„STĂPÂNI PE PĂMÂNTURILE ALTORA”

812
Vadu Crișului
Foto © AlesdOnline
 

Miercuri, 20 februarie, în sala de ședințe a Consiliului local din Vadu Crișului, începând cu ora 10 a avut loc o întâlnire a d-lui Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor cu 10? membrii ai comunității locale, în scopul conștientizării locuitorilor comunei cu privire la obiectivele proiectului: „Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității în ROSPA 0115 Defileul Crișul Repede – Valea Iadului prin elaborarea Planului de Management”.

 

Deși primăria a făcut o bună popularizare evenimentului, prezența cetățenilor și interesul manifestat este un răspuns la raportul lor cu CAPDD și conlucrarea cu acesta. După ce a prezentat două filmulețe pe tema anunțată, cu explicații alambicate prea puțin înțelese de cei prezenți, au avut loc discuții și mai ales reproșuri față de activitatea Centrului de Arii Protejate, care se constituie într-un stăpân pe proprietățile oamenilor, punând restricții de tot felul, dar neintervenind în nici un fel în reglementarea unor situații și cerințe firești ale cetățenilor. Protejarea culturilor agricole și a animalelor domestice față de mistreți, vulpi, lupi, care produc mari pagube cetățenilor. Restricțiile privind tăierea lemnelor de foc din proprietățile private, aflate în aceste arii protejate, a dat naștere la discuții acuzând autoritățile competente și administratorii Parcurilor Naționale și alte Arii Protejate de defrișări necontrolate care distrug biodiversitatea și ecosistemul, fără ca cineva să fie tras la răspundere. La toate aceste realități ridicate de cei câțiva cetățeni, Paul Iacobaș, depășit de problematică a invocat câteva legi și politici, care stau la baza protecției și conservării biodiversității fără a propune măsuri concrete care să vină în ajutorul comunității.

Ne întrebăm. Oare ce rost a avut această așa zisă întâlnire formală cu cetățenii Considerăm că acțiunea a fost bifată pe programul centrului cu privire la proiectul cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Doar atât!!.

Nicu Răcuciu

 

Urmărește-ne și pe Google News