Crin Antonescu a anunțat, sâmbătă seara, la Digi24, suspendarea unilaterală a acordului care îl desemna candidat la Președinție din partea coaliției aflate la guvernare. Fostul lider al PNL a declarat că această decizie vine în urma constatării unor lipsuri de clarificare din partea liderilor politici care au semnat propunerea.
„Consider acordul privitor la candidatura mea suspendat, până când liderii coaliției clarifică dacă acest acord revine în vigoare sau dacă au alte opțiuni. Eu nu îmi retrag candidatura și sunt pregătit să o duc până la capăt, dar aștept ca partidele să își asume responsabilitatea”, a afirmat Crin Antonescu.
Antonescu a criticat graba cu care s-a luat decizia propunerii sale drept candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR, sugerând că liderii nu aveau mandat complet în momentul semnării. De asemenea, el a solicitat anunțarea unui calendar clar pentru alegerile prezidențiale, criticând incertitudinea creată.
Relația cu serviciile secrete și declarații despre oponenți
Antonescu a subliniat că nu a fost niciodată susținut de serviciile secrete, contrar speculațiilor din spațiul public. „Toate funcțiile mele au fost obținute prin alegeri libere, susținute de cetățeni, nu de instituții ascunse. Spre deosebire de mine, alții au fost numiți direct de sistem”, a adăugat acesta, făcând referire la Călin Georgescu.
Contextul deciziei
În decembrie 2024, liderii coaliției PSD, PNL, UDMR și ai grupului minorităților au convenit să îl susțină pe Crin Antonescu drept candidat unic la alegerile prezidențiale din 2025. Decizia urma să fie validată în forurile interne ale fiecărui partid, însă procesul pare să fi întâmpinat obstacole.
Antonescu, în vârstă de 65 de ani, este cunoscut pentru rolul său în puciul politic din 2012, când Uniunea Social-Liberală a încercat să demită președintele Traian Băsescu. De asemenea, cariera sa politică din ultimii ani a fost marcată de controverse, fiind asociat cu grupuri influente din umbră, precum „grupul de la Monaco”.
Suspendarea unilaterală a acordului pentru candidatură ridică noi semne de întrebare cu privire la strategia coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale. Liderii partidelor vor trebui să clarifice situația în cel mai scurt timp, în condițiile în care electoratul așteaptă un plan coerent.