O delegatie din Vadu Crisului prezenta la zilele comunei Révfülöp din Ungaria

304
zilele comunei Révfülöp din Ungaria-800x600

In perioada 12-14 iulie au avut loc zilele comunei Révfülöp din Ungaria. La eveniment a participat si o delegatie din Vadu Crisului condusa de catre primarul Cosma Dorel si de viceprimarul Hasas Ioan.

Comuna Révfülöp se situeaza pe partea estica a lacului Balaton, intr-o zona deosebit de pitoreasca, la picioarele dealului Fülöp care are o inaltime de 274 m inaltime. Prima mentionare scrisa a localitatii dateaza din anul 1211, dar din descoperirile arheologice se pare ca deja pe vremea romana localitatea a fost locuita. Fiind o regiune viticola, in zona localitatii sant multe crame, pivnițe subterane frumos amenajate, cu clădiri tradiționale acoperite cu stuf, unele cu vedere la lacul Balaton, unde se pot consuma cine romantice sau prânzuri bogate stropite cu vinuri tradiționale.

Localitatea Revfülöp atrage mult turisti si datorita faptului ca anual de aici pornesc miile de concurenti doritori sa traverseze lacul Balaton, inotand cele 5,2 km, distanta intre Révfülöp si Balatonboglár. Chiar sambata dimineata cei din Vadu Crisului au putut asista la pornirea celor 7300 de concurenti la aceasta competitie. Vadu Crisului se afla in relatie de prietenie si de parteneriat cu comuna Révfülöp, denumirea comunei Vadu Crisului(Rév) in limba maghiara fiind primul punct comun intre cele doua comunitati. Vinerea trecuta o delegatie din Vadu Crisului a participat la zilele comunei din Ungaria, evenimentul purtand denumirea de Zilele Villa Filip. La eveniment au mai participat delegatiile din comunele infratite cu Révfülöp din Krobia, Polonia si SODANKYLÄ din Finlanda. Dupa prezentarea programului cultural de formatia Kryzia din Polonia vineri seara, la orele 19,30 editia a XXVI. a Zilelor comunei a fost deschisa de catre primarul Kondor Géza, care a evidentiat realizarile comunei din ultima perioada, mentionand ca din fonduri de la bugetul de stat inainte cu doua saptamani a fost inaugurata piata agroalimentara din comuna iar la acest eveniment se taie panglica la o scena noua cu loc de depozitare sub scena, vestiare , grup sanitar, o investitie de peste 100 milioane de forinti, realizat din bugetul propriu. Deputatul Fenyvesi Zoltán, prezent la eveniment a felicitat conducerea primariei pentru aceasta realizare.

Primarul Cosma Dorel in salutul sau a mentionat: Am deosebita placere de a fi astazi impreuna cu Dumneavoastra la aceasta frumoasa zi al localitatii Révfülöp. Acest complex, care se inaugureaza astazi vine ca o manusa in zona pitoreasca al zonei si trebuie sa-l felicit pe domnul primar, Consiliul Local si nu in ultimul rand pe dumneavoastra, pe toti care ati adus aport la realizarea acestei investitii. Cei prezenti au mai fost salutati de catre Sebastian Czwojda, primarul orasului Krobia si de catre Viljo Pesonen, primarul comunei  SODANKYLÄ din Finlanda.

A urmat apoi inaugurarea  scenei, panglica fiind taiata de catre primarul Kondor Géza si de catre deputatul prezent. Sambata delegatiile s-au intalnit la strandul comunei, apoi seara la o cina comuna, unde invitatii din Polonia au fost responsabilii cu muzica si cu buna dispozitie.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.