7 C
Aleşd
vineri, 24 martie 2023

Proiect USR pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele le fac cu presa și propaganda

Urmărește-ne și pe Google News

Joi, 29 septembrie 2022, USR a depus la parlament un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor cu presa și propaganda pe care partidele politice le fac din banii publici primiți ca subvenție. USR răspunde, astfel, numeroaselor semnale de alarmă venite dinspre societatea civilă privind modul în care partidele aflate la putere folosesc banii de la bugetul de stat pentru a-și asigura o media favorabilă, pentru ca subiecte cu impact major asupra vieții tuturor românilor să fie ori ignorate, ori minimalizate și pentru a ataca opoziția cu fake news-uri pe bandă rulantă. USR ia în considerare, totodată, solicitarea Consiliului Europei privind desecretizarea contractelor prin care fonduri publice sunt transferate de partide către presă.

- Publicitate -

„Presa trebuie să fie câinele de pază al democrației și a patra putere în stat, cu rol de informare corectă. Articolul 30 din Constituția României, care prevede principiul democratic al Libertății de exprimare prevede și că legea poate să impună mijloacelor de comunicare în masă obligația de a face publică sursa finanțării. Timp de 3 decenii instituțiile de presă nu au publicat aceste surse, în afara calupurilor de publicitate marcate ca atare. Iar asta pentru că puterea politică a vrut să se asigure că poate manipula informațiile după propriile interese. Aceeași putere politică a asigurat presa aservită că nu va fi sancționată corespunzător pentru derapaje, pentru dezinformare, pentru răspândirea de informații false, teorii ale conspirației sau fake-news. Făcând astfel ca prevederea din Constituția României, care se referă la răspunderea civilă și delictele de presă, să fie lipsit de valoare.

Consiliul Național al Audiovizualului, instituția înființată special pentru a supraveghea modul în care presa își exercită rolul constituțional, cu respectarea legilor, dovedește că este nefuncțional, blocat din perspectiva rațiunii pentru care a fost creat. Nimic nu a fost lăsat la întâmplare de urmașii FSN-ului”  a declarat Silviu Dehelean, președinte USR Bihor și inițiator al legii.

Proiectul USR modifică Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale (nr. 334/2006) și Legea audiovizualului (504/2002) pentru a transparentiza modul în care sunt cheltuiți banii publici, pentru a proteja libertatea presei și dreptul la informare al cetățenilor.

Concret, inițiativa legislativă urmărește:

  1. Transparentizarea cheltuielilor realizate de formațiunile politice cu presa sau/și propaganda

– Partidele politice vor fi obligate să publice – pe site și la sedii, într-un loc vizibil – contractele încheiate pentru promovarea în presă și/sau pentru propagandă, inclusiv eventualele acte adiționale.

– Sumele primite ca subvenții de către partide, precum și toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informații de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

  1. Marcarea în consecință a programelor realizate cu o contribuție politică și definirea acesteia

– Contribuție politică va fi considerată orice contribuție la finanțarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activității lor.

– Programele realizate cu astfel de contribuții vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

  1. Limitarea cheltuielilor făcute de partide din banii publici pentru promovarea politică

– Cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă și online să nu poată depăși 40% din totalul subvenției primite de la stat.

USR este singurul partid care își publică transparent cheltuielile. Oricine intră pe https://transparentasg.usr.ro poate vedea exact pe ce s-au cheltuit banii publici, nu trebuie decât să-și facă un cont, lucru care durează doar câteva secunde.

- Publicitate -
- Publicitate -
 
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,763FaniÎmi place
1,768CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,420AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI