“Fac sport, gândesc frumos şi iubesc! Nu vă spun că va fi ușor … Vă spun că va merita.” Sâmbătă a avut loc concursul international de alergare Montană în zona Vadu Crișului

1241

Primavera Trail Race este o competiție de alergare montană internationala în Munții Piatra Craiului (zona Șuncuius / Vadu Crișului) organizată de Asociația Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, avand printre parteneri  si Federatia Romana de Atletism si primariile Suncuius si Vadu Crisului. La editia  din acest an au luat startul peste 600 de concurenti din tara si din strainatate

Sportul reprezintă o formă de manifestare eminamente artistică a fiinţei umane.Este  un izvor de sănătate şi prospeţime, un factor de longevitate. Din pacate in societatea noastra de astazi sportul este pentru toţi, dar nu toţi sunt pentru sport! A fi sportiv nu înseamnă a practica doar un sport, a fi sportiv înseamnă a avea o viaţă sănătoasă: fizic, psihic şi spiritual. In cadrul sporturilor alergarea ocupa un loc aparte. Nu cere multa investitie, doar pantofi de alergat, sort, tricou ,ambitie si ..multa vointa. Pentru ca Voința este ca un mușchi. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât devine mai puternic. 

“Alergatul este cam ca cafeaua. Prima dată când îl bei, s-ar putea să nu vă placă. Este amar și îți lasă un gust urât în ​​gură, dar îți place cam felul în care te face să te simți. Cu toate acestea, după câteva ori, începe să aibă un gust mai bun și, dintr-o dată, sunteți prins și este cea mai bună parte a trezirii” spunea Amy Hastings. Alergatul este minunat pentru corpul omului. Crește nivelul de energie și vă va ajuta să vă curățați mintea.  

Concursul de sambata s-a desfășurat pe patru trasee: “Ultramaraton”, pe un traseu de 84km cu 3850m diferenta de nivel pozitiv; unul de 53,2 km denumit „Maraton” cu diferență de nivel de +2250 m, unul de 17,6 km denumit „Cross” cu o diferență de nivel de +1040 m și un traseu de 9,9 km în Valea Mișidului denumit „Wild”, cu o diferență de nivel de +390m, pe categorii de varsta, atat masculin cat si feminin. Cei mai multi alergatori s-au inscris la categoria Cross(308), Maraton(170), Wild(138), Ultramaraton(47). 

Concursul ultramaraton a fost si Campionatul National de Alergare montana al Romaniei si selectie pentru lotul national. Startul pentru Campionatul National pe  Primavera Ultra Trailrace s-a dat la ora 06:00 din Remeti – Pensiunea Carpathia, la restul categoriilor startul si finishul concursului a fost  in Suncuiuș, in fața sălii de sport, de la orele 8, 9.20 si 10.00. Traseele au parcurs în mare măsură poteci turistice și in mică măsură drumuri asfaltate și de macadam, marcate corespunzător de organizatori. Concurentii au alergat prin cele mai frumoase părti din regiune: Belvedere, Cascada etc., iar din cauza diferenței mare de nivel acest concurs se califică a fi unul foarte de greu. Desiguri au fost competitori care au alergat pentru titluri de campioni, pentru cupe, altii pentru a fi in lotul national, dar au fost si concurenti care au vrut ca sa si demonstreze lor insine ca sant in stare ca sa parcurga o asemenea distanta de peste 50 de km. “Minunea nu este că am terminat. Minunea este că am avut curajul să încep!”, a spus unul dintre alergatori, care a terminat maratonul. La competie au fost prezenti concurentii unor cluburi puternice din tara, ca si Steaua, CSM Cluj Napoca, Xterra Sport Bihor, Speed Runners Oradea, VSK Odorheiu Secuiesc. Asigurarea pe teren al traseului a fost facut de echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor, in punctele critice al traseului. 

La categoria de vârstă 16-29 de ani Orașul Aleșd a fost reprezentat de Sebastian Țirtea și Oana Marina din Pestis ambii obținând locul 1 la proba Maraton 53km. Oana are în palmares și un locul 1 la general la feminin.

Sebastian Țirtea și Oana Marina

Voluntarii, peste 90! au fost membri sportivi de la ASC Xterra, sustinatori si simpatizanti ai alergarii montane din Oradea, Suncuius si Vadu Crisului. Pentru concurenti pe traseu au fost amenajate puncte de revitalizare la km 16 – Valea Bratcutei; km 30 – Damis; km 45 – Suncuius / dropbag; km 50,5 – Vadu Crisului / sala de sport; km 57 – Pojorata I; km 66 – Pojorata II; km 75 – Pestera Vadu Crisului. 

La competiție nu s-au folosit pahare de unică folosință, lichidele s-au tornat direct în bidonul sau paharul concurentului! 

Candva amandoi alergatori; Hasas Ioan, viceprimar al comunei Vadu Crisului iar Sergiu Dascăl, antrenor al atletilor de la CSM Cluj, prezenți sâmbătă la concurs.