Peștera Vadu Crișului s-a redeschis pentru vizitare

252
Peștera de la Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului

„Peștera Vadu Crișului s-a redeschis pentru vizitare. Vă așteptăm cu drag!”, transmit reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor.

Reamintim că datorită unor probleme de sănătate a ghidului Peșterii de la Vadu Crișului (confirmarea sau infirmarea diagnosticului de COVID19) aceasta a fost închisă.

Pestera de la Vadu Crisului, descoperita in data de 10 noiembrie 1903, a fost considerata deja la acea vreme cea mai frumoasa si cea mai intacta pestera din Europa si a figurat printre obiectivele turistice si specifice cele mai importante din Bihor. 

Pestera este renumita, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorita speciilor troglobionte, atat terestre, cat si acvatice, unele endemic. Totodata aceasta este si habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivelul national. Stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peșterii.

Accesul se face prin defileu, cu trenul, dinspre Oradea sau Cluj-Napoca, cu coborîre în Halta Peștera, sau pe jos, din localitățile Vadu Crișului (1,9 km) sau Șuncuiuș (2,6 km).

În prezent, peștera este în administrarea Muzeului Țării Crișurilor, care, în 2004, a reelectrificat și reamenajat la standarde europene zona vizitabilă, pe un circuit ce durează 30- 60 de minute. Grupurile de turiști beneficiază de asistența și explicațiile ghidului peșterii.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.