Cupa Crișana la Vadu Crișului

305
Cupa Crișana la Vadu Crișului 2

După organizarea a mai multor expoziţii zonale de păsări şi animale mici laVadu Crişului comuna de pe valea Crisului Repede la sfarsitul saptamanii trecute  a devenit gazda unui eveniment de nivel judeţean Cupa Crisana 2019.

Indiferent că locuieşti la oraş sau în mediul rural, ai nevoie de o pasiune, de un hobby. Hobby, este un cuvânt provenit din limba engleză, dar nu numai cuvântul, ci şi acţiunea în sine este presupus a fi de origine anglo-saxonă, din perioada Evului mediu, când vânătoarea cu şoimi si creşterea animalelor de la curţi regale, era o pasiune destul de răspândită. Cu timpul s-a dovedit, că aceste pasiuni reprezintă beneficii si pentru sănătatea persoanelor. Fiecare dintre noi are o stare de confort sau de plăcere relaxantă in apropierea unor lucruri sau fiinţe dragi, de care se simte ataşat. În timp ce o parte dintre noi colecţionează monede, cărţi poştale, obiecte cu valoare artistică sau sentimentală, lista neputând fi epuizată, o altă parte iubeşte natura şi tot ce conţine viaţă, fie ele plante sau animale. Pentru  o parte a acestor pasionaţi, centrul gravitaţional al preocupărilor cotidiane il reprezintă creşterea păsărilor si animalelor mici. Animalele nasc în noi sentimente imposibil de explicat în cuvinte. Ne sunt atât de dragi și le iubim atât de tare, încât este imposibil de înțeles pentru cei ce nu au iubit vreodată o ființă necuvântătoare. Pentru majoritatea crescătorilor, dragostea pentru creşterea animalelor a fost inoculată încă de la vârste fragede, participarea la astfel de evenimente a devenit obişnuinţă. Indiferent dacă pierd sau câştigă.Munca depusă pentru creşterea şi promovarea raselor nu este una dintre cele mai uşoare, cere pasiune, timp, bani si multe altele.

La evenimentul din Vadu Crisului organizat de catre Asociatia Crescatorilor de pasari si animale mici Crisana din Oradea in parteneriat cu Primaria Vadu Crisului in sala de sport din localitate au fost expuse 375 de exemplare din judetul Bihor, Satu Mare si Salaj. Exponatele cele mai numeroase  au fost cei 185 porumbei  ornamentali din rasele: Maria Stuart, Urias de Salonta, Carier, Gulerat de Bihor, Pescarus italian, Cap de maur, Caranculat de Oradea, Castaniu de Craiova, Zburator dungat romanes, Voiajor german de expozitie, Voltat indian, Lux polonez, Strasseri de Moravia, Maltezi, etc.

Iepurii, 122 de bucati, au fost reprezentaţi prin câteva exemplare deosebite, printre care Uriaşul Gri German, Fluture german, Urias German Alb, Berbec German, Californian, Vienez etc.

De la expoziţie n-au lipsit nici gainile, in total 75 de bucati din rasele Brahma,Wiandotte,Gaina italiana, Matase japoneza, Rata mandarin, fazan auriu, pauni etc.

Duminica la orele 13 in prezenta conducerii primariei din Vadu Crisului, primar Cosma Dorel, viceprimar Hasas Ioan a avut loc festivitatea de premiere, unde in urma punctelor date de arbitrii expozitiei-Popa Liviu si Stoicovici Giani la porumbei, Botan Horatiu si Rus Ilie la iepuri, Popa Liviu la gaini si pasari exotice s-au decernat cupe, diplome si cataloage campionilor.

Iata câțiva dintre cei mai buni crescatori: la sectiunea Porumbei: Popa Crinuta, Erdei Gheorghe, Popa Liviu, Stoicovici Geanini, Erdei Ionut, Mortan Gergelz Nicolae, Popoviciu Cristian, Ciuhandru Ionut, Manigutiu Dumitru, Pacurar Gavril, Gherdan Dan, Briciu Bogdan, Kalman Ludovic, Sprigan Calin.

La iepuri Cuc Florin, Erdei Gheorghe, Erdei Catalin, Geczi Emeric, Illes Jozsef, Fira Nicolae, Turucz Razvan, Popa Gabriel, Varga Alex, Szegedi Levente, Matiu Marian, Suciu Gabriel, Moldovan Adrian.

La sectiunea Gaini: Sandor Vasile, Sandor Petru, Moldovan Adrian, Joldea Ionut, Ienciu Florin, Kalman Ludovic, Jurcut Alin, Turucz Razvan.

De menționat faptul ca expozitia din Vadu Crisului a avut mai multi vizitatori decat cea organizată anul trecut in Oradea.Cupa Crișana la Vadu Crișului

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.