Vadu Crisului si Apati (Ungaria) -Dupa Crisul Repede sant legate si prin muzica

507
Kórustalálkozó Apátiban 2019 013-800x533
Dupa ce in luna februarie la Vadu Crisului a avut loc conferinta de lansare a proiectului Interconectarea traditiilor de pe Valea Crisului Repede, in prima saptamana din aprilie la Körösszegapáti s-a desfasurat o intalnire a corurilor din cele doua localitati. Duminica, 7 aprilie a avut loc momentul final, cand cele trei coruri au prezentat un program comun in biserica reformata.

Comuna Körösszegapáti este o localitate infratita cu comuna Vadu Crisului si se afla la 35 km de granita.In localitate traiesc pe langa maghiari si o comunitate de romani, circa 13%, condusa de  părintele Origen Sabău, avand in centrul localitatii si o biserica ortodoxa. Am aflat ca de peste 200 de ani biserica din Körösszegapáti atestă prezența comunității de ortodocși români în această regiune. Două plăci comemorative sculptate în granit cu ocazia împlinirii a două secole de existență a acestui lăcaș de cult pot fi văzute în partea de sud-est a turlei bisericii. Este un frumos monument arhitectural realizat în stil baroc, cu picturi interioare neobizantine, dar și picturi în frescă. Policandrele din alamă și bronz, geamurile și sistemul de încălzire cu gaz au fost montate în timpul lucrărilor de renovare din anii 1997 – 2002. Din această perioadă datează de asemenea refacerea acoperișului și izolarea zidurilor.

În curtea Bisericii pot fi văzute o serie de monumente reprezentative atât pentru cultul ortodox căreia îi aparține, cât și pentru comunitatea românească de aici. Crucea înaltă de 3.5 m, din piatră și placată cu marmură, este rezultatul muncii credincioșilor care au ridicat-o în anul 1977. Tot în curtea interioară se află bustul poetului național al României, Mihai Eminescu (sculptură dezvelită în 2000), și cel al Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (sculptură dezvelită în 2013).

Specificul românesc al acestui lăcaș de cult este pus și mai mult în valoare prin amplasarea în stradă a unei troițe tipic românești, sculptată în lemn de stejar, și a unei replici la scară redusă a faimoasei sculpturi „Coloana Infinitului”, realizată în 1938 de Constantin Brâncuși. Originalul se află în Târgu-Jiu, România. In spatele bisericii exista un parc deosebit cu vegetatie rara, infiintat printr-un proiect transfrontalier comun cu Primaria din Oradea.

Proiectul cultural Interconectarea traditiilor de pe Valea Crisului Repede, cu numarul ROHU 289 a fost depus de Vadu Crisului impreuna cu comuna infratita Körösszegapati din Ungaria si are un buget total de 79.999 Euro, din care Vadu Crisului ca si lider 42.384 Euro si Apati 37.615 Euro. Contribuţia proprie a comunei Vadu Crisului este de 2%. Dupa lansarea proiectului care a avut loc in Incubatorul de afaceri pe turism in data de 27 februarie la Vadu Crisului, in prima saptamana din aprilie s-a desfasurat primul eveniment cultural comun intre membrii celor doua comunitati.La programul final de duminica Mititean Sorin, preotul ortodox din Vadu Crisului si părintele Origen Sabău au oficiat slujba din biserica ortodoxa din Apati, iar preotul reformat Papp Csaba din Vad si dr.Szabóné Kurucz Timea,  au oficiat slujba reformata in biserica reformata.

Dupa slujbă, la ora 11. enoriasii si corurile s-au intalnit cu totii la biserica reformata unde corurile – pe rand corul bisericii reformate din Apati, apoi corul reformat din Vadu Crisului si corul bisericii ortodoxe din Vadu Crisului, dirijat de catre Adrian Bradea si-au prezentat programele. La final Pintye Edit, viceprimarita comunei Körösszegapati a multumit participantilor pentru efortul depus. Pot sa va spun, ca incepand de astazi nu doar Crisul Repede ci si muzica ne leaga impreuna, a afirmat Pintye Edit.

Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului a multumit celor din comuna infratita pentru faptul ca pot fi impreuna si a prezentat urmatoarele evenimente care se vor desfasura in Vadu Crisului in cadrul proiectului: 22-25 aprilie tabara de dansuri populare cu participarea formatiilor de dansuri din cele doua localitati infratite si Targul de la Vama Sarii, care se va desfasura in perioada 1-2 iunie.

Ziua de duminică s-a incheiat cu o masa comuna in sala de sport din Apati.