13.8 C
Aleşd
marți, 25 martie 2025
Blue Container Aleșd

MAREA UNIRE ȘI LOCALITĂȚILE DE PE VALEA CRIȘULUI REPEDE

O activitate cu mare încărcătură emoțională, cu noutăți în premieră, necunoscute până în prezent s-a desfășurat în cadrul proiectului „Pe urmele strămoșilor”, inițiat de prof. Maria Mălai și coordonat de prof. Florin Mălai de la Colegiul tehnic Vadu Crișului.

Activitatea a fost un omagiu dedicat Centenarului Marii Uniri, de către școlile de pe Valea Crișului Repede. Repede manifestării: Promovarea evenimentelor legate de desăvârșirea unității național-statale, dezvoltarea, consolidarea și manifestarea sentimentului patriotic. Cultivarea valorilor morale care caracterizează omul modern: cinstea demnitatea, respectul față de neam și țară, respectul pentru libertate și democrație. Locația activității a fost Cabinetul de informare și Documentare de la Colegiul Tehnic Vadu Crișului, un spațiu generos și adecvat cu toate dotările tehnice necesare. Activitatea a fost moderată de d-na prof. Maria Mălai și a început cu o prezentare ppt. geografică a localităților de pe Valea Crișului Repede. Primii participanți au fost de la Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea” din Borod, elevii Fabian Bianca, Mocan Lucian, și Hodorog Ana – Maria care au prezentat un material documentar (film) „Chemarea la cătănie”și au adus informații despre contribuția sătenilor din Borod la Marea Unire prin două materiale ”Borodanii și Marea Unire” și „Unirea nu se uită”. Prof. coordonator, Mocan Lucica. Invitat special Liceul Teologic Baptist ”Emanuel” din Oradea, care prin elevul Sorin Elisei a prezentat un material documentar bine documentat cu titlul „Bihorenii și Marea Unire”, subliniind contribuția deosebită a locuitorilor județului Bihor la actul de Unire de la Alba Iulia, coordonator prof. Ramona Iștoc.

Elevii din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Bulz, Morar Alexandru, Popuțe Daria, Firesan Andreea, îndrumați de prof. Ungur Nicolae, au realizat o prezentare ppt. evidențiind contribuția locuitorilor satelor Bulz și Remeți la Marea Unire, amintind nominal pe reprezentanții acestor localități participanți la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. În prezentarea elevelor: Bodea Lavinia, Cacuci Andeea, Ivan Bianca și Ungur Carla de la Liceul Teoretic Bratca(structura Beznea)îndrumați de d-na prof. Chiș Camelia s-a subliniat contribuția deosebită adusă de bezneni la pregătirea Marii Uniri și participanții satului Beznea ca delegați ai Cercului electoral Aleșd, care au votat actul de unire.

Elevii Școlii Gimnaziale din Aștileu coordonați de prof. Gabrian Mihaela au prezentat prin elevul Smolen Emanuel, materialul documentar „Pe urmele strămoșilor noștri la Marea Unire de la Alba Iulia”. Materialul a reliefat modul prin care locuitorii comunei au trăit momentul reîntregirii și care a fost aportul înaintașilor la înfăptuirea Unirii. Au fost menționați membrii prezenți la Alba Iulia din zona comunei Aștileu. Contribuția locuitorilor comunei Vadu Crișului la Marea Unire a fost prezentată de eleva Bica Andreea de la Colegiul Tehnic Vadu Crișului coordonată de prof. Maria Mălai, aducând informații despre conducătorii Gărzii Naționale și a Consiliului Național Român din Vadu Crișului. În concluzie s-a afirmat că toți bihorenii de pe cuprinsul județului prin acțiunile întreprinse în localitățile lor au făcut dovada adeziunii și integrării lor totale în efervescența evenimentelor naționale și la desfășurarea celor locale.

Activitatea s-a încheiat , cum nu se putea mai emoționant, într-o atmosferă de sărbătoare națională cu cântece și recitări patriotice: România ( Foaie verde plop uscat)” interpret Meheș Ilinca, Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea ” Borod; „Tu Ardeal” Pop Greta – Colegiul Tehnic Vadu Crișului; „Cântec de Unire” – Cacuci Andreea Liceul Teoretic Bratca; Poezia „Ce-ți doresc eu ție , dulce Românie” – Mocan Amelia Liceul Teoretic Borod. Activitatea s-a încheiat cu sceneta „Marea Unire” interpretată de elevii: Pop Maria, Pascar Andrada, Brîndaș Antonia, Popa Darius, Burlou Bica Petra, Bemath Boglarca, Lascău Carla, toți de la Colegiul tehnic Vadu Crișului

Prof. Maria Mălai
Nicu Răcuciu

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

37,006FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
1,003CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,780AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI