Pesta porcină revine în Bihor: focare active în Vadu Crișului, Butani, Birtin și încă 16 localități din județ

1546
pestă porcină africană

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 27.01-10.02.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici un număr de 19 focare noi de boală, astfel încât numărul total de focare PPA care evoluează la porcii domestici în județ este de 22, fiind stabilite restricții sanitare veterinare în următoarele localități:

Cheriu, Șimian, Cordău, Sălacea, Tărian, Buduslău, Vadu Crișului, Alparea, Cheț, Galoșpetreu, Curtuișeni, Santăul Mic, Marghita, Butani, Săcuieni, Adoni, Izvoarele și Birtin.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, înaceastă perioadă au fost diagnosticate 12 cazuri noi, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind în prezent de 14, fiind afectate două fonduri de vânătoare noi – Fondul FV2 Vășad și Fondul FV10 Pădurea Mare.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. 

Având în vedere incidența crescută a bolii din acesată perioadă, pe această cale dorim să readucem în atenția crescătorilor/ deținătorilor de porcine din exploataţiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin. Proprietarilor de suine li se recomandă:

➢ să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploatației. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

➢ creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

➢ hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică ( restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

➢ să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;➢ să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca acestea să fie identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

➢ să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

➢ să asigure condițiile de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;

➢ să anunțe de urgență medicul veterinar local, a mediculoficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire. 

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Reamintim cetățenilor județului Bihor, faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor desfășoară în permanență, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție Județene, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.