Au sosit primii refugiați în comuna Vadu Crișului

8332

„Razboiul este actul prin care un popor rezista nedreptatii cu pretul sangelui sau”, spune Henri Lacordaire. Omenirea trebuie sa puna capat razboiului, altfel razboiul va pune capat omenirii. Într-un război, nu există învingători și învinși, toată lumea pierde. Când cei bogați duc un război, cei săraci sunt cei care mor. Când cel de lângă tine sau cineva drag îți moare sau se află în suferință, durere, traumă și lacrimi, nimeni nu câștigă. Singura soluție pentru viață este pacea. 

 

Omul trebuie să descopere cum să rezolve orice conflict fără răzbunare, agresiune și război. Fundamentul acestei metode este iubirea. Uneori trebuie să intervenim. “Când viețile omenești sunt în pericol, când demnitatea umană este amenințată, granițele naționale și sensibilitățile devin irelevante. Oricând femeile și bărbații sunt persecutați din cauza rasei lor, religiei sau perspectivelor politice, acel loc – în acel moment – devine centrul universului,” sustinea Elie Wiesel. 

Primul pas înspre non-violență este acela de a cultiva în viața noastră de zi cu zi, între noi, autenticitatea, smerenia, toleranța și bunătatea plină de iubire. In acest razboi din Ucraina, cand mii de familii se destrama, cand mame si copii parasesc satul natal, casa parinteasca reacția românilor este uimitoare. Şi poate fi o explicație a creșterii percepției de direcție bună. Ne-am obișnuit, ca societate, să ne vedem în tușe mai degrabă negative. Acum ne vedem în oglinda frumoasă a reacției față de refugiați. Una a realității, fără propagandă, o reacție în primul rând a voluntarilor. Și poate că asta ne îmbunătățește percepția asupra noastră ca națiune, ca țară și de aici în privința direcției. Daca nu poti sa hranesti o suta de oameni, atunci hraneste unul singur, pentru ca faci un bine! 

In cursul zilei de miercuri 25 de refugiati – 6 adulti si 19 copii – au gasit cazare si masa calda la Biserica baptista din Topa de Cris. Ei s-au oprit temporar, din calatoria lor a carei destinatie finala inca nu stiu. In prima faza doresc ca sa plece mai departe spre Italia, daca se va rezolva transportul. In Vadu Crisului familia Schiop Mircea a intins o mana de ajutor unei familii din Ucraina cu trei copii. Orice lucru bun isi are originea in Dumnezeu. 

Atitudinea față de refugiați este, un moment de inflexiune în care învățăm să ne privim pe noi înșine cu alți ochi. „Trec o singură dată prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face trebuie să-l fac acum… pentru că nu voi mai trece din nou pe aici” au fost gandurile lui Maica Tereza. Multumim celor care prin acte de caritate ofera o mana de ajutor celor in suferinta. Celor care au oferit cazare, masa sau au adus la caminul cultural din Vadu Crisului, punctul de colectare pentru refugiati alimente neperisabile, haine, etc. Nimic nu poate zădărnici binecuvântarea lui Dumnezeu asupra vieţilor noastre, chiar dacă El îngăduie să ne confruntăm cu necazuri de-a lungul vieţii. Chiar şi încercările şi conflictele îngăduite pe care le îndurăm din partea duşmanului fac parte din planul Lui de a ne binecuvânta.

 

Urmărește-ne și pe Google News