Troița închinată eroilor satului Birtin (foto)

930
Trei evenimente importante au fost sarbatorite joi in satul Birtin, comuna Vadu Crisului: Înălțarea DomnuluiZiua Eroilor si sfintirea unei troite in curtea bisericii ortodoxe. 

Daca nu putea ridica singur o biserica, taranul simtea nevoia sufleteasca sa construiasca o cruce, pentru ca omul, pornit in drumetie, sa nu ramana singur in calatoria sa. Troita este o biserica in miniatura. Am putea spune ca, in pofida multelor silnicii la care a fost supusa de-a lungul istoriei acest popor, triota romaneasca se ridica neînfrânta, ca un semn al credintei nestrămutate, dar si al rezistentei stramosilor nostri. Imi vin in minte cuvintele profetice ale lui Ernest Bernea, cel care a ispășit fără vină 14 ani în temnițe: “E multă frumusețe în lume, dar oamenii orbi nu o văd. Înclinarea spre a face răul e atât de puternică încât pentru a o învinge a fost nevoie de marea dragoste şi jertfă a Dumnezeului întrupat. Sunt oameni sinceri şi sunt oameni vicleni. E sfâşietor de trist să vezi cum între oameni ca şi între popoare calea înşelăciunii dă pas înainte celor ce o folosesc.” 

Pe 10 iunie 2021, ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului, consacrată prin hotărârile BOR și ca Ziua Eroilor. Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Paște. 

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. 

Joi, 10 iunie, cu ocazia sărbătorii de ”Înălțarea Domnului” și Ziua Eroilor la Parohia ortodoxă Birtin, s-a sfințit troița închinată eroilor satului Birtin. După slujba de sfințire a troiței, efectuată de către preotul paroh Vasile Megheșan împreună cu un sobor de preoți, s-a săvârșit slujba de parastas a eroilor satului Birtin. 

A urmat apoi depunerea de coroane din partea primăriei  și din partea bisericii ortodoxe Birtin, si  alocatiunile domnilor Cosma Dorel, primarul comunei Vadu Crisului si Malai Olimpiu Florin, directorul Colegiului Tehnic nr.1. 

“Ziua Inaltarii Domnului Isus Hristos la ceruri este cea in care inaltam si noi cele mai curate ganduri de recunostiinta la adresa celor care au luptat si s-au jerfit pentru binele semenilor si urmasilor lor. Nici un lucru bun nu a venit in tara noastra pe gratis, de la sine, ci a fost obtinut prin jertfa si cu suferinta din partea celor pe care ii numim Eroii Neamului. Glorie tuturor acestor oameni si vesnica pomenire a sufletelor lor!” a spus printre altele primarul Cosma Dorel. 

Malai Olimpiu Florin, directorul Colegiului din Vadu Crisului in discursul sau a mentionat urmatoarele: “Ma bucur ca santem prezenti in aceasta zi, care are o importanta semnificatie crestina: Inaltarea Domnului, totodata comemoram astazi Eroii Neamului Romanesc. Avem datoria să-i comemoram cu profunda recunostiinta pe toti cei care si au jertfit dealungul istoriei, pentru ca noi astazi intr-o tara independent si suverana, in care sa ne bucuram de libertate. ”Dupa ce Bolojan Ramona a interpretat cântece patriotice preotul paroh, Vasile Megheșan a mulțumit celor care au contribuit la realizarea acestui minunat edificiu în memoria eroilor din Birtin, aducând în memoria localnicilor jertfa supremă a eroilor satului. “Ne aplecăm cu emoție si cu recunoștință în fața jertfei supreme a eroilor noștri, purtandu-i mereu în inima și rugaciunile noastre, iar de acum înainte cu cei care vor trece lângă acest monument pot să scrie o filă de istorie personală prin via memorie a acelor veșnic pomeniti în biserica din satul Birtin” a spus in inhieiere preotul paroh, Vasile Megheșan. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.