PUTEREA CARTII

456

Din cele mai vechi timpuri si pana azi, oamenii au observat puterea uluitoare a artei de a vindeca

sufletul, de a elibera emoţiile negative şi a le înlocui cu o stare de pace şi armonie. În „Poetica”, Aristotel foloseşte pentru prima dată termenul de catharsis pentru a se referi la impactul pe care îl au operele tragice asupra cititorilor şi spectatorilor – acela de a elibera sufletul de suferinţă. De aici şi până la biblioterapie – tendinţă care în ultimii ani câştigă din ce în ce mai mult teren în toată lumea – nu a mai fost decât un pas.

Biblioterapia: cărţi recomandate după prescripţie medicală!

Deşi, la prima vedere, ideea că operele de ficţiune pot ameliora suferinţele sufleteşti pare exagerată, această metodă, care nu este nouă, se aplică experimental de zeci de ani. Specialiştii au constatat că lectura este foarte eficientă pentru eliberarea stresului. Astfel, după numai şase minute petrecute cu o carte în faţă, subiecţii care au participat la teste au avut nivelul de stres redus cu până la 68%. Veteranilor celui de-al doilea război mondial le erau recomandate cărţi pentru a-i ajuta să depăşească mai uşor stresul post-traumatic, iar cluburile de lectură au fost întotdeauna de un real ajutor pe lângă instituţiile cu profil psihiatric, de îngrijire a bătrânilor sau a tinerilor cu tulburări de comportament.

Deşi nimeni nu susţine că terapia cu cărţi poate înlocui munca unui psiholog, biblioterapia se dezvoltă din ce în ce mai mult atât în Europa, cât şi peste Ocean. Bibliotecarii, patronii de librării împătimiţi de lectură şi profesorii de literatură au fost primii care au aplicat metoda terapiei prin lectură, iar mai apoi medicii psihologi, biblioterapeuții, şi-au tratat pacienţii cu … romane!

Grecii antici îi avertizau pe cei care intrau în biblioteci prin inscripţii aşezate deasupra uşilor că pătrund într-un loc în care îşi pot vindeca sufletul. În secolul al 19-lea, medicii şi asistentele de la spitalele de psihiatrie din Anglia obişnuiau să le citească pacienţilor de la romane şi jurnale de călătorie, până la Biblie şi alte lecturi religioase. Aceasta pentru că operele de ficţiune oferă cititorilor posibilitatea de a evada într-un alt univers, de a se identifica cu personajele favorite şi de a fi inspiraţi de ele.

Astăzi, majoritatea celor care apelează la biblioterapie sunt tineri între 30 şi 40 de ani care se aceştia, recomandarea este insă de fiecare dată aceeaşi: „Citiţi o carte!” – cartea potrivită!
Voi credeţi în puterea vindecătoare a literaturii? Aţi trăit vreodată o experienţă de genul acesta ?

Veniti si cititi la Biblioteca ” Octavian Goga ”

 

Georgeta  Lucia Ardelean

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.