10.3 C
Aleşd
joi, 28 martie 2024

TEXT+VIDEO Ședința extraordinară de consiliu local Aleșd – 09.01.2017

Încheiat azi, 09.01.2017, cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului Local Aleşd, conform Dispoziţiei primarului oraşului Aleşd nr. 2/05.01.2017. Preşedinte de şedinţă conform Regulamentului de funcţionare al Consiliului local este dl. cons. Jurcuţ Călin.

- Publicitate -

La şedinţă sunt prezenţi 17 din 17 consilieri în funcţie.

La şedinţă participă şi dl. Dem Stelian, contabil şef din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Preşedintele de şedinţã- “Bună ziua şi bine aţi venit la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Aleşd. Înainte vreau să vă urez la toţi ”La mulţi ani şi un an nou fericit şi mai bun” Vreau să începem prin a vota procesul verbal al şedinţei anterioare din 22.12.2016, şedinţă ordinară a Consiliului local Aleşd. Preşedintele de şedinţă supune la vot procesul verbal, care se aprobă cu 17 voturi pentru, unanimitate, astfel se adoptă Hotararea nr. 1 care face parte integrantă din prezentul proces verbal.”

Preşedintele de şedinţã– “Dă citire ordinii de zi care a fost afişată pentru aducerea la cunoştinţă a locuitorilor oraşului Aleşd:

1.Proiect de hotărâre privind aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particular de pe raza oraşului Aleşd, pentru anul şcolar 2017 – 2018.

2.Proiect de hotărâre privind aprobarea acoperirii definitive din excedent a deficitului bugetar rezultat din execuţia curentă a bugetului local secţiunea dezvoltare.

Preşedintele de şedinţă- “supun la vot ordinea de zi. Aceasta a fost aprobată cu 17 voturi pentru, unanimitate, astfel se adoptă Hotararea nr. 2 care face parte integrantă din prezentul proces verbal.”

Preşedintele de şedinţă – trece la punctul 1 de pe ordinea de zi, dă citire proiectului de hotărâre:  „Proiect de hotărâre privind aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particular de pe raza oraşului Aleşd, pentru anul şcolar 2017 – 2018.”

D-şoara cons. Scorţe: ”A fost avizat la comisia noastră proiectul.”

Dl cons. Mănoiu: ”La Comisia de Învăţământ a fost avizat.”

D-na secretar: ”Comisia învăţământ a avut o întâlnire în decembrie. Comisia învăţământ a trimis reţeaua şcolară pentru avizare la inspectorat.”

Dl cons.Cipleu : ”Comisia Consiliului local.”

Dl cons.Gal: ”Comisia învăţământ a trebuit să înainteze.”

Dl primar: ”Cei nou, am prins acea şcoală de la Peştiş propusă pentru sediul poliţiei, am prins-o înapoi în reţeaua şcolară, probabil d-na directoare vrea să mute acolo activitaţile, este mai nouă, mai modernă, este cu încălzire centrală. Dincolo e o clădire veche.”

Dl cons.Dubău: ”Care nu primeşte avizul de la Sanepid, precizaţi şi asta…”

Dl primar: ”Nici nu mi s-au cerut bani acolo, culmea, au fost bani pe PNDL, nu mai contează acuma.”

Dl cons.Dubău: ”Pentru ce să vi se ceară bani?

Dl primar: ”Când am venit eu în iulie, PNDL-ul a trimis hârtie şi eu am trimis-o la ambele şcoli dacă au nevoie de bani pentru….

Dl cons.Dubău: ”A, de-atunci s-a schimbat directoarea, lăsaţi….”

Dl primar: ”La niciuna din şcoli nu le-a trebuit bani pentru autorizare sanitară. Atunci nu am cerut nici noi, între timp m-am mai experimentat şi eu, puteam şi eu să fac nişte băi mai cu şcoală, mai deştepte şi într-o parte şi în alta, dar acuma…”

Dl cons.Dubău: ”Dar nu tip container…”.”

Dl primar: ”Nu, Nu..”

Preşedintele de şedinţă- „Dacă mai sunt discuţii…”

Preşedintele de şedinţă- Supun la vot proiectul de hotărâre nr.1. Aceasta a fost adoptat cu 17 voturi pentru, unanimitate, astfel se adoptă Hotararea nr.3 care face parte integrantă din prezentul proces verbal.

Preşedintele de şedinţă  trece la punctul 2 de pe ordinea de zi, dă citire proiectului de hotărâre:    „Proiect de hotărâre privind aprobarea acoperirii definitive din excedent a deficitului bugetar rezultat din execuţia curentă a bugetului local secţiunea dezvoltare.”

Preşedintele de şedinţă- „Dacă sunt discuţii…”

Dl cons.Dubău: ”Eu aş avea rugămintea ca dl. Primar sau dl. Dem să ne explice despre ce este vorba, că din raportul de specialitate iarăşi nu înţeleg exact ce se întâmplă.”

Preşedintele de şedinţă- „Vă rog frumos.”

Dl contabil Dem: ”Am anexat punctul de execuţie detaliat în care se evidenţiază un deficit de 861.842 şi 31 de bani rezultaţi din diferenţa dintre venituri şi cheltuieli adică pe 2016 am avut venituri mai mici decât cheltuielile cu suma respectivă pe care i-am folosit din excedentul anilor precedenţi şi conform ordinului ministrului finanţelor până în data de 9 ianuarie se aprobă de către Consiliul local încheierea exerciţiului bugetar pentru stabilirea deficitului.”

Dl cons.Dubău: ”Nu-s mulţumit de răspuns, revin cu o întrebare. -La ce capitol şi pentru ce motive?”

Dl cons.Dem: ”La toată secţiunea de dezvoltare.”

Dl cons.Dubău: ”Vorbiţi-ne în fraze dl. Dem că de aceea sunteţi specialistul nostru.”

Dl cons.Dem: ”Anume? La toată secţiunea de dezvoltare.”

Dl cons.Dubău: ”Detaliaţi, nu vi-s vorbele pe bani!”

Dl cons.Dem: ”Dar nu ştiu exact, la toată secţiunea de dezvoltare?”

Dl cons.Dubău: ”Păi şi atunci eu ce să votez dacă dumneavoastră nu ştiţi?”

Dl contabil Dem: ”Pentru toate cheltuielile, la fiecare capitol s-a folosit din excedent.”

Dl cons.Dubău: ”Eu la asta mă refeream când solicitam rapoartele de specialitate să fie detaliate, ca la prost dl. Dem! Eu sunt prostul de serviciu azi care trebuie să voteze acest proiect de hotărâre şi dumneavoastră îmi spuneţi –Am preconizat că o să cumpăr opinci de 5 milioane, nu am cumpărat decât de 3 milioane. Am vrut să iau din alea numai de atâţia bani. Nu am luat decât de atâta pentru că nu am încasat, unde nu am încasat, acolo, acolo, explicaţii, nu tabele, înţelegeţi, o explicaţie lirică, nu tabelară.”

Dl contabil Dem: ”Excedentul se foloseşte pentru toată secţiunea de dezvoltare.”

Dl cons.Dubău: ”Pentru toată secţiunea, dl Dem, eu înţeleg aşa, sinteza am înţeles-o, nu s-a realizat, sunt 2 posibilităţi, ori nu s-au realizat ce am previzionat ori am cheltuit mai mult decât am previzionat.”

Dl contabil Dem: ”În buget când am, când aţi stabilit dumneavoastră, aţi stabilit că se foloseşte…”

Dl cons.Dubău: ”Am stabilit noi pe baza unor previziuni că ăsta-i bugetul când se adoptă, da?”

Dl contabil Dem: ”Da, pentru că se va folosi la secţiunea de dezvoltare iar noi în buget am prevăzut cu minus, adică cheltuieli mai multe decât veniturile.”

Dl cons.Dubău: ”Când aţi prevăzut astea?”

Dl contabil Dem: ”La rectificările de anul trecut.”

Dl cons.Dubău: ”Bun, şi vă este greu să ne daţi nişte explicaţii?”

Dl contabil Dem: ”Sunt la toate cheltuielile…”

Dl cons.Dubău: ”Dl. Dem mie nu-mi place să fiu luat la mişto, eu v-am spus care sunt pretenţiile mele, Dubău Florin Călin, consilier în cadrul Consiliului local Aleşd, deci pretenţiile mele sunt următoarele: în momentul în care venim cu un raport de specialitate, 8 sute şi ceva de mii nu-s 2 lei, eu nu spun că nu-i bine, eu spun că vreau anumite explicaţii. Încă o dată, am previzionat un anumit nivel de venituri, nu s-a realizat acel nivel de venituri, de ce ?….că la capitolul ”cutare” nu am strâns atâta, sau am angajat cheltuieli mai mari decât am previzionat noi că o să avem, n-am avut de unde să-i acoperim dar am ştiut că avem o puşculiţă în spate, un excedent din anii precedenţi şi ne-am folosit de acolo. Este greu să punem în fraze şi să ne daţi nişte explicaţii de genul ăsta, întreb?

Dl contabil Dem: ”Asta vă explic şi eu.”

Dl cons.Dubău: ”Păi nu-mi explicaţi că tocmai de asta sunt nemulţumit, că nu-mi explicaţi asta.”

Dl contabil Dem: ”Bugetul, la coloana I este prevăzut cu un deficit de 1 milion şi 280.000 lei.”

Dl cons.Dubău: ”Eu nu o să stau astăzi să mă cert cu dv. şi o să sancţionez prin vot modalitatea dv. de a pune problema, încă o dată aţi venit o perioadă aici ca şi observator, nu eraţi contabil şef şi nu vă puneaţi semnătura pe documente, aţi auzit aceste solicitări pe care le-am făcut la adresa colegilor de dinaintea dv.

Dl contabil Dem: ”Da.”

Dl cons.Dubău: ”Eu nu sunt câine care latră prosteşte aicea, da v-am făcut nişte solicitări de bun simţ şi vreau să fie respectate aceste solicitări, aici, este vorba de Consiliul local şi încă o dată nu este vorba de Dubău, este vorba de respectul pe care-l dăm acestei instituţii care hotărăţte. –Dl. Dem eu răspund pentru votul meu, da?”

Dl contabil Dem: ”Şi eu răspund de ce fac.”

Dl cons.Dubău: ”Nu mă interesează răspunderea dv., mă interesează de răspunderea mea. Vreau ca votul meu să-l dau în cunoştinţă de cauză şi beneficiind de un număr cât mai mare de informaţii şi cât mai detaliate, e greu de înţeles lucrul ăsta? Încă o dată, eu nu sunt contabil de meserie şi nu gândesc cu mintea dv. Asta neînsemnând că dv. nu gândiţi bine. Dv. trebuie să vă coborâţi la nivelul meu şi să reuşiţi să mă faceţi să înţeleg ceea ce dv. înţelegeţi datorită experienţei şi altor cunoştinţe pe care le-aţi dobândit de-lungul timpului. Simplu?”

Dl contabil Dem: ”Foarte simplu.”

Dl cons.Dubău:”Asta aştept de la dv. dacă puteţi astăzi să-mi explicaţi, bine, dacă nu, reveniţi altă dată cu explicaţii, dar încă o dată, atâta timp cât dv. veţi fi contabil şef aci şi eu consilier, aci, discuţia asta sper să nu o mai avem.” Vreau să-mi explicaţi ca la prost, mie nu mi-e ruşine să pun întrebări şi nu mi-e ruşine să primesc explicaţii de la nimeni, da! Este simplu. Multumesc!”

Dl primar: ”Mă lăsaţi şi pe mine două cuvinte.”

Dl cons.Dubău:”Vă las dacă-mi explicaţi de unde-s astea.”

Dl primar: ”La cifre nu vă explic dar s-a plătit din excedent, între timp s-a recuperat vreo 460 de mii c-au intrat pe ultima sută, după data de 20 decembrie o grămadă de bani care se vor reflecta în excedentul acestui an.

Dl cons.Dubău:”Nu, nu, sunteţi primarul oraşului Aleşd, eu văd aici să scrie „au intrat o grămadă de bani” astea-s discuţii de crâşmă. Eu v-am explicat care sunt solicitările mele, este simplu. Eu vreau să ştiu dacă acest deficit este datorat unor previzionări nerealiste sau unor neîncasări pe măsura previzionărilor, deci am avut nişte previziuni mai mari decât am putut să realizăm sau am cheltuit mai mult decât am previzionat, mie explicaţii de genul ăsta îmi trebuie şi nu-mi spuneţi că la capitolul……… Vreau să văd dacă este ipoteza asta cu cheltuielile mai mari că am făcut cheltuieli mai mari, că am găsit noi o oportunitate, ne-a venit o idee grozavă anul ăsta şi am făcut o chestie în plus. Nu-i chestia de-a condamna ce s-a făcut sau ceea ce nu s-a făcut şi de ce, vreau să văd exact care-s lucrurile care s-au realizat şi care nu s-au realizat, este simplu.

Dl contabil Dem: ”Am înţeles dar nu e aşa.”

Dl cons.Dubău:”Nu am venit aici să-mi consum energia, să mă cert cu dv. am cerut doar nişte precizări de bun-simţ. Încă o dată, vă este lene să scrieţi?”

Dl contabil Dem: ”Dar nu, …..”

Dl cons.Dubău:”Scrieţi în fraze, văd aici tabele, eu nu contest calculele astea…”

Dl contabil Dem: ”Coloana I este bugetul, da?”

Dl cons.Dubău:”Dl. Dem n-aţi înţeles, vreau explicaţii. La capitolul ”cutare” noi am previzionat 3 lei, n-am realizat decât 1, sau am vrut să cheltuim doar 2 şi am cheltuit 7.”

Dl contabil Dem:”Este la fiecare capitol în parte.”

Dl cons.Dubău:”Nu domnule, nu cifre, eu vreau explicaţii, aţi înţeles! Acest tip de documente sunt nişte recapitulaţii. Eu n-o să stau acuma să fac munca pe care o faceţi dv. să m-apuc să iau fiecare rectificare care s-a făcut în fiecare an şi să văd. Eu vă fac aceste solicitări pentru că am văzut şi la alte UAT-uri din ţară felul în care se realizează aceste documente. Şi încă o dată, vin în sprijinul consilierilor locali, da, în care explicaţiile sunt detaliate pe lângă cifrele astea pe care nu le  contest, vin explicaţii detaliate, vă este greu să le scrieţi? Se pregăteşte cu o lună înainte o şedinţa de Consiliul local fie şi cu o săptămână. Fac un exerciţiu cu dv., stau 24 de ore vă fac explicaţiile alea.”

Dl contabil Dem:”Cifrele astea le-am avut în 3-4 ianuarie.”

Dl cons.Dubău:”Fac un efort şi stau cu dv. 24 de ore şi vă fac 3 pagini de descriere, parte scrisă, nu tabele, dacă vrem. Mulţumesc!”

Preşedintele de şedinţă- „Dacă sunt alte discuţii…”

Dl cons.Turcuş:”Dacă-mi permiteţi, sunt de acord cu ce a spus colegul. Pe lângă explicaţiile pe fiecare linie eu aş mai vrea o chestiune în plus. Până la urmă am înţeles când am discutat cu dl. acum câteva minute dar tabelul ăsta, sunt ferm convins nu vă spune la mulţi mare lucru, unde sunt încasări, unde sunt plăţi, să ne fie clar. Bugetul pe coloană, încasările pe coloană, am terminat cu capitolul ăsta. Avem diferenţele, mergem pe altă zonă, asta-i zona de venituri, mergem pe zona de cheltuieli. Eu v-am mai promis şi cu alte ocazii, vreau să vă arăt, ca şi coleg cum trebuie să arate un tabel de genul ăsta, eu sunt convins că dv. îl înţelegeţi. Dar încă o dată, sunt termeni de specialitate, în domeniul meu de exemplu, care dacă vii spun n-o să înţelegeţi nimic, eu o să spun –trebuie să înţelegeţi- dv. nu aţi înţeles pentru că nu aţi înţeles trebuie să ne duceţi explicaţiile astea la…

Dl contabil Dem:”Fondul de investiţii, exact la la fel”; Fondul de execuţie, la fel”

Dl cons.Dubău:”Dl. Dem vă faceţi că nu înţelegeţi, eu vă mai repet încă o dată- eu nu mă bag în anexa asta nr. 1, încă o dată aşa trebuie să arate anexa dar pe lângă anexa asta de cifre seci vreau explicaţii, frază, scriere mă-nţelegeţi?”

Dl contabil Dem:”Toate detaliile!”

Dl cons.Dubău:”Nu vorbesc limba contabilă!”

Dl contabil Dem:”Unele cheltuieli habar nu am care, unde s-au făcut.”

Dl cons.Dubău:”A, habar nu aveţi şi vreţi să mi-l puneţi mie să-l votez, nu mulţumesc, nu mulţumesc.”

Dl contabil Dem:”Unde s-a făcut o lucrare….”

Dl cons.Dubău:”Mai-nainte aţi spus că v-aţi pus semnătura pe un document pe care nu-l ştiţi.”

Dl contabil Dem:”Păi nu am semnat nicio plată.”

Dl cons.Dubău:”Bine, bravo, nici eu nu votez aşa ceva fără explicaţii. Poate să fie bine, poate să mi se explice.”

Dl primar:”Toate plăţile s-au făcut cu documente justificative, cu recepţii.”

Dl cons.Dubău:”Nu contest lucrurile astea, încă o dată, aveţi o problemă cu transparenţa?”

Dl primar:”Nu am nimica.”

Dl cons.Dubău:”Atunci care este problema?”

Dl primar:”Vreţi aici explicaţii la toate lucrările sau cum?”

Dl cons.Dubău:”Vă mai explic de 100 de ori că nu-nţeleg!”

Dl cons.Gal:”Ideea e să…”

Dl cons.Dubău:”Ideea este că noi avem un deficit, este o chestiune extraordinară, că ăsta este obiectul acestui proiect de hotărâre, există un deficit, din punct de vedere contabil trebuie acoperit cumva, noi suntem în situaţia în care avem un excedent, niţte bani la excedent din anii precedenţi, bani la telcherea, la puşculiţă şi probabil de aceea am cheltuit aşa mai mult pentru că am ştiut că avem banii aceia.”

Dl contabil Dem:”Dar la fiecare…”

Dl cons.Dubău:”Lăsaţi-mă să termin, ca să vă explic, da. Atunci vin şi spun, noi am previzionat prosteşte sau încă o dată ne-a venit o idee grozavă şi am făcut nişte lucrări în plus ştiind că avem nişte bani puşi de-o parte, vreau să ştiu că acei bani din excedentul anilor precedenţi i-am folosit la cumpărarea de triciclete, da. Vă e greu să scrieţi asta?”

Dl contabil Dem:”Ultimele patru rectificări au fost cu folosirea excedentului.”

Dl cons.Dubău:”Ştiu acest lucru, eu vorbesc aicea….”

Dl contabil Dem:”Deci bugetul a fost…”

Dl cons.Dubău:”Dl. Dem nu înţelegeţi limba română? Eu vorbesc şi vă solicit aceste precizări de fiecare dată, ăsta este un document care la urmă vine şi închide o chestiune, da? Nu-i necesar ca la …aşa era şi la şcoală astăzi învăţam o lecţie, mâine alta şi după un timp făceam recapitulare. M-aţi înţeles?”

Dl primar:”S-a evidenţiat la fiecare rectificare.”

Dl cons.Dubău:”Iar vă faceţi că nu înţelegeţi, eu nu contest cifrele dar haideţi să facem recapitulare scrisă în limba română, în fraze, sunt documente oficiale dl. primar, nu poveşti.”

Dl cons.Turcuş:”Cred că tot ce este legat de buget trebuie să fie mult mai mult detaliat.”

Dl primar:”Ne-aţi cerut tabelar, ne-am forţat şi v-am făcut…..”

Dl cons.Turcuş:”Dacă ne uităm pe alte proiecte foarte detaliate…. Proiectul ăsta care este unul din cele mai importante este cel mai puţin detaliat. Stăm împreună şi lucrăm dacă asta este situaţia ca să înţelegem toţi, nu este nicio problemă.”

Dl primar:”De data asta ne-aţi cerut pe coloane şi tabelar aşa l-am făcut.

Dl cons.Dubău:”Da nu v-a cerut nimeni, aşa trebuie făcut, da, eu v-am cerut în plus explicaţii, nu tot denaturaţi discuţia.”

Dl cons.Turcuş:”Este vorba de un proiect în genul ăsta, este vorba de execuţia curentă a bugetului local noi comparăm cu 2016, venituri, cheltuieli, buget şi aşa mai departe. Trebuie să vedem unde avem probleme, n-am avut încasări, de ce nu am avut încasări?”

Dl cons.Dubău:”Şi este vorba de 800.000 lei, ăia 800.000 lei, eu vreau să-mi detaliaţi toate tabelele, vreau să văd aşa ăia 800.000 scris aici sus 800.000 şi mă apuc şi scriu sub el 3 lei -acolo, 4 lei -acolo, 100.000 -acolo, 300.000 –acolo. De ce am avut ….am avut încasări mai puţine, am previzionat mai mult. Încă o dată, explicaţii scrise.”

Dl contabil Dem:”S-au folosit conform ultimelor 3 sau 4 HCL-uri.”

Dl cons.Dubău:”Iar vă faceţi că nu înţelegeţi, că vă forţaţi să vă certaţi cu mine.”

Dl contabil Dem:”Nu mă forţez, nu vreau să mă cert cu nimeni.”

Dl cons.Dubău:”Încă o dată diferenţa asta de 800.000 lei de unde este că am previzionat noi mai mult, am cheltuit mai mult.

Dl contabil Dem:”Nu.”

Dl cons.Dubău:”Şi atunci de unde-i că vedeţi că este activ şi pasiv.”

Dl primar:”Din ultimele 4 rectificări.”

Dl contabil Dem:”Am folosit excedentul.”

Dl cons.Dubău:”Dl. contabil îmi pare rău aţi folosit excedentul, contabiliceşte dv. le veţi pune la venituri şi la cheltuieli şi va fi faţă de ce aţi previzionat, veţi avea o cheltuială mai mare şi venitul nu contează că vine de nu ştiu de unde de la guvern sau din excedent, va trebui să-l puneţi, că aşa funcţionează contabilitatea, corespondenţa conturilor, da, nu mă puteţi contrazice la aceasta, da. Bun,la urmă trebuie să vă dea egal, să vă închideţi pe egal la sfârşitul anului. În momentul de faţă dv., cei în stânga cu cei în dreapta a fost un minus pe care l-aţi compensat din excedent că la proiectul de buget dv. n-aţi ţinut cont de excedentul ăla.”

Dl contabil Dem:”Cum să nu!”

Dl cons.Dubău:”Nu, nu, proiectul de buget din 2016 nu aţi ţinut cont de excedent ca şi venit dar vedeţi de ce vă cer eu explicaţii scrise pentru că vă jucaţi cu termenii. Încă o dată repet, vin de la ”0”, că mă enervaţi, proiectul de buget pe 2016 are în stânga venituri şi dreapta cheltuieli.”

Dl contabil Dem:”Mai mari cu un milion 280 de mii, cheltuielile.”

Dl cons.Dubău:”Nu, nu la previzionare bugetul trebuie să fie egal.”

Dl contabil Dem:”La previzionare.”

Dl cons.Gal:”Plus excedentul.”

Dl contabil Dem:” Plus excedentul.”

Dl cons.Dubău:”Excedentul este altceva.”

Dl cons.Gal:”Plus excedentul, serios.”

Dl cons.Dubău:”Dl. Gal, excedentul sunt nişte bani pe care-i aveţi la puşculiţă.”

Dl cons.Gal:”Şi tu poţi să-i cheltuieşti sau nu, asta trebuie înţeles, automat reportezi în anul următor, aşa-i.”

Dl primar:”Se pot cheltui pentru investiiţii.”

Dl cons.Gal:”Îi aşa.”

Dl contabil Dem:”Bugetul nostru în momentul de faţă…………”

Dl cons.Dubău:”M-aţi dus unde aţi vrut dv. în discuţii tehnice, mie să-mi spun de unde sunt diferenţele alea de 80.000.”

Dl primar:”Se pot detalia, Stelian?”

Dl contabil Dem:”Da, bineînţeles.”

Dl cons.Dubău:”Aţi văzut, am discutat 20 de minute ca să…”

Dl contabil Dem:”Bugetul nostru este pe deficit exact cu un milion 280 de mii, exact excedentul, asta încerc să vă explic, pentru că la ultimele rectificări tot ce am făcut, tot ce am prevăzut sunt în excedent.”

Dl cons.Dubău:”Dl.Dem să vă citesc cum se numeşte acest proiect de hotărâre-”pentru acoperirea definitivă din excedentul bugetar a deficitului bugetar”. Ştiţi ce înseamnă deficit bugetar? Înseamnă că bugetul, adică ce are Tanda în stânga cu Manda în dreapta nu este echilibrat.”

Dl contabil Dem:”Bugetul pe 2016 a fost echilibrat.”

Dl cons.Dubău:”Dl.Dem, deci vorbim aşa, mai citesc o dată în limba română că mie îmi place limba română, acoperirea înseamnă că-i descoperit, când vreau să acopăr ceva înseamnă că este descoperit, asta înseamnă că ce a fost în stânga cu ce a fost în dreapta n-a mai bătut şi îl acopăr de undeva, asta este teoria bugetului. Încă o dată: dv. aveţi un deficit, nu dv. personal, noi avem un deficit care-l acoperim din excedent, care-s bani de-o parte, separat de buget previzionat şi aşa….”

Dl contabil Dem:”I-am prevăzut în bugetul pe 2016.”

Dl cons.Dubău:”Bun, şi de ce trebuie să acoperiţi?”

Dl cons.Joldea:”De aici s-a plecat, cu idea asta.”

Dl contabil Dem:”Coloana I bugetul pe 2016 în care apare un deficit de 1 milion 280.240 lei.”

Dl cons.Joldea:”Ştiind că ai în spate…”

Dl cons.Dubău:”Dl. Dem, bugetul ăla de cheltuieli…”

Dl primar:”Vă detaliem suma de 800.000 lei din ce constă, nu-i nicio problemă.”

Dl cons.Dubău:”În bugetul de cheltuieli 2016 aţi prevăzut nişte cheltuieli, da, de 800.000, trebuie să-i acoperiţi din excedent, care-s alea?”

Dl contabil Dem:”Ultimile plăţi, de exemplu.”

Dl cons.Dubău:”Care-s alea?”

Dl contabil Dem:”Echipamente de joacă, pavaje, de exemplu, la parcuri. Ce s-a plătit. Ultimele plăţi.”

Dl cons.Dubău:”Acuma mă faceţi să vă cred pe cuvânt.”

Dl primar:”Vi le detaliem şi vi le prezentăm în prima şedinţă de Consiliu local.”

Dl cons.Dubău:”Faceţi rapoartele detaliate că nu vă împuşcă nimeni. Nu v-a lăsat dl.primar, am înţeles!”

Dl contabil Dem:”Dar nu ştim, că noi nu transferam din excedent nu numai pentru o lucrare, noi transferam la global dar dacă vreţi le detaliez.”

Dl cons.Dubău:”Vedeţi, eu asta vreau, că pe mine nu mă interesează la global.”

Dl contabil Dem:”Când fac un transfer, nu fac de 2 lei, făceam din excedent 100.000 sau 200.000 în bugetul local.”

Dl cons.Dubău:”Nu mă interesează chichiţele dumitale contabiliceşti, chiar nu mă interesează.”

Dl contabil Dem:”2 lei a mers dincolo…habar n-am….unde exact.”

Dl primar:”Se poate detalia? O să detaliem.”

Dl contabil Dem:”Pot să…”

Preşedintele de şedinţă- „Dacă mai sunt discuţii…dacă nu, trecem la vot- Supun la vot proiectul de hotărâre nr. 2. Aceasta a fost adoptat cu 10 voturi pentru şi 7 abţineri(dl.Jurcuţ C., dl. Dubău C., dl. Cipleu L., dl. Morar C., dl. Vancea V., d-şoara Alb M., dl. Turcuş), astfel se adoptă Hotararea nr.4 care face parte integrantă din prezentul proces verbal.”

Dl primar:”Şi deoarece am trecut în noul an vă invit să ciocnim simbolic o cupă de şampanie.”

Preşedintele de şedinţă- „Declar şedinţa încheiată.”

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,170FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
575CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI