Turneul Siroco-Defileul Crișului și-a desemnat câștigătorii (foto)

354
Turneul Siroco-Defileul Crișului
Asociatia Sportiva Tenis Club Vointa Vadu Crisului – Suncuius, primul club de tenis din mediul rural din Bihor a organizat, în perioada 18-21 februarie a IX-a ediție a Trofeului Siroco-Defileul Crisului.  

Tenisul de camp: combinatia perfecta de atletism, arta, putere, stil si gandire. Tenisul este mai ales un joc mental. Desigur, ai nevoie de o multime de calitati fizice, dar nu poti juca tenis daca nu esti un bun ganditor. Castigi sau pierzi meciul inainte sa ajungi pe teren. 

 

„Atunci cand faci ceva cel mai bine in viata, nu iti doresti cu adevarat sa te dai batut – si asta inseamna tenisul pentru mine”, sunt cuvintele marelui campion Roger Federer. 

Turneul Trofeul Siroco – Defileul Crisului este inclus în Calendarul Federatiei Romane de Tenis și se desfășoară simultan cu alte turnee puternice disputate în București, Vaslui, Brașov și Râmnicu Vâlcea. Turneul national este singura competiție  găzduită de județul Bihor in sezonul rece. De altfel cele doua comune din Defileu au întrat pe harta tenisului romanesc în urma cu patru ani castigandu-si, an de an, printr-o organizare ireproșabilă, un renume care le fac cu nimic mai prejos decât municipiile cu tradiție în tenisul de camp. Si asta datorita, in primul rand partenerilor turneului, primăriile din Vadu Crisului și Suncuius, conducerile Colegiului Tehnic nr.1 din Vadu Crisului și a Liceului Tehnologic din Suncuius și oamenilor din cele doua comune care au  dat dovada, in fiecare an, de ospitalitate desăvârșită pentru ca sportivii, antrenorii, părinții și însoțitorii sportivilor care vin de la sute de kilometrii sa onoreze competiția bihoreana sa se simta ca între prieteni. Ne-a rămas în minte expresia unui tata cucerit de ce a văzut aici, de căldura oamenilor care spunea ca in fiecare an trece munții sa ajungă la turneul din Defileul Crisului Repede.

Si la ediția din acest an ale turneului si-au dat întâlnire sportivi și sportive de la cluburi din Oradea, Salonta, Cluj-Napoca, Timișoara, Satu Mare, Baia Mare, Craiova, Constanța, București, Pitesti, Arad. Turneul se adresează categoriilor de varsta de 10 ani si 14 ani fete și băieți. Partenerul oficial al turneului este firma orădeană Mecord Siroco SA, care de noua ani este alături de tinerii tenismeni din tara pentru a-i ajuta sa-si realizeze visul de a deveni o noua Simona Halep sau un nou Novac Djokovici. Inginerul Florian Sala, administratorul societatii orădene, de loc din comuna Vadu Crisului este el însuși un pasionat iubitor și practicant al sportului alb. 

Ultima ediție a turneului din Defileu a avut loc în februarie 2019. Din cauza pandemiei turneul a fost suspendat ca și alte competiții din tara. O soarta similara au avut chiar și turneele de Grand Slem. Iată ca in 2022 competiția a plecat din nou la drum cu pași încă timizi, dacă ne gândim ca ediția din acest an s-a disputat practic fără spectatori, iar însoțitorul sportivului a trebuit sa aibă dovada unui test pe perioada turneului. Bucuria jocului și a întrecerii sportive învinge totul iar copiii, artizanii acestora, își mobilizează părinții care vin de la celalalt capăt al României pentru a se bucura impreuna cu gazdele turneului de o noua sărbătoare a sportului. „Jucatorii de tenis; ne simtim pe teren ca intr-o arena. Iar atunci cand intri pe teren, si multimea iti striga numele si te ovationeaza – este ca si cum ai fi un gladiator in arena. Toata lumea te incurajeaza, iar tu lupti, tipi, cand lovesti mingea te simti ca un animal, luptand pentru viata ta.” spune Novak Djokovic. Si cei prezenti la turneu sub arbitrajul lui Nelu Dica din Timisoara au luptat pentru fiecare minge, pentru fiecare set. Si cum e și firesc cei mai buni au fost recompensați prin cupe, diplome și premii în echipament sportiv specific tenisului. Cu siguranță unii au ales ca sa viziteze obiective turistice din pitorescul Defileu, pestera Vadu Crisului, pestera Ungurul Mare.

Iată cum a aratat podiumul celei de-a IX-a editii a Trofeului Siroco-Defileul Crisului:                    

Categoria 10 ani fete, locurile I-II: Elena Marincean (Metalul Salonta) – Raluka Matei (Asociatia Club Sportiv Orizont Timisoara) 5-3; 4-2, locul III Ryana Deac Iancau (ACS Sport Time Timisoara), locul IV Sofia Munteanu (CSM Oradea).                

Categoria 10 ani băieți, locurile I-II: Mihai Saplacan (CS Marc Tenis Cluj-Napoca) – Matei Almăjan (CS Sport 4 Fun Timisoara) 0-4; 4-0; 10-6; locul III Darius Petrice (CS Helios Timisoara), locul IV Sergiu Onica (Sănătatea Oradea).                        

Categoria 14 ani fete, locurile I-II: Sara Cozma (CS Sport 4 Fun Timisoara) – Ștefania Chiorean (Asociatia Club Sportiv Orizont Timisoara) 7-6(5); 6-7(5); 10-5, locul III Daria Ioana Frățilă (CSM Oradea), locul IV Ryana Maria Mierlut (CSM Oradea).                      

Categoria 14 ani băieți, locurile I-II: Eric Morna (CS Sănătatea Ergolemn Satu Mare) – Tudor Turlea (CS Sport 4 Fun Timisoara 6-2; 7-6(6), locul III Fabian Singer (ACS Free Motion Timisoara), locul IV Ayan Cristian Coman (CS Intersport Arad). 

Premiul Fair-play a fost acordat lui Robert Siteanu de la CS Sport 4 Fun Timisoara.

 

Urmărește-ne și pe Google News