Peștera Vadu Crișului s-a redeschis pentru vizitare

274
Peștera de la Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului
 

„Peștera Vadu Crișului s-a redeschis pentru vizitare. Vă așteptăm cu drag!”, transmit reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor.

 

Reamintim că datorită unor probleme de sănătate a ghidului Peșterii de la Vadu Crișului (confirmarea sau infirmarea diagnosticului de COVID19) aceasta a fost închisă.

Pestera de la Vadu Crisului, descoperita in data de 10 noiembrie 1903, a fost considerata deja la acea vreme cea mai frumoasa si cea mai intacta pestera din Europa si a figurat printre obiectivele turistice si specifice cele mai importante din Bihor. 

Pestera este renumita, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorita speciilor troglobionte, atat terestre, cat si acvatice, unele endemic. Totodata aceasta este si habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivelul national. Stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peșterii.

Accesul se face prin defileu, cu trenul, dinspre Oradea sau Cluj-Napoca, cu coborîre în Halta Peștera, sau pe jos, din localitățile Vadu Crișului (1,9 km) sau Șuncuiuș (2,6 km).

În prezent, peștera este în administrarea Muzeului Țării Crișurilor, care, în 2004, a reelectrificat și reamenajat la standarde europene zona vizitabilă, pe un circuit ce durează 30- 60 de minute. Grupurile de turiști beneficiază de asistența și explicațiile ghidului peșterii.

 

Urmărește-ne și pe Google News