S-a inmanat diploma de Tezaur Uman Viu olarului Hasas Petru

1183
Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului si olarul Hasas Petru
Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului si olarul Hasas Petru
 
Vineri seara in cadrul sedintei Consiliului Local din Vadu Crisului s-a inmanat olarului Hasas Petru diploma privind acordarea de catre Ministerul Culturii a titlului de TEZAUR UMAN VIU.

Arta este ca și natura, simplă și profundă, una și diversă, este o colaborare între Dumnezeu și artist. Industria si produsele sale de serie insa au provocat o indelungata si ireversibila criza a mestesugurilor populare. Unele dintre ele au disparut, altele inca mai supravietuiesc, anacronice cu vremurile sau ca expresii ale postmodernismului. Putine sunt mestesugurile noastre populare in care filonul traditional se manifesta cu vigoarea si prospetimea pe care le releva domeniul ceramicii. Situat la cumpana dintre mestesug si arta, olaritul, – aceasta ocupatie prin care, din cele mai vechi timpuri, pamantul, apa și focul au prins suflet in mana taranului roman – se bucura si astazi de o larga pretuire. 

 

Olaritul reprezinta o indeletnicire pe care, cei din Vadu Crisului o moștenesc din adancul timpurilor, de la indepartatii nostri stramosi din neolitic, dar totodata a fost si este una dintre cele mai propice modalitati de materializare a insusirilor artistice. Familia Hasas fac parte din generatiile de artizani în care pasiunea pentru modelarea lutului a fost transmisă din generaţie în generaţie, iar fiecare obiect ieşit din mâinile lor este o operă de artă unicat. Aparent simplu, dar foarte complex procesul, olaritul constituia una din ocupatiile de baza in satul Vadu Crisului. Frumusetea vaselor obtinute si utilitatea acestora compenseaza, de cele mai multe ori, truda si migala cu care ele sant confectionate. Se spune ca iti dai seama de importanta unui lucru atunci cand il pierzi sau..cand nu-l mai ai aproape…Astazi doar o singura roata se mai invarte in satul unde prin anii 1930 peste 200 de familii traiau din aceasta meserie. 

Vineri seara la inceputul sedintei de Consiliul Local a avut loc festivitatea de inmanare a diplomei de Tezaur Uman Viu domnului olar Patru Hasas. Primarul Cosma Dorel a prezentat celor prezenți un material referitor la acest titlu, precum si despre activitatea olarului Petru Hasas. 

Acordarea titlului de TEZAUR UMAN VIU a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.  

Titlul de TEZAUR UMAN VIU este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate. Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI). În momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă o experiență de minim 25 de ani în domeniu. Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri de TEZAUR UMAN VIU, iar decizia Comisiei nu poate fi supusă procedurii de contestație. 

In luna septembrie al anului trecut Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU la 12 persoane din Romania, purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural immaterial, dintre care la doi bihoreni olarului Hasas Petru din Vadu Crisului si domnului Cornel Salvator Palladi (prelucrarea fibrelor și firelor textile).

Hasas Petru provine din a cincea generatie de olari. De-a lungul timpului, Petru Hasas, acum în vârstă de 67 de ani, a preluat pasiunea părinţilor săi şi a dus-o mai departe, realizând cu mâinile sale dibace căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, tot pe „reţeta” tradiţională. Olaritul, un meşteşug, pe care Petre Haşaş îl practică din suflet,  şi vrea să rămână veşnic. Pământul prinde viaţă în mâinile sale, aflam din recomandarea pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu in numele comunitatii semnat de catre Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului si ing.Hasas Ioan, presedintele Asociatiei Pro Rev Vadu Crisului, viceprimarul comunei, initiatorii propunerii transmise la Ministerul Culturii in luna aprilie 2021. 

„Calitatea si varietatea vaselor realizate de Hasas Petru pastreaza intru-totul linia traditionala. Tipurile de vase modelate sunt cele folosite in mod curent de secole in lumea satului din zona noastra, de la blide, castroane, strecuratoare si oale pentru gatitul sau servitul mancarii, pana la ulcioare, cănți si canceauă folosite pentru pastrarea sau transportul unor lichide. Avand in vedere toate aceste considerente, faptul ca Vadu Crisului este singurul centru activ de ceramica alba din tara noastra, iar Hasas Petru cel mai reprezentativ practicant al olaritului din aceasta localitate, ducând mai departe traditia acestui mestesug, indeplinind calitatile de creator de patrimoniu cultural immaterial, purtator, pastrator si performer in acest domeniu, fiind in masura sa transmita elemente si modele ale culturii traditionale si generatiilor viitoare, propunem sa i se acorde acestuia titlul de TEZAUR UMAN VIU, a stat in referatul de specialitate semnat de dr. Ioan Doman si Ioana Gherghel, sef sectie Etnografie respectiv muzeograf la Muzeul Tarii Crisurilor. 

Desi ministerul a anuntat ca inmanarea diplomelor se va face intr un cadru festiv la Bucuresti ne gandim, ca doar din cauza pandemiei acest lucru nu s-a mai materializat si in cursul acestei saptamani am primit diploma prin posta la adresa institutiei noastre. Conducerea primariei a crezut ca ar fi normal, ca la o persoana, care obtinut titlul de Tezaur Uman Viu sa fie inmanata aceasta distinctie in mod festiv, in cadrul sedintei de Consiliu Local al comunei Vadu Crisului.Dorim sanatate si mult success in activitate domnului olar Hasas Petru!,” a spus in incheiere edilul comunei. 

Dupa acest moment, cei presenti in sala de sedinta s-au ridicat in picioare si in aplauzele consilierilor locali primarul a inmanat diploma si un premiu in valoare de 1000 de lei celui sarbatorit. Hasas Petru, alaturi de fiica si ginere, vizibil emotionat a multumit conducerii primariei si Consiliului local pentru sprijinul acordat. 

Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului si olarul Hasas Petru

Meşteşugăritul nu are parte, în acest moment, de foarte multă susţinere din partea instituţiilor statului, de minister, dar din fericire publicul este tot mai receptiv la produse de calitate, fapt care compensează mult lacunele de ordin legislative. 

Pe lângă vidul legislativ din domeniu şi lipsa unor programe dedicate educării tinerilor spre a deveni meşteşugari, precum şi lipsa de interes a lor în raport cu această activitate, drept probleme cu care se confruntă meşterii populari din România. Pe cand in strainatate pentru un astfel de distinctie mesterul popular primeste si o suma importanta de bani si cea ce este si mai important: o renta viagera lunara pana la sfarsitul vietii; la noi si diploma este trimisa prin posta de la Bucuresti. 

 

Urmărește-ne și pe Google News