Vadu Crisului – Gunoiul niciodata nu poate judeca curăţenia, pentru că este opusul său! Acțiunea de ecologizare continua conform programului

378

Dupa ce in data de 10 iunie 2021, cand 48 de ambarcatiuni si aproape 90 de persoane (elevi,profesori, consilieri locali, persoane din mediu de afaceri, autoritatea locala) au ecologizat malurile si raul Crisul Repede  in rezervatia naturala, intre zona numita Ciunta si podul nou din Vadu Crisuluijoi  18.06.2021 a avut loc campania de igienizare si colectare de deseuri reciclabile in zona podul din centru, piata agroalimentara si malurile Crisului Repede. 

Natura are nevoie de fiecare dintre noi să contribuim în felul în care puteam pentru a o salva. Mesajele mobilizatoare care îndeamnă la protecția mediului au existat încă din trecut, când mari gânditori ai epocii prevesteau deja ceea ce se întâmplă astăzi. “Frumusețea naturii este egalată numai de frumusețea sufletului” (Victor Hugo), “Trebuie să ne întoarcem la natură si la D-zeul naturii” (Luther Burbank), “Dacă omenirea ar dispărea, lumea s-ar regenera la stadiul în care era acum 10000 de ani. “( Edward O. Wilson) sant doar cateva exemple luate la intamplare. Ecologia insa restaurează deminitatea omului de a fi cetățean al biosferei, cu toate drepturile și obligațiile pe care le implică experiența acestei demnități. Ne putem sustrage, pentru o vreme , regulilor societății; nimic însă nu scapă legilor naturii. Natura nu ne cere să fim geniali, ajunge să fim raţionali. Si cum Crisul Repede curge de sus in jos, adica de la Bulz spre Vadu Crisului, este normal ca mizeriile ce se arunca in amonte ajunge in satul nostru. Si poate era normal ca curatirea malurilor sa inceapa de acolo, ca in cazul cand creste apa sa nu le aduca spre vale si desigur cazul cel mai fericit ar fi, ca toti sa pastram curatenia! 

„Trec o singură dată prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face trebuie să-l fac acum… pentru că nu voi mai trece din nou pe aici.” a spus Maica Tereza. Si aceste ganduri sant valabile in orice domeniu de activitate, inclusiv in relatiile interumane. Stim ca noi, oameni simpli nu putem face lucruri mari pe acest Pământ.  Putem face numai lucruri mici, dar cu multă dragoste. Consider ca nu atunci sunt mai util societatii, daca stau in centrul  satului si flutur steagul unei comunitati, ci atunci cand ma aplec ca sa iau un flacon aruncat de pe strada, daca atrag atentia la o persoana ca sa nu arunce hartia inghetatei sau cutia pizzei in sant, daca tai iarba din fata casei. Lucruri mici, ce orice om poate s-o faca!  

Miercuri dupa masa fost o actiune de voluntariat, la care au luat parte reprezentanti ai Primariei, precum si alti voluntari, inclusiv de etnie roma, ce isi doresc o localitate curata. 

„Felicitam pe toti cei implicati activ in aceasta campanie, pentru spiritul lor civic si va amintesc faptul ca in Vadu Crisului urmatoarele campanii de igienizare si colectare de deseuri pe baza de voluntariat, vor avea loc in data de 18 si 23 Iunie 2021”, a precizat primarul Cosma Dorel.