Ziua minoritatii maghiare la Vadu Crisului

260
Ziua minoritatii maghiare la Vadu Crisului 1

Peste 250 de persoane au fost prezente duminică, de Ziua minorităţii maghiare, la biserica reformată din Vadu Crişului. În cadrul evenimentului s-a dezvelit şi o placă comemorativă a colonelului husar Bersek József.

Biserica reformată a devenit neîncăpătoare duminică, gazdele fiind nevoite  să completeze scaunele pentru invitaţii şi enoriaşii din Vadu Crişului prezenţi la eveniment. Slujba religioasă a fost oficiată de către preotul Szoboszlai Gáspár István din Tileagd . După slujba religioasă, cei prezenţi au fost salutaţi de către preotul paroh Papp Csaba şi de către Ioan Haşaş, viceprimarul comunei Vadu Crişului.

După un scurt spectacol muzical oferit de către ansamblul de fluiere al copiilor din localitate, un program cultural al elevilor din clasele V-VIII, cei prezenţi au fost salutaţi pe rând de către consulul Csaba Grezsa si Rostás Péter, viceprimarul localităţilor înfrăţite Székkutas. După un moment artistic susţinut de către actorul Meleg Vilmos din Oradea, programul a continuat în curtea parohiei reformate.

Dezvelirea plăcii comemorative a colonelului Bersek József -husar in revolutia din 1848-49- pe faţada construcţiei a fost efectuată de către Vince Ferenc şi Csontos János,  cei care au donat placa. Evenimentul a continuat în căminul cultural cu masa comună şi cu un program artistic, unde protagoniştii au fost formaţia de dansuri populare din Tileagd şi Vince Jazmin.

Ziua minoritatii maghiare la Vadu Crisului

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.