-2.8 C
Aleşd
miercuri, 8 februarie 2023
AcasăLocalRecomandat„VAMA SĂRII” ÎNTRE ISTORIE ȘI CONTEMPORANEITATE

„VAMA SĂRII” ÎNTRE ISTORIE ȘI CONTEMPORANEITATE

Târgul de la Vama Sării este o manifestare inedită și complexă, în care tradiții istorice readuse în actualitate reprezintă o punte peste timp. De-a lungul celor 49 de ediții ale manifestării, toate mijloacele mass –  media au popularizat evenimentul, ajungând să fie cunoscut în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare , nu a scăzut cu trecerea timpului, întrucât în special tinerii asistă, conservă și promovează cu diverse ocazii, vestigiile istorice precum  tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri. Organizatorii, Primăria și Consiliul local al comunei Vadu Crișului, Dorel Cosma și Ioan Hașaș, primar și viceprimar, aduc noutăți la fiecare ediție, sporind atractivitatea evenimentului. Nu întâmplător în anul 2016 comuna Vadu Crișului a obținut titlul de „Comună culturală a României”, ca o recunoaștere a bogăției de tradiții și obiceiuri păstrate și promovate prin diferite manifestări cultural – artistice. Târgul de la Vama Sării reprezintă una dintre aceste tradiții, printre cele mai longevive din Bihor .

- Publicitate -

SÂMBĂTĂ 10 IUNIE 2017.

Ediția din acest an a debutat sâmbătă dimineața pe terenul de sport , unde 3 formații de copii sau întrecut la fotbal , furnizând meciuri îndârjite și atractive, răsplătite cu diplome și cupe de către Asociația „Simona Kadaș”La ora 17, în prezența unui mare număr de spectatori, înșirați  în zona noului pod de la intrarea în defileu a Crișului Repede,  au urmărit momentul sosirii plutei cu sare, la fel ca în urmă cu 800 de ani, unde primarul comunei Dorel Cosma a vămuit sarea, ce urma să ajungă în Panonia . Momentul e refăcut simbolic de tineri îmbrăcați în costume populare .A urmat prima deschidere a târgului de către primarul comunei, pe scena amenajată pe terenul de fotbal., după care a urmat programul oferit de formațiile artistice și interpreții din comună și „Stelele Bihorului”.

DUMINICĂ 11 IUNIE 2017.

Începând cu ora 9, s-a dat startul la concursul de gătit bograci la care sau înscris 4 echipaje. La ora 12, 30 formațiile artistice invitate la eveniment, au defilat în costume populare , însoțite de muzică, pe traseul Căminul Cultural la terenul de fotbal.

A urmat deschiderea oficială în prezența invitaților, de către Cosma Dorel primarul comunei, împreună cu : Rostaș Peter, viceprimarul comunei înfrățite , Szekkutas din Ungaria, Levay Eniko, consilier turistic la Primăria din Hajduszoboslo, Derzsi Akoș senator și Cupșa Ioan deputat, în Parlamentul României. A onorat cu prezența și Ilie Bolojan, primarul Oradiei, fiu al comunei. Invitații și-au exprimat plăcerea de a fi prezenți la această tradițională ,manifestare, și au transmis locuitorilor comunei și nu numai, sănătate și distracție plăcută.

Începând cu ora 13, în organizarea CJCPCT Bihor, a urmat timp de 6 ore un adevărat festival folcloric  cu participarea unor ansambluri cunoscute din județ.

A urcat pe scenă , într-o ordine aleatorie: Taraful din Vadu Crișului coordonat de Ioan Rus, după care au evoluat Ansamblurile: „Datina” a Colegiului Tehnic ”Alexandru Roman” din Aleșd, „Floricica” din Măgești, „Crisia” din Cociuba Mare, „Ardeleana” din Tulca, „Mezotelegdi Parsirtac” din Tileagd, „Doruleț ” din Luncșoara, „Cununa de pe Criș” din Tilecuș, ”Floarea Barcăului” din Marghita, ”Codrenii Bihorului” din Roșia, „Plaiurile Crișului Repede” din Sântandrei, „Dor Șuncuian” din Șuncuiuș. Au cântat soliștii: Tania Bodea, Daniela Rada, Maria Alexandra Secan, Anca Pavel Ciuciu, Andrei Dem, Andrada Abrudan, Claudia Gui și nu în ultimul rând Monica Blaga, care a fost și prezentatoarea spectacolului . La ora 16, s-a întrerupt spectacolul, pentru festivitatea de premiere a concursului de bograci.

Sau premiat echipele: Trofeul „Vama Sării” 2017 a fost obținut de echipa din Szekkutas, premiul de excelență l-au obținut echipa Primăriei Vadu Crișului, premiul I la bograci, l-a primit echipa „Băieții Veseli”, iar premiul II a revenit echipei Liceului Tehnologic din Vadu Crișului.

Începând cu ora 19, pe scenă au urcat profesioniștii: Mario Hormonikas, din Ungaria, Lidia Buble, Alina Eremia și a încheiat spectacolul Trupa IRIS cu Cristi Minculescu. Focul de artificii a anunțat finalul ediției 2017 a Târgului de la Vama Sării. Merită amintită expoziția de fotografii „Portus Crisi” a cunoscutului Ovi D Pop, cu imagini inedite din Vadu Crișului și a zonei.

Nicu Răcuciu

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI