Olarul Hasas Petru din Vadu Crisului a obtinut titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU

716
Hasas Petru
Olarul Hasas Petru
 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, aprobat prin OMC nr. 2893/14.04.2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU următoarelor 12 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial:

1. Ion Albu, jud. Neamț, (spiritualitate măști populare)  

2. Maria Antoaneta Ciucă, jud. Sibiu, (port popular / brodat)  

3. Sorin Ion Giubega, jud. Vâlcea, (prelucrarea lutului/olărit)  

4. Petru Hașaș, jud. Bihor, (prelucrarea lutului /olărit)  

5. Ioan Moldovan, jud. Bistrița Năsăud, (spiritualitate cântăreț neprofesionist) 

6. Cornel Salvator Palladi, jud. Bihor, (prelucrarea fibrelor și firelor textile) 

7. Lăcrămioara Pop, jud. Harghita, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)  

8. Cosana Vinca, jud. Hunedoara, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)   

9. Maria Bucin, jud. Mureș, (spiritualitate)  

10. Ștefan Lupu, jud. Brașov (prelucrare lemn)  

11. Dumitru Tincu Pop, jud. Maramureș, (spiritualitate cruci și epitafuri)  

12. Viorica Tripon, jud. Cluj, (prelucrarea fibrelor și firelor textile – țesături). 

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind,astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților. 

Dupa ce in anul 2017 olarita Szolga Geczi Iuliana, propusa de Asociatia Pro Rev Vadu Crisului, a primit titlul de Maestru în Artă Populară, una din cele mai înalte distincţii oferite de statul maghiar prin Academia de Ştiinţe Etnografice din Budapesta, olarul Hasas Petru a fost propus in luna mai de catre Primaria comunei Vadu Crisului si Asociatia Pro Rev Vadu Crisului pentru titlul de Tezaur Uman Viu. 

Hasas Petru provine dintr-o familie de olari. De-a lungul timpului, Petru Hasas, acum în vârstă de 66 de ani, a preluat pasiunea părinţilor săi şi a dus-o mai departe, realizând cu mâinile sale dibace căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, tot pe „reţeta” tradiţională. Olaritul, un meşteşug, însă, pe care Petre Haşaş îl practică din suflet, l-a moştenit din străbuni şi vrea să rămână veşnic. Pământul prinde viaţă în mâinile sale, am aflat din recomandarea pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu in numele comunitatii semnat de Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului si ing.Hasas Ioan, presedintele Asociatiei Pro Rev Vadu Crisului, viceprimarul comunei. Referate de specialitate in vederea sustinerii candidaturii au fost semnate de prof.dr. Adrian Apan, din partea Centrului de Cultura al judetului Bihor si de catre dr. Ioan Doman si Ioana Gherghel, sef sectie Etnografie respectiv muzeograf la Muzeul Tarii Crisurilor. 

Alaturi de Hasas Petru inca un bihorean, domnul Cornel Salvator Palladi, (prelucrarea fibrelor și firelor textile) a obtinut acest titlu in anul 2021. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.