S-a sfintit trioita ridicata in satul Tomnatic

2272
trioita din satul Tomnatic
Trioita ridicata in satul Tomnatic

Duminica in localitatea Tomnatic, la rascrucea drumurilor din Valea Mierai s-a sfintit o troita ridicata cu sprijinul familiei Gardan Stefan, al primariei comunei Vadu Crisului si al bisericii ortodoxe din Tomnatic. La eveniment pe langa sateni au fost prezenti autoritatile locale si multi invitati din zona.   

Ca să se vindece de bolile trupeşti, orice om merge la medic. Dar pentru suflet unde căutăm leac? Suferinţele sufletului sunt tratate prin credinţa in Dumnezeu.

Taina Sfăntului Maslu a fost instituită de Măntuitorul Iisus Hristos, care inainte de Inălţare i-a trimis pe Apostoli să propovăduiască Evanghelia şi le-a spus: „Mergeţi in toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura. (…) Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: in numele Meu vor izgoni demoni, in limbi noi vor grăi, şerpi vor lua in mănă şi de vor bea ceva de moarte nu-i va vătăma; peste bolnavi işi vor pune măinile şi se vor face sănătoşi” (Marcu 16, 15-18). Sfinţii Apostoli au săvărşit adesea această Taină. Şi-au pus măinile peste cei bolnavi, ungăndu-i cu untdelemn şi vindecăndu-i de bolile şi de suferinţele lor. Aşadar, din vremea aceea, prin puterea harului preoţiei care s-a transmis peste veacuri, Taina Sfăntului Maslu se săvărşeşte neincetat in Biserica lui Hristos de către preoţi.
După vechea tradiţie a Bisericii Ortodoxe Romăne, Taina Sfăntului Maslu trebuie săvărşită de şapte preoţi. Numărul de şapte este un număr sfănt in Scriptură. El inchipuie cele şapte daruri ale Duhului Sfănt. La nevoie, dacă nu sunt şapte preoţi, Taina Sfăntului Maslu se poate face şi de doi preoţi, dar in nici un caz de un singur preot.  Sfăntul Maslu se poate face in biserică sau in casa creştinului. Harul Sfăntului Maslu ajută la vindecarea parţială sau integrală a suferinţelor trupeşti, precum şi la iertarea păcatelor: „Rugăciunea credinţei va măntui pe cel bolnav şi Domnul il va ridica şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacob 5, 15). Astfel, Taina Sfăntului Maslu intăreşte credinţa in Dumnezeu şi nădejdea măntuirii, aduce pace şi smerenie in inimă, pregăteşte sufletul pentru marea călătorie spre cer şi primirea Sfintei Impărtăşanii, alungă frica de moarte, ii uneşte şi-i impacă pe credincioşi prin Harul Duhului Sfănt. 

Duminica la orele 13 in localitatea Tomnatic, sat apartinand comunei Vadu Crisului, un sobor de  preoti au tinut un maslu la Balta lui Fane, apoi cei prezenti au iesit la rascrucea drumurilor din Valea Mierai pentru a sfinti troita ridicata. 

In cadrul evenimentului preotul Let Florian a spus printre altele:”Cu bucurie ne-am intalnit astazi aici, datorita unui fapt care merita cugetat. Omul, faptura lui Dumnezeu, este minunat construit de catre Cel de Sus. Dar noi, oamenii avem si doua obligatii foarte mari fata de noi; o obligatie trupeasca si o obligatie sufleteasca. Pentru trup facem zilnic, saptamanal, tot anul, de multe ori chiar si  in detrimental sufletului. Dar ar trebui, ca sa avem o jumatate de ora, o zi rabdare si pentru sufletul nostru, pentru ca vedem ca toti cei care au plecat din aceasta lume nu au dus cu ei nimic. Daca ne pierdem si mangaierea sufletului atunci am trait degeaba pe aceasta lume. Eu ma bucur, cand vad ca o persoana, o familie are timp ca sa faca si lucruri bune, lucruri care sa ramana pe aceasta lume, de care sa foloseasca si alti oameni. Trioita ridicata este un semn de credinta, pentru ca  credinta noastra trebuie sa si exprimam prin ceva. Cand vedem crucile asezate pe marginile drumurilor, cand vedem simbolurile noastre religioase ne duc cu mintea acolo la cea ce s a intamplat in jurul lor. Cand vedem crucea, trebuie ca sa ne aducem aminte ca Cineva s-a jertfit pentru noi, ca Cineva a facut un lucru bun pentru noi. Ma bucur ca vad niste oameni care doresc sa faca ceva pentru semenii lor, le multumesc, sa luam exemplu si sa incercam sa facem si noi lucruri bune.” 

Troita de 6 m inaltime si 1.80 m latime a fost ridicata cu sprijinul familiei Gardan Stefan, al primariei comunei Vadu Crisului si al bisericii ortodoxe din Tomnatic. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.