26.5 C
Aleşd
marți, 21 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Expoziție fotografică la Vadu Crisului

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  

Consiliul Județean Bihor, ca si lider derulează proiectul ROHU126 – ”Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”, acronim PRONATURE in parteneriat cu Primăria Vadu Crișului, Primăria Körösszegapáti din Ungaria, respectiv cu  Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, fiecare dintre parteneri contribuind activ la implementarea tuturor activităților înscrise în proiect.

Proiectul vizează, în fapt, adoptarea unor măsuri de protecție, conservare și valorificare a patrimoniului natural protejat prin crearea unui centru multifuncțional de monitorizare protecție și conservare a naturii, prin reabilitarea Cabanei Vadu Crișului aflată în proprietatea Consiliului Județean Bihor. De asemenea, Primăria Vadu Crișului, aflată pe teritoriul sitului ce face obiectul proiectului, va realiza un Centru de Promovare a culturii tradiționale – Casa Mestesugurilor – și va promova importanța protejării și conservării resurselor comunității prin intermediul unor evenimente.

Primăria Korosszegapati va realiza un centru de informare pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény – Kormospusztai legelők. Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, custodele Sitului Natura 2000, Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, participă la implementarea proiectului, prin introducerea unui sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în sit, activitate ce va contribui la fundamentarea unei alte activități, organizarea de cursuri foto, rangeri, respectiv realizarea unui plan de management al vizitatorilor în cadrul sitului 2000.

Ciprian Blejan

In cadrul proiectului Asociația Centru pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a organizat cursuri foto, sub indrumarea artistului fotograf Andrei Posmosanu, cu elevii din scolile din zona si vineri dupa masa la Centrul de Informare Turistica din Vadu Crisului a avut loc deschiderea unei expozitii cu fotografiile realizate in cadrul taberei. Evenimentul a fost deschis de catre Paul Iacobas, presedintele asociatiei care a  multumit comunitatilor locale, a primariilor din zona Vadu Crisului-Bratca pentru sprijunul acordat.

Acest eveniment are loc in cadrul proiectului in care Vadu Crisului, CPADD este partener cu Consiliul Judetean Bihor si care isi propune sa revitalizeze fosta cabana Vadu Crisului, sa faca un centru multifunctional pentru pastrarea si conservarea naturii, a spus in cuvantul sau presedintele.

Rezervatia Defileul Crisului Repede este una din cele mai importante rezervatii naturale din Transilvania si Bihor, iar aceasta activitate a noastra a incercat ca sa aduca mai aproape copii de natura, sa facem fotografii si sa le prezentam si altora. Aceasta natura, care este bine conservata datorita si localnicilor, comunitatilor locale, care au apreciat frumusetile zonei si au avut grija de ea.

Este una dintre primele activitati derulate in cadrul proiectului, va urma o tabara de junior rangers, care se va desfasura pe 7 zile si in care copii vor invata cum sa protejeze natura, de asemenea vor fii activitati de promovare si studii prin care se va evalua cum se face turismul in zona.

Cele doua eleve Gabrian Diana Patricia si Baciu Cristina Simina din Vadu Crisului care au participat la curs au impartasit cateva dintre impresiile lor de la curs si din tabara. Preotul ortodox Mititean Sorin si Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crisului au evidentiat faptul ca este binevenit orice program care are menirea de a promova cultura si frumusetile zonei Vadu Crisului felicitanad organizatorii si participantii.

Defileul, cascada, olaritul, ceramica alba, sant doar cateva elemente care au fost imortalizate prin fotografii de catre participanții

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,527FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
994CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI