USR Bihor: Primăria Oradea și-a bătut joc de Bugetarea participativă

96

Primăria Oradea a reușit, prin acțiunile sale, să scadă interesul orădenilor pentru  proiectul de Bugetare Participativă. Dovada constă în numărul de proiecte înscrise până la această dată: 23. 

 

Administrațiile locale sunt în slujba cetățenilor, cetățeni care au dreptul să știe și să decidă ce se întâmplă cu banii lor aflați în administrarea statului. Bugetul Participativ este un instrument pe care cetățenii îl pot folosi pentru proiectele mai mici ca valoare, dar importante pentru comunitatea lor. Pentru că ei  știu cel mai bine care sunt nevoile din cartierul sau de pe strada pe care locuiesc.

În 2017, USR Bihor a solicitat și a obținut ca Bugetul Participativ să intre pe agenda Primăriei Oradea. Orădenii au depus atunci mai multe proiecte. Administrația de la acel moment și-a luat angajamentul să îndeplinească ceea ce oamenii au propus. 

La prima ediție, cea din 2017, au fost depuse 197 de proiecte, dintre care 42 au fost validate. La cea de a doua, din 2018, au fost înscrise 91 de proiecte și 52 validate. În fiecare an proiectul de Bugetare Participativă a fost inclus în bugetul municipiului la inițiativa USR Bihor. Apoi a fost suspendat pentru că administrația locală a fost incapabilă să gestioneze punerea în aplicare a proiectelor. 

Anul acesta primăria a îngreunat procesul de înscriere a proiectelor și cel de votare. Mihai Șvab, vicepreședintele USR Bihor a depus mai multe amendamente la regulamentul de organizare pus în dezbatere publică de municipalitate, pentru a face proiectul mai atractiv pentru orădeni. Amendamentul care permitea posibilitatea votării a unui proiect din fiecare domeniu, a fost respins.

„Unul dintre amendamentele depuse la regulamentul Bugetului Participativ a fost ca fiecare persoană va aibă posibilitatea de a vota câte un proiect din cadrul fiecărui domeniu de aplicare. Astfel din fiecare categorie de proiecte să existe minim un proiect declarat câștigător. Prin lipsa implementarii acestor propuneri ne aflăm în situația în ca unele categorii să nu mai fie atractive pentru depunerea de proiecte. În prezent nu există niciun proiect depus în categoriile „Digitalizare” și „Infrastructură socială”. Prin modificările aduse regulamentului, Primăria a reușit să scadă interesul orădenilor pentru Bugetul Participativ”, declară Mihai Șvab, vicepreședine USR Bihor.

USR Bihor condamnă modul în care Primăria Oradea gestionează proiectul de Bugetare Participativă și în acest an. Dezinteresul în succesul acestuia este reflectat și de slaba promovare a lui pe toate canalele pe care municipalitatea le are la dispoziție. Solicităm administrației locale să nu „îngroape” din nou Bugetarea Participativă și să dovedească că este interesată realmente de propunerile orădenilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News