Banca Națională a României va lansa în această toamnă bancnota de 20 de lei, prima pe care se va afla chipul unei femei

1553

Banca Națională a României va lansa în această toamnă bancnota de 20 de lei, prima pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook de parlamentarul european Corina Crețu.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania – Femei pe bancnote – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei. Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a scris Corina Crețu pe pagina sa.

Banca Națională a României a anunțat încă din luna iulie 2019 lansarea bancnotei de 20 de lei în anul 2020, dar din cauza pandemiei, lansarea a fost amânată.

„Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie 2019, lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro”, precizau reprezentanții BNR în 2019.

Potrivit BNR, alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu trebuia să aibă o dublă semnificație: susținerea preocupărilor pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume și, pe de altă parte, marcarea încă odată de către BNR a împlinirii Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

„Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, anunța BNR.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat duminică pentru HotNews.ro că este vorba într-adevăr despre o bancnotă de 20 de lei, iar lansarea acesteia a fost amânată de Banca Națională din cauza pandemiei. El a spus că, probabil, aceasta va fi pusă în circulație spre finalul anului, iar un anunț privind data exactă va fi făcut de BNR în perioada următoare.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.