Vadu Crisului promovat la Hajduszoboszló

222
Vadu Crisului promovat la Hajduszoboszló-800x600
 

In perioada 19-25 mai a avut loc o tabara de creatie in localitatea de pe Valea Crisului Repede. Picturile si fotografiile realizate au fost expuse in cadrul unei expozitii „Vadu Crisului in picturi si fotografii” la Incubatorul de afaceri pe turism din Vadu Crisului in cadrul manifestarilor Targului de la Vama Sarii. De marti, pana-n 30 iunie vernisajul s-a mutat la Hajduszoboszló, in Ungaria.

Colaborarea intre orasul Hajduszoboszló din Ungaria si comuna bihoreana Vadu Crisului dateaza de circa 7 ani. A inceput cu depunerea unui proiect transfrontalier in urma careia la Vadu Crisului in locul primariei vechi s-a inaltat un Incubator de afaceri pe turism iar in orasul din Ungaria langa intrarea in strand un centru de informatii turistice. Legatura este vie si astazi, in cadrul RO-Hu se asteapta rezultatul la un nou proiect comun depus de catre cele doua localitati si Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea. In perioada 19-25 mai s-a desfasurat o tabara de creatie cu participare internationala la Vadu Crisului. Au fost prezenti pe langa pictorii locali-Pascar Teodor ,Ferchezeu Vasile din Vadu Crisului pictori foarte bine cotati din Ungaria ca Bán Tibor, Bimbó Tamás, Barnóczky György, Valik Zagyva Sándor artisti indragostiti de Hortobagy si de pusta maghiara si care timp de o saptamana au imobilizat pe panza frumusetile localitatii Vadu Crisului si a defileului Crisului Repede, lor li s-a adaugat fotografa Brigitta Magyari.

Picturile si fotografiile realizate in cadrul taberei de creatie au fost expuse cu ocazia Targului de la Vama Sarii in incubatorul de afaceri. Expozitia din Vadu Crisului  pe data de 12 iunie 2018 s-a mutat la Hajduszoboszló. Marti dupa masa, la deschiderea evenimentului din Ungaria, dupa un program cultural oferit de formatia Centrului Cultural Kovács Máté cei prezenti au fost salutati de catre Berényiné Szilaj Ilona, directoarea institutiei, apoi de catre dr.Sóvágó László, primarul orasului Hajduszoboszló.

Avem o colaborare foarte buna, atat cu orasul infratit Tarnaveni, cat si cu prietenii nostrii din Vadu Crisului. Cu cei din urma pe langa colaborarea culturala s-au legat si prietenii intre familii din doua comunitati si am reusit sa aducem bani localitatilor din fonduri europene, avand un proiect transfrontalier realizat si inca unul depus, in curs de evaluare. Hajduszoboszló traieste din turism si 30% din turistii nostrii sant din Romania. Este important pentru noi sa avem legaturi bune, incercam, ca celor veniti din tara vecina sa le oferim servicii de calitate, programe culturale ca sa mai revina in orasul nostru.

Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului a evidentiat importanta acestor legaturi de peste hotare, in urma carora o regiune de pusta, ca Hajduszoboszló si o regiune de deal ca cel din Vadu Crisului sa colaboreze in beneficiul ambelor comunitati. A trebuit sa vin in Hajduszoboszló, ca sa ma cunosc cu Sorin Meghesan, primarul orasului Tarnaveni fiind prezent la deschidere sau cu corespondentii televiziunilor din Romania, care sant si astazi aici la eveniment, a incheiat Cosma.

CsaplárosLászló, proprietarul unei galerii de arta din Ungaria, unul dintre principalii organizatori a prezentat imprejurarile in care s-a hotarat organizarea taberei de creatie in Vadu Crisului. Am aflat, ca in tabara au fost prezenti pictori foarte bine cotati din Ungaria. Lor li s-a adaugat talentata fotografa Brigitta Magyari din Oradea. Artistii au fost prezentati publicului prezent. Deschiderea s-a terminat cu un dineu.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.