-2.8 C
Aleşd
joi, 9 februarie 2023
AcasăLocalVadu-CrisuluiAnsamblul Folcloric "Moșuț" din Vadu Crisului la festivalul de datini și obiceiuri...

Ansamblul Folcloric „Moșuț” din Vadu Crisului la festivalul de datini și obiceiuri „Vatra Strămoșească”

Ansamblul Folcloric „Moșuț” din Vadu Crisului a participat cu succes joi, de Ziua Nationala a Romaniei la festivalul de datini și obiceiuri  „Vatra Strămoșească” de la Șuncuius.

- Publicitate -

Datoria noastră este de a promova respectul şi interesul faţă de tradiţiile culturale în rândul tinerilor, urmărind cunoaşterea zonei geografice şi a tradiţiilor culturale specifice zonei noastre. Dacă reusim ca sa invatam copiilor nostri versuri din cântecele vechi, paşi din dansul strămoşilor noştri, făcându-i să înţeleagă că prezentul este valoros numai împreună cu trecutul fiindcă astfel îmbinate prezintă o garanţie pentru viitor, înseamnă că am sădit în sufletele lor unul dintre cele mai frumoase sentimente.

Spațiul Văii Crișului este păstrător al datinilor și obiceiurilor strămoșești, contribuind la conservarea și perpetuarea tradițiilor neamului. Joi, de la orele 12 evenimentul de la Suncuius, organizat de catre primaria locala si Centrul de Cultura al judetului Bihor, a inceput cu defilarea formatiilor participante, apoi programul a continuat in caminul cultural. Au fost prezenti Ansamblul De Dans Popular „Ciuleandra Universitatea Pedagogica de stat Ion Creanga” din Republica Moldova, Chisinau; Ansamblul Folcloric „Datina” din Aleșd, Taraful „La Obarsii la Izvor”, Ansamblul „Dor suncuian” din Suncuius, Elevii din cadrul Liceului Tehnologic Suncuius precum si Ansamblul Folcloric ”Mosut” din Vadu Crisului; iar ca solisti Anastasia Ianc, Otilia Haragos-Seghedi, Patricia Demian, Berdle Oana Stefania, Stef Vlad Valentin, Marian-Cap Simona Mariana.

Păstrători ai unor valori culturale folclorice, membrii Ansamblului Folcloric „Moșuț”, din Vadu Crișului au reușit să transmită din generație în generație ceea ce are mai de preț un popor: limba, portul și datinile strămoșești. Ansamblul Folcloric „Moșuț”, a luat ființă chiar în vatra Comunei Vadu Crișului în anul 2010, la inițiativa primarului Cosma Dorel și viceprimarului Hasas Ioan, precum și a unor parinti si dascali dornici de a perpetua valoarea strămoșească.

Ansamblul a devenit celebru prin portul popular, arta, muzica și dansul, dar și prin participarea la nenumărate festivaluri și concursuri. Actualmente, în cadrul Ansamblului activează aproximativ 40 de copii, care îndrăgesc muzica, dansul popular și obiceiurile străbune. Ansamblul este condus de coregraful Dragoș Bodea, fiu al satului și fost dansator al Ansamblului, dornic să le transmită celor mici arta dansului.

Recent, cu ocazia Zilei Naționale a României, Ansamblul a reprezentat cu mândrie comuna Vadu Crișului la Festivalul de tradiții și obiceiuri Șuncuiene, „Vatra Strămoșească” ediția a II-a, unde, prin frumusețea și autenticitatea costumelor, dar și prin calitatea prestațiilor a reușit să se facă remarcat și apreciat. Alături de cei de la ansamblu, a participat solista vocala Paula Miere, care a interpretat un cântec patriotic alaturi de muzicantii Nelutu Puscas si Vlad Chira.

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI