15.3 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

USR BIHOR cere demisia lui Horea Abrudan!

Urmărește-ne și pe Google News

A trecut o lună de zile de când DNA Oradea i-a pus sub învinuire pe Mioara Țigan, șefa Casei Corpului Didactic,  președinte de comisie la concursul pentru ocuparea posturilor de director de unități de învățământ organizat în toamna anului trecut și pe Sorin Cuc, directorul Școlii „Avram Iancu” din Oradea, candidatul acuzat că ar fi folosit un pix cu cerneală ce devine transparentă după un interval de timp.

- Publicitate -

La începutul anchetei, inspectorul școlar general Bihor, Horea Abrudan, a declarat că este naiv cine consideră că nu s-a desfășurat corect concursul. La momentul punerii sub învinuire a celor doi, Abrudan s-a arătat șocat de ceea ce au scos anchetatorii la suprafață, deși el a fost, conform legii, persoana care trebuia să răspundă de organizarea acelui concurs. Până la această dată nu a dispus și nici nu a solicitat demiterea vreunui responsabil, nici măcar suspendarea din funcție până la finalizarea dosarului.

Domnul Abrudan este coleg de partid la PNL cu Mioara Țigan și este cel care l-a numit pe Cuc director interimar la Școala ”Avram Iancu” după demisia Gheorghinei Bîrlădeanu.

Mioara Țigan este suspectă de abuz în funcție. Legea Educației permite în anumite cazuri ca inspectoratul școlar să aprobe depășirea numărului maxim de elevi în clasă. Ar fi interesant de văzut cum s-a procedat în ultimii 10 ani cu depășirea numărului maxim de elevi în clase, la toate școlile din județ. Sunt situații în care inspectoratul școlar a aprobat depășirea numărului maxim și cu 10-15 elevi pe clasă în unele clase, iar la altele nu a aprobat nici măcar un loc peste efectiv. Domnul Abrudan a fost în CA al inspectoratului în toți acești ani. Oare a profitat doamna Țigan de poziția  de membru în CA al inspectoratului pentru a-și transfera fiul pe loc aprobat de către inspectorat peste efectivul maxim în clasă? Deoarece inspectoratul nu a prezentat o procedură clară de aprobare a acestor locuri, este de presupus că s-a folosit criteriul nume sau clientelă, chiar dacă s-a solicitat suplimentare de locuri pentru mai mulți elevi. Învățământul bihorean pare să fie o afacere de partid, iar  Horea Abrudan nu este străin de toate aceste lucruri. Prin acțiunile sale, sau mai precis prin lipsa lor, nu face decât să confirme această situație.

Ce se întâmplă în sistemul public de învățământ la nivelul județului Bihor în general și în Oradea în special este în mod evident împotriva beneficiarilor direcți: elevii. Politizarea inspectoratelor școlare este o nenorocire pentru învățământul românesc. Acțiunile dar și lipsa acțiunilor lui Horea Abrudan dovedesc că acesta a transformat inspectoratul școlar județean într-o afacere de partid, lucru care are ca și consecințe, printre altele, scăderea gradului de încredere în această instituție. Este momentul ca Abrudan să plece!” declară Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea

USR Bihor cere public demisia inspectorului școlar general Bihor, Horea Abrudan, pe care îl consideră principalul vinovat pentru dezastrul în care a ajuns învățământul din județ, dar și a Mioarei Țigan din funcția de șef al Casei Corpului Didactic și a lui Sorin Cuc din postul de director al Școlii „Avram Iancu”.  Cerem public prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea și PNL Bihor să ia măsuri reale pentru depolitizeze managementul unităților de învățământ din Bihor.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,229FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI