendly alimente și îmbrăcăminte – spirit viu şi încredere în sine”
Tabloul 5.,,Cheltuieli de utilităţi reduse”
Tabloul 6.,, Alianţe/parteneriate verzi – Familii pentru Familii – aderare”.

Printre locaţiile care au găzdiut expoziţia elevilor noştri menţionez: Liceul Teoretic ,,Constantin Şerban”Aleşd, Primăria localităţii Aleşd, Biblioteca Orăşenească ,,Octavian Goga” din Aleşd, Bisericile Reformate din Aleşd, Vadu Crişului şi Cacuciul Nou. Majoritatea vernisajelor au fost însoţite şi de un program artistic pregătit de D-na prof. Ciavoi Andrea Hajnalka. Lucrările expuse au avut un impact vizual deosebit asupra publicului, care a avut posibilitatea să-şi exprime şi în scris sentimentele şi gândurile lor în faţa acestor creaţii artistice. Competiţia a avut şi un scop caritativ, donaţii în bani pentru şcolarizarea a 10 copii congolezi şi pentru contribuirea continuării împăduririlor, suma fiind depusă fundaţiei PRO AFRICA.

Doresc să adresez mulţumiri tuturor instituţiilor care ne-au găzduit cu expoziţia noastră, Doamnei Director al liceului nostru pentru acordul participării în acest concurs, cadrelor didactice care ne-au sprijinit în derularea acestei activităţi şi totodată părinţilor răbdători care ne-au acordat ajutor pe tot parcursul proiectului. Fiind şi o competiţie, împreună cu elevii noştri sperăm în a obţine un punctaj înalt pentru a beneficia de excursii, tabere şi alte recompense oferite de către organizatorii programului.

Coordonatori de proiect la nivel local,
Prof. Debreczeni Monica
Prof. Ciavoi Andrea Hajnalka

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,437FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
965CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI