Barbatul din Țețchea, acuzat că a ucis cu o motocoasă un tânăr de 19 ani, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare. Decizia este definitiva

2708
 

Curtea de Apel Oradea a pronunțat, joi, sentința definitivă în cazul unui bărbat din localitatea bihoreană Țețchea, acuzat că a ucis cu o motocoasă un tânăr de 19 ani. Vasile Onița a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Inițial, pe 2 aprilie 2021, instanța de fond, Tribunalul Bihor, l-a condamnat pe inculpat la 10 ani de închisoare pentru omor, însă în apel încadrarea juridică a faptei a fost schimbată. De altfel, cazul petrecut în luna august a anului 2017 a generat controverse încă din timpul anchetei, încadrarea juridică a faptei fiind schimbată, pe rând, din omor în ucidere din culpă, înapoi în omor, iar acum, definitiv, în ucidere din culpă, scrie bihorjust.ro.

Hotărârea Curții de Apel Oradea:

În baza art. 421 punctul 1 litera b Cod procedură penală: Respinge ca nefondate apelurile declarate de părţile civile (…) împotriva sentinţei penale nr.(…)/2021 din data de 02 aprilie 2021 pronunţată de Tribunalul Bihor. Admite apelul declarat de inculpatul Onița Vasile Crăciun împotriva sentinţei penale nr. (…)/2021 din data de 2 aprilie 2021 pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o desfiinţează în parte, după cum urmează:   

Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Onița Vasile Crăciun pentru infracţiunea de omor, prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, şi de aplicare a pedepsei complementare şi accesorii, în raport de această infracţiune.  

Constată că prin încheierea din 15.07.2021, Curtea de Apel Oradea a schimbat încadrarea juridică dată faptei inculpatului Onița Vasile Crăciun, din infraţiunea de omor, prevăzută de art 188 alineat 1 Cod penal, în infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de art 192 alineat 1 Cod penal, încadrare juridică în raport de care condamnă pe inculpatul Onița Vasile Crăciun la o pedeapsă de:   

– 4 ani şi 6 luni închisoare în regim privativ de libertate.

În baza art. 404 alin. 4 lit. a Cod de procedură penală, art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din pedeapsa de mai sus, durata reţinerii de 24 de ore. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alineat 2 Cod procedură penală, obligă părţile civile apelante la plata a câte 300 lei, cheltuieli judiciare către stat în apel. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, restul cheltuielilor judiciare în apel rămân în sarcina statului.   

DEFINITIVĂ. Pronunţată în şedinţă publică azi, 12.08.2021.  

Judecătorii Curții de Apel au menținut daunele dispuse în luna aprilie de Tribunal. Atunci, instanţa a stabilit ca Oniţa să achite familiei tânărului ucis daune materiale în valoare de 18.580 lei şi daune morale în sumă de 100.000 euro: 60.000 euro pentru mamă, 30.000 euro pentru soră şi 10.000 euro pentru bunică.

Articole pe aceeași temă:

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.