0.3 C
Aleşd
miercuri, 29 noiembrie 2023
 

Delegatie din Vadu Crisului in schimb de experiența la Muzeul Bocskai István din orasul Hajduszoboszló, Ungaria

In cadrul unui proiect comun finantat de catre Fundatia BGA din Ungaria, o delegatie de 8 persoane din Vadu Crisului au fost la un schimb de experiente la Muzeul Bocskai István din orasul Hajduszoboszló, Ungaria. In luna decembrie comuna de pe valea Crisului Repede va primi o delegatie similara cu ocazia inaugurarii Centrului de mestesuguri populare. 

- Publicitate -

Din luna septembrie 2022 comuna Vadu Crisului si orasul Hajduszoboszló au devenit localitati infratite. De atunci, colaborarea celor doua primarii si institutiile subordinate au devenit si mai intense. 

Delegatia din Vadu Crisului a ajuns vineri dupa masa la Hajduszoboszló, Muzeul Bocskai din oras si au fost primiti si salutati de catre primarul Czeglédi Gyula si de catre dr.Bihari-Horváth László, directorul institutiei. Dupa salutul primarului din Hajduszoboszló, posibilitatea de a fi parteneri si de a participa in acest proiect comun a fost multumit de catre Hasas Ioan, viceprimarul din Vadu Crisului. Scopul vizitei a fost ca oaspetii din Vadu Crisului sa vada si eventual sa preia si sa puna in aplicare in viitorul Centru de mestesuguri din practicile bune vazute in muzeul Bocskai. 

In cadrul vizitei delegatia a trecut prin cele 7 locatii ale muzeului si la atelierele functionale oferite vizitatorilor, elevilor din scolile orasului si din imprejurimi. 

la Muzeul Bocskai din oras, unde in cursul anului 2021 printr-o investiție în valoare de aproximativ 420.000 EUR s-a construit o noua aripă modernă de 200 mp, așa-numita “Trezoreria domnească” si s-a îmbogățit  cu două bijuterii de încoronare maiestuoase. Ambele sunt legate de omonimul muzeului, principele transilvanean István Bocskai.  

Principele are legaturi si cu judetul Bihor, fiind si comandantul cetatii Oradea (1592) iar prima si poate cea mai importanta batalie in rebeliunea anti habsburgică al lui Bocskai a fost atacul haiducilor de la Almosd-Diosig (15 octombrie 1604), pornita din castelul Cetatea Soimului, ridicat deasupra Aleșdului, pe o stâncă abruptă de 60 m, într-o zonă bine împădurită, inaccesibilă cavaleriei 

Dintre obiectele deosebite expuse se remarcă prin valoare și execuție artistică coroana pe care Bocskai a primit-o de la sultanul turc. Circula mai multe variante privind originea sa. Unii spuneau că a fost făcut special pentru Bocskai in Constantinopol, alții o considerau o lucrare de aurare persiană, dar exista și părerea că ar fi o coroană imperială bizantină  reparată și facuta cadou principelui. Astăzi, ultima varianta pare cea mai probabilă. Partea inferioară a coroanei închise de aur este diadema, căptușită cu crini, frunze și mărgele. Suprafața sa este, de asemenea, decorată cu smaralde, turcoaze și rubine; deasupra crinului din mijloc se vede o cruce. Partea superioară, cupola, este împărțită în opt prin rânduri de perle. În vârful cupolei se află o coroană mică din frunze de aur, decorată tot cu perle, cu o piatră de smarald în mijloc. După moartealui Bocskai, coroana a fost dusă la Viena de palatinul György Thurzó în 1610. Coroana originala poate fi văzută în expoziția permanentă la Kunsthistorisches Museum din Viena. Pe lângă coroană, una dintre însemnele regale ramase ale principelui Bocskai este și sceptrul . Capul sceptrului este din argint aurit, împodobit cu motive vegetale, sub care se află o sferă acoperită cu email albastru. Mânerul este înconjurat de trei bretele largi de argint aurit. Bretelele și capul sunt împodobite cu 60 de turcoaze. Probabil că și sceptrul i-a fost dat lui Bocska de către turci. A fost realizat intr-un atelier de aurarie din Cluj-Napoca. După moartea lui Bocskai, sceptrul a devenit proprietate privată și a fost păstrată multă vreme la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Astazi apartine colectiei Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. Muzeele din Viena și București au dat permisiunea doar Muzeului Bocskai din Hajdúszoboszló să facă copii nobile și autentice ale acestor opere deartă originale.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,418FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,510AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI