Vadu Crișului – Ziua națională a României (video)

304
Vadu Crișului - Ziua națională a României

Peste 3oo de cetățeni ai comunei Vadu Crisului si din zona au fost prezenți sambata, 30 noiembrie, zi de sărbătoare, la troița din centrul localității pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Parada militară, depunerile de coroane au făcut parte din evenimentul organizat de Primăria Vadu Crișului, Biserica Ortodoxă și Garnizoana Oradea. La eveniment au luat parte, printre altii senatorul Cornel Popa, deputatul Cupsa Ioan, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, fiul al comunei, primarii si viceprimarii comunelor  Auseu si Magesti.

Sambata la prânz ceremonia a început cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă urmat de intonarea Imnului Național al României. Slujba religioasă a fost oficiată de preoții Mititean Sorin și  Tura Vasile. “Ziua noastra Nationala este in fiecare an prilej de bucurie si de recunostiinta fata de cei care au facut ca astazi sa sarbatorim intregirea pentru totdeuna a teritoriilor romanesti”, a spus în salutul sau Cosma Dorel, primarul comunei Vadu Crișului.

Sarbatorim astazi impreuna Ziua Nationala a Romaniei cu recunostiinta pentru sacrificiul si intelepciunea inaintasilor nostri care au facut posibila Romania Mare, dar si cu incredere si speranta in viitor. Anul 1918 reprezinta in istoria poporului roman, punctul final al proiectului Romania-stat national”, a spus profesorul Mălai Florin Olimpiu, consilier local, directorul Colegiului Tehnic din Vadu Crisului care a revocat evenimentele din 1918, când peste 100.000 de români au decis în cel mai democratic mod intrarea Transilvaniei în componenţa statului naţional român, iar delegaţii din Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş au îndeplinit voinţa poporului.

În cadrul programului artistic si au prezentat maiestria Alb Florian la taragot si  elevii din clasa a XI—a  Popute  Octavian si Golban Emanule  la vioara si la toba iar corul bisericii ortodoxe din localitate a cântat cântece potrivite evenimentului.

A urmat apoi festivitatea de depunere de coroane la troița ridicată în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. După reprezentanții primăriei și al Consiliului Local au depus coroane reprezentanții Bisericii Ortodoxe, al Colegiului Tehnic Vadu Crișului, Garnizoanei Oradea, Jandarmeriei Bihor, al partidelor PNL, UDMR și PSD.

Evenimentul s-a terminat cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.