13.1 C
Aleşd
joi, 28 martie 2024

La Vadu Crisului termenii ca „nu pot”, „nu vreau” , „nu ma intereseaza” şi „nu cred” s-au transformat joi in: „se poate” si „am reuşit”!

Joi la pranz in cadrul “Campionatului bihorean al curateniei” 48 de ambarcatiuni si aproape 90 de persoane (elevi, profesori, consilieri locali, persoane din mediu de afaceri, autoritatea locala) au ecologizat malurile si raul Crisul Repede  in rezervatia naturala,intre zona numita Ciunta si podul nou din Vadu Crisului. Rezultat: 3.32 de tone de gunoaie evacuate. 

- Publicitate -

Natura e totdeauna adevarată, serioasă și severă. Ea are întotdeauna dreptate, iar greșelile și rătăcirile sunt ale omului a spus W.F. Goethe. Omul, intradevar a fost întotdeauna dezordonat în exploatarea naturii, a abuzat-o deseori în loc să se folosească înțeleptește de bogățiile ei; el a uitat complet de nevoile viitorimiii, a distrus valori economice și stări de echilibru în natură, care  de multe ori nu se mai pot reface. Natura nu a trădat niciodată inima care a iubit-o, a fost creată deopotrivă deschisă și la bine și la rău, pentru ca omul să se îndemne a hotărî liber încotro s-o ia.    Desigur omul poate stăpâni natura atâta timp cât ține seama de legile ei. Natura, ca o mamă surâzătoare, se pretează tuturor visurilor și capriciilor noastre. De-a lungul timpurilor  multi oameni au descoperit importanta protectiei naturii, care este o măsură preventivă de a împiedica ceva rău, iar reconstrucția ecologică o măsură curativă de reparare a răului comis. 

Cursul naturii este arta lui Dumnezeu. În natură există o mișcare și un circuit grație cărora, pentru realizarea progresului tuturor, lucrurile superioare se apleacă spre cele mai puțin evoluate, iar pentru ajungerea la perfecțiune și fericire, lucrurile inferioare se înălță spre cele superioare. “Apa tu ești nu numai necesară vieții, ci insăși viața; ești bogăția fără seamăn pe Pământ, tu ești cea mai pură, tu ești sufletul Pământului” a spus Antoine de Saint-Exupery. 

Insufletiti de aceste ganduri aproape 90 de persoane s-au adunat joi la pranz la baza firmei SC Master Adventure SRL din Vadu Crisului, au incarcat barcile, caiacele pe masinile de transport, s-au echipat in costume neoprene si au fost transportati spre Suncuius, in zona numita Ciunta. Aici dupa un instructaj cei prezenti au urcat in ambarcatiuni si echipati cu manusi si saci pentru gunoaie au inceput ecologizarea malurilor si al raului. La orele 17 barcile incarcate cu deseuri soseau pe rand langa platoul de la pod. De nu erau in saci, puteam sa deshidem un Targ de vara, asemanator Targului de la Negreni din lucrurile ce au fost pescuite din Cris si o zi intreaga aveau ce admira vizitatorii fara sa se plictiseasca. Dupa eveniment voluntarii au fost invitati la un bograci. 

Multumim Primariei, firmelor de rafting din Vadu Crisului, Colegiului Tehnic din localitate, membrilor Salvamont-Salvaspeo Bihor, Asociatiei  DE PROMOVARE A DESTINAȚIEI TURISTICE DEFILEUL CRIȘUL REPEDE si voluntarilor pentru aceasta activitate de succes si cu folos pentru comunitate.  

Sa ne indrume in continure gandurile lui Confucius: “Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte!” Pana cand?

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,170FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
575CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI