10.3 C
Aleşd
miercuri, 28 februarie 2024

Vadu Crisului: patru proiecte depuse in luna ianuarie pentru finantare europeana

Atragerea de fondurilor europene este o prioritate pentru Vadu Crisului, deoarece este singura posibilitate ca o comuna de rangul doi, ca si comuna de pe langa Crisul Repede, sa-si dubleze bugetul de investitie si sa rezolve problemele oamenilor in timp mai scurt.In urma deschiderilor unor sesiuni in cadrul AFIR si Programului Interreg V-A România – Ungaria 2021-2027, ROHU, primaria locala in cursul primei luni al anului 2024 a depus patru proiecte pentru a obtine finantare europeana in cadrul acestor programe. Desigur au primit o importanta proiectele dealtfel cum este si normal care vizeaza investitiile in infrastructura, sanatatea si proiectele in sport-cultura. 

- Publicitate -

In cadrul  Programului Interreg V-A România – Ungaria 2021-2027 pe data de 26 ianuarie 2024 au fost depuse trei proiecte. Investiția care vizeaza „Construire parc fotovoltaic cu putere instalata de 520kWp in localitatea Vadu Crisului, jud.Bihor”, din cadrul proiectului “Cooperare verde, fara frontiere intre comunele Vadu Crisului, Dobresti si orasul Hajdúszoboszló (Ungaria),” in limba engleza “Borderless Green Cooperation amoung of Vadu Crisului, Dobresti, Hajdúszoboszló (HUNG)”; ROHU00578 are ca silider de proiect Consiliul Local al orasului Hajdúszoboszló, iar parteneri comunele Dobresti si Vadu Crisului. Valoare totala a proiectului este de 1 901 792,82 Euro, din care partea comuneiVadu Crisului este 623.581 EUR, cofinantare 2%. Locatia investitiei ar fi in apropierea drumului judetean DJ 108I, pe directia Vad-Suncuius, in zona numita Dealu Bandi.

Indicatorii de rentabilitate financiara ai investitiei precum si planurile de dezvoltare si eficientizare a consumului indica o situatie favorabila pentru construirea unei astfel de centrale fotovoltaice. Centrala Electrica Fotovoltaica cuprinde un ansamblu de echipamente electrice, cabluri si elemente de conectare care permit producerea si transportul curentului continuu pana la invertoare unde este transformat in curent alternativ, urmand ca prin intermediul unui transformator acesta sa poata fi injectat in reteaua Sistemului Energetic National. 

Investiția „Eficientizarea dispensarului comnal uman Vadu Crisului, jud.Bihor prin dotare cu aparatura de recuperare medicala”, din cadrul proiectului Cooperare transfrontaliera pentru asistenta medicala de inalta calitate prin investitii in infrastructura si modernizarea echipamentelor medicale” cu titlul in limba engleza „Cross-border cooperation for high-quality healtcare by investing in infrastructure and modernisining medical equipment”, ROHU 00579 s-a depus in parteneriat cu orasul Hajduszoboszló din Ungaria, localitate infratita cu comuna Vadu Crisului. Ca urmare a faptului, ca spatiile de la etajul dispensarului medical uman din Vadu Crisului sant libere, prin proiect de doreste dotarea cu aparatura pentru recuperare medicala.  

Dotarea fiecărui spaţiu este corespunzătoare destinaţiei sale, cu aparatură de ultimă generaţie şi mobilier adecvat activităţii medicale ce urmează să se desfăşoare. Valoare totala a proiectului este 2.151.725,48 Euro, din care partea  comunei Vadu Crisului 511 147,48 Euro. Cofinantarea este 2%. 

Investitia „Amenajare promenada in localitatea Vadu Crisului, jud.Bihor” din cadrul proiectului „Punte peste granițe pentru protecția și conservarea naturii în regiunea Bihor – Hajdu-Bihar”, cu titlul în limba engleză „Bridge across borders for the protection and conservation of nature in the Bihor – Hajdu-Bihar region, acronym PROTECT” RO-HU-00569 s-a depus de catre Consiliul Judetean Bihor, în calitate de partener principal (lider de proiect), în parteneriat cu UAT Vadu Crișului și Autoritatea locală Körösszegapáti, Ungaria(parteneri). Valoare totala al proiectului depus spre finantare PROTECT RO-HU-00569, este în cuantum de 1.979.479,93 Euro. Valoarea componentei de proiect a comunei Vadu Crisului,  este de 658.580,38 EUR, cofinantarea comunei fiind de 2%. In cadrul investitiei din Vadu Crisului se propune amenajarea unor alei pietonale realizate din dale prefabricate, pe malurile Crisului Repede, in zona podului din centru, de-a lungul aleii sunt propuse jardiniere cu flori, corpuri de iluminat stradal, banci din lemn. Se va amenaja zona pentru pescuit ce este compusa din foisoare pe structura de lemn unde sunt amplasate scaune in numar de 4 bucati si o zona de plaja cu nisip. De asemenea se vor amplasa cosuri de gunoi, cismele de apa si  un grup sanitar smart tip container placat cu lemn. Latimea aleilor pietonale vor fi de 1.50 – 1.70m

Proiectul “Modernizare infrastructură rutieră în comuna Vadu Crișului, județul Bihor”, a fost depus la AFIR. Traseul în plan al drumurilori ce urmează a fi modernizate urmăresc traseele existente, cât şi în ce priveşte lăţimile şi lungimile acestora. Lucrările de amenajare a drumurilor au în vedere şi o rezolvare privind scurgerea şi evacuarea apelor pluviale si se va realiza prin șanțuri, rigole și podețe tubulare. Durata de execuţie a lucrărilor de C+M (construcţii – montaj) este de 24 de luni. Drumurile modernizate prin proiect ar fi: in satul Birtin pe vale spre statia de tratare a apei; de drumul industial in stanga spre cimitirul vechi si de la drumul industrial pe langa colonia de romi spre Vadu Crisului. In satul Topa de Cris pe vale pana la drumul european (inclusiv drumul minei). In localitatea Vadu Crisului de la DJ108O pana la platforma de colectare selectiva a deseurilor; drumul de la DJ108I spre fam.Gherghel (zona spre gara mare) si la Cutis, drumul ocolitor pe partea dreapta de la Savu spre troita. Lungimea totala a drumurilor propuse spre modernizare este 5446 ml si valoarea proiectului este 4.511.282,74 lei cu TVA. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,945FaniÎmi place
1,742CititoriConectați-vă
36CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI