Ziua Internatioanala a Copilului a fost o reusita in Vadu Crisului (foto-video)

1032

Muzica buna, vreme splendida, circa 200 de persoane, copii, parinti, bunici au participat la Ziua internaţională a copilului sărbătorit marti, 1 iunie la  Vadu Crisului.  

Ziua Copilului a fost mentionata pentru prima data la Geneva, la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor in august 1925, la care 54 de reprezentanti din diferite tari au  adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Dupa aceasta conferinta, multe guverne au introdus “Ziua Copilului”. 1 Iunie – ziua in care se celebreaza miracolul nasterii, miracolul puritatii, dar si intoarcerea la inocenta.
Nu exista limite de varsta cand vine vorba de a sarbatori Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie  sa se simta copil si chiar este necesar ca macar o data pe an sa lasam in urma problemele de zi cu zi, sa zambim curat si sa simtim ca ludicul infloreste in inimile noastre. „Ramai copil atata timp cat poti fi copil”, ne atrage atentia St. Sondheim iar Osho ne indeamna ca „Daca esti parinte, deschide-i copilului usile catre directii necunoscute pe care sa le poata explora. Nu fa sa-i fie frica de necunoscut, acorda-i sustinere.”

Ziua Copilului este nelucrătoare din 2017 în România, iar pe vremea comunismului această zi era aniversată printr-o serbare care se ținea la grădiniță sau la școală, iar dacă pica duminica se țineau concursuri (spre exemplu desene cu creta pe asfalt) sau se organizau excursii. Se țineau spectacole ”cultural – sportive” prin care copiii mulțumeau partidului și ”iubitului conducător” prin ”vers, cântec și joc”. 

Copiii nu trebuie sa fie neglijati nicicand, caci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai buna si pentru care ajungem la un moment dat sa traim. Daca esti parinte de ziua lor, copiii merita o atentie deosebita, pentru a sti ca au anumite drepturi, ca sunt importanti. Asa s-au gandit si organizatorii evenimentului de la Vadu Crisului – cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, în data de 1 iunie, începând cu orele 10.00 – Primăria comunei, Colegiul Tehnic nr. 1, cu sprijinul firmei La Strada. Pe fondul muzicii selectate special pentru copii cu ocazia acestei zi speciale participantii la eveniment s-au delectat in parcul de joaca din centru, pe podul vechi s-a desfasurat un concurs de desene pe asfalt, iar pe terenul sintetic s-au desfasurat sub indrumarea profesorilor concursuri sportive pentru copii de la grădiniță si clasele I-VIII. Desigur nu a lipsit nici dansul si voia buna. Vazand bucuria copiilor parintii, bunicii prezenti au dat dreptate lui Dostoievski, ca “Sufletul se vindeca atunci cand esti in preajma copiilor.” 

Participantii au fost recompensați cu inghețată, pizza, sucuri si cafea la mamici si la tatici oferite de organizatori. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.