VIDEO | La multi ani Colegiul Tehnic Vadu Crisului! 65 de ani de existență

855
La multi ani Colegiul Tehnic Vadu Crisului! 65 de ani de existență-800x450
Foto © AlesdOnline
 
In cadrul programului Scoala altfel, luni la Colegiul Tehnic nr. 1 din Vadu Crisului, institutie cu aproape 1000 de elevi au avut loc o serie de activitati cultural educative, dedicate Zilei Scolii si aniversarii a 65 de ani de existenta.

In anul 1953 a luat fiinta in localitatea Vadu Crisului primul liceu din mediul rural din Romania. Circumstantele infiintarii acestei institutii au fost povestite cu ani buni in urma de catre regretatul prof. Ioan Brandasiu, primul director al Licelului: „Intr o zi domnul Dume Dan Vasile, inspector cu personalul la directia judeteana mi-a spus: Mai Ioane, ce spui tu daca am face noi la Vad un liceu? Esti tu in stare sa faci treaba asta, sa conduci? Cred ca da, sa incercam, i-a raspuns prof. Brandasiu.

 

-Aici nu merge pe incercate, esti in stare sa faci? Daca nu, cautam in alta parte.

-Mai Dume, buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat.Primesc! a fost raspunsul ferm.”

Si acu 65 de ani a luat fiinta liceul. O circumstanta, o decizie, curajul si perseverenta unui om au fost la baza liceului de azi. Demersurile ulterioare, dificultatea de a aduna bani, elevi si profesori nu l-au descurajat pe primul director al Liceului Teoretic. Ridicarea acestei „cetati” a inceput in anii 1960-1970 cu constructia unei scoli noi prin finantare guvernamentala si a continuat cu constructia unui internat cu 150 de locuri, tot prin finantare guvernamentala, apoi inca o cladie pentru liceu cu 4 sali de clasa. Acestea exista si astazi, sunt pline de emotii si rasete de copii mai mari si mai mici.Intre 1978 si 1988, timp de 10 ani nu a mai fost liceu la Vadu Crisului. De fapt s-au desfiintat clasele a XI-a si a XII-a. Anul 1990 a devenit un an important in istoria liceului cand in urma demersurilor facute la ministerul de resort de catre directorul adjunct de atunci Tecsi Francisc si de catre primarul Cosma Dorel scoala si a recapatat statutul de liceu.

Colegiul Tehnic nr.1 si a sarbatorit luni Ziua Scolii, editia a IV-a. La eveniment, pe langa conducere, cadrele didactice si elevii unitatii de invatamant au fost prezenti reprezentantii primariei, al Consiliului Local din Vadu Crisului, fosti directori, profesori si angajati ai scolii, elevi din prima generatie, preotii din comunitate, scolile generale din zona, Serviciul Județean Salvamont – Salvaspeo  Bihor, condusi de catre dir. Pintér Koroknai István, Muresan Ioan, subl. Dunca Mihai, pl.maj. Blaj Liviu, pl. major Hoblea Florin pl.Macarie Gheorghe, reprezentantii Inspectoratului de Jandarmerie Bihor.

Pe scena instalata pe  terenul de sport al Colegiului cei prezenti au fost salutati de catre prof. Malai Florin, directorul scolii, apoi de catre primarul Cosma Dorel.

Ziua scolii a devenit deja o traditie care ii reuneste pe cei care in calitate de profesori, parinti sau elevi sant legati de acest liceu, a spus in discursul sau directorul Malai. Sarbatoarea de astazi este mai importanta deoarece liceul nostru a atins vulnerabila varsta de 65 de ani. O astfel de zi este prilej de mandrie si de nostalgie, dar si de asumare a prezentului cu toate problemele pe care le implica invatamantul actual si de ce nu de proiecte inmdraznete si optimism pentru viitor. Generatii dupa generatii, profesori si elevi cu profunda responsabilitate am demonstrat ca, daca vrei, poti sa te ridici la nivelul sau chiar sa-l depasesti pe absolventii altor licee importante din judet. Am deosebita placere ca sa fiu in mijlocul dumneavoastra in aceasta zi de sarbatoare, plina de soare si caldura, a spus in salutul sau Dorel Cosma, edilul comunei Vadu Crisului. Felicit pe cei care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment, apoi a amintit de colegi, de profesorii din anii cand era elev in  clasa a VIII-a la scola din Vadu Crisului si de anii 90 cand s-a reusit reinfiintarea liceului. Primaria si Consiliul Local santem alaturi de scoala, de acest loc de formare a tinerei generatii si un  centru de cultura, a spus printre altele primarul Cosma. Cei prezenti au mai fost salutati de catre prof. Tecsi Francisc fost director al scolii, s-a tinut apoi un moment de reculegere in amintirea celor care au trecut in nefiinta. Prof. Rif Teodor, absolvent al primei generatii al liceului , dupa prezentarea a mai multor elemente din istoria scolii si legate de profesorii institutiei de invatamant a propus celor care sant in masura ca sa decida, ca in viitor scoala din Vadu Crisului sa poarte numele prof.Brandasiu.

Programul in curtea scolii a continuat cu o demonstratie de stingere a focului prezentat de ISU Vadu Crisului, al Jandarmeriei cu caini, urmat de programul formatiilor artistice care sant coordonate de catre cadrele didactice al Colegiului Tehnic. Astfel pe scena au urcat pe rand „Stelutele Vadului” si membrii ansamblului de dansuri populare „Mosut”.

In corpul A al liceului au avut loc o expozitie de arta nonfigurative Expo -65, expozitia firme de exercitiu  Fashion Shoes, Style Taste, Just Art, New Look Travel, Coltul verde al  silvicultorilor, expozitie de carte religioasa si desene cu tematica. La CDI  s-a facut prezentarea scolii pentru clasele a VIII din scolile din zona, fiind prezenti cei din Auseu, Bulz, Magesti si Astileu.

De la conducerea Colegiului am aflat si de planul de scolarizare al institutiei pe anul 2018/2019.La invatamantul prescolar vor fi doua grupe program prelungit, la invatamant gimnazial- V/ 2 clasa limba romana, 1 clasa limba maghiara, la invatamant liceal – IX  zi, technician in activitati economice , technician in silvicultura si filologie.

La invatamant  seral clasa IX/ technician ecolog si protectia calitatii mediului, invatamant seral clasa XI-tehnician in activitati de comert iar la invatamantul postliceal technician silvic,asistent de gestiune si analist programator.

 

Urmărește-ne și pe Google News