Targul de la Vama Sarii a fost anulat din cauza epidemiei de coronavirus

955
targul-de-la-vama-sarii-sursa-foto-vinsieu-punct-ro

Dupa o continuitate de mai mult de o jumatate de secol, din cauza epidemiei de coronavirus in acest an nu se va organiza editia a 52. a Targului de la Vama Sarii. Banii alocati pentru eveniment la inceputul anului au fost transferati pentru prevenire a raspandirii COVID 19 la nivelul comunei Vadu Crisului.

Doua proiecte de hotarari si o informare au fost pe ordinea de zi de joi, 30 aprilie 2020 al Consiliului Local din Vadu Crisului. Dupa aprobarea procesului verbal al sedintei anterioare primarul Cosma Dorel a prezentat Proiectul de hotarare privind aprobarea rectificarii de buget pentru anul 2020. Ca urmare a hotararii Consiliului Judetean Bihor nr.35 din 04.03.2020 s-a aprobat repartizarea de sume defalcate din TVA, in cuantum de 200 mii lei comunei, pentru DC 170 iar in contextul pandemiei mondiale cu virusul COVID-19 s-a propus ca sumele propuse in bugetul initial la inceputul anului pentru organizarea in iunie al Targului de la Vama Sarii (100.000 lei) si pentru culte (80.000 lei) din capitolul 67.02 sa fie trecuti in capitolul Ordine publice si siguranta nationala pentru cheltuielile cu COVID-19, au motivat propunerea initiatorul si Pop Adriana, Maria, contabila sefa al primariei. Dupa dezbateri proiectul de hotarare a fost aprobata in unanimitate de catre cei 13 consilieri locali.


Proiectul de hotarare privind aprobarea volumului pubelelor pentru gospodariile populatiei din comuna Vadu Crisului a fost prezentata de viceprimarul  Hasas Ioan. Ca urmare a derulării unei proceduri de delegare SC SALUBRI SA a fost desemnată ca operator de salubrizare pentru efectuarea a activității de colectare și transport a deșeurilor de pe raza teritorială a ZONEI 2, unde se afla si comuna Vadu Crisului, astfel încât să se asigure un grad ridicat de reciclare și o diminuare/eliminare a contribuției care trebuie achitată către AFM în conformitate cu prevederile art.9 lit. p din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu; luand in considerare ca principalul scop este dotarea fiecărui utilizator cu un SET de recipiente pentru precolectarea separată a deșeurilor municipale, care să asigure necesarul de volum cantității de deșeuri generată în momentul actual și să-i determine să-și reducă volumul prin modificarea obiceiurilor de până acum, am initiat acest proiect de hotarare a spus viceprimarul, apoi directorul interimar al SC Salubri S.A Alesd domnul Bordás Károly si ing.Sandor Florin au dat lamuriri si au raspuns la intrebarile consilierilor locali.

Dupa aprobarea in unanimitate al proiectului de hotarare viceprimarul Hasas Ioan a dat citire Hotararii nr. 12 din 30 aprilie 2020 al Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor prin care cu data de 30.04.2020 ora 19,00, se instituie, pe timpul perioadei starii de urgenta, masura de carantinare a coloniei de romi din Vadu Crisului. Hotararea stabileste in sarcina Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta a comunei Vadu Crisului aprobarea responsabilitatilor privind:

asigurarea dezinfectiei potentialelor focare de infectie din zona de carantina prin intermediul unei firme speciale autorizate, sub indrumarea DSP Bihor; colectarea deseurilor si procedurile aplicabile pentru asigurarea functionarii continue a serviciilor de utilitate publica (apa curenta, electricitate etc.);

asigurarea continuitatii aprovizionarii cu alimente si bunuri de stricta necesitate pentru persoanele fara sustinatori sau fara posibilitati de asigurare a subzistentei;

distribuirea sacilor menajeri si pubelelor pentru locatiile in care au fost identificate persoane infectate cu COVID-19,deseurile rezultate fiind colectate, eliminate si neutralizate de catre o firma specializata autorizata;

punerea la dispozitia persoanelor carantinate a informatiilor detaliate referitoare la masurile de igiena individual ace trebuie respectate, in contextual epidemiologic existent.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.