FESTIVALUL FANFARELOR LA VADU CRIȘULUI

555
FESTIVALUL FANFARELOR LA VADU CRIȘULUI 2
Foto © AlesdOnline

Aflat la ediția a XXIII-a festivalul s-a desfășurat și integrat în marea manifestare europeană găzduită de comuna Vadu Crișului „Picnicul European” circumscris proiectului european „Pentru o Europă Unită multiculturală”. Ca de fiecare dată , urmând un scenariu tradițional, invitații Bisericii Baptiste din Vadu Crișului, alături de fanfara bisericii gazde, au atras atenția locuitorilor prezenți la miniconcertului prezentat în centru comunei.

 

La numeroase festivaluri ocazionate de zilele unor comunități, evenimente și sărbători naționale , prezența fanfarelor militare dau amploare evenimentului și susțin muzical defilarea unor formațiuni militare. Festivalul fanfarelor de la Vadu Crișului are o altă conotație, fiind un element definitoriu în practica religioasă baptistă însoțind rugăciunile în care îl slăvesc pe Dumnezeu. Muzicalitatea alămurilor sensibilizează și întărește conținutul rugăciunilor. Fanfara împreună cu muzica corală reprezintă esența elementului religios în cultul baptist. Întâlnirea fanfarelor în cadrul unor festivaluri, pe lângă scopul religios, are menirea de a promova acest gen de muzică în rândul tinerilor, care sunt inițiați în domeniul muzical încă de la vârste fragede și educați spiritual.

Lăudabilă este inițiativa Bisericii Baptiste din Vadu Crișului, care cu toate greutățile întâmpinate de-a lungul existenței sale, a reușit timp de 23 de ani să organizeze și să mențină acest festival. Anual în ultima duminică a lunii august sunt invitate prin rotație câte trei fanfare care împreună cu cea din localitate transformă festivalul într-o adevărată sărbătoare creștină a cultului baptist.

La această ediție au fost invitate fanfarele din: Sâmbăteni județul Arad, Cehei din județul Sălaj și cea din Tiuești județul Cluj. Duminică la ora 9, cele patru fanfare urmând un traseu din trei direcții ce se întâlnesc în centru comun ei, în fața primăriei, cei peste 100 de fanfariști, au susținut împreună un concert , care a transpus auditoriul într-o lume celestă. Apoi, începând cu ora 10, în biserica baptistă, plină până la refuz , s-a desfășurat timp de 3 ore o slujbă religioasă, în care fanfarele și corul au susținut rugăciunile. În preambulul slujbei, d-l Florin Pop pastorul bisericii baptiste din comună a precizat că: Evenimentul nu este un concurs , nu se acordă premii și diplome , este o sărbătoare a fanfarelor , o zi specială când îl lăudăm pe Domnul.

După ce a salutat formațiile prezente , din partea fiecărei fanfare , câte două persoane au rostit câte o rugăciune, apoi pe rând și împreună fanfarele și-au dovedit măiestria. Între cântările interpretate împreună s-a făcut prezentarea fiecărei fanfare, sub forma unei scurte biografii.

O masă comună a încheiat festivalul.FESTIVALUL FANFARELOR LA VADU CRIȘULUI 3FESTIVALUL FANFARELOR LA VADU CRIȘULUI

 
 
Nicu Răcuciu
Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.