„Caravana cu Medici” va ajunge si la Vadu Crisului

1221

Din 2017, zeci de medici și student de la medicină din Cluj fac voluntariat în diverse zone  rurale din Transilvania. Ei formează „Caravana cu Medici”, o asociație umanitară care oferă servicii medicale gratuite. In vara caravana va poposi si in Vadu Crisului.

 

Despre activitatea lor ne relateaza  doctorul Răzvan Tirpe, cu radacini din satul Brusturi, Bihor ,medic rezident în anul III,  specialist în radiologie și imagistică,  coordonatorul proiectului din zona Ardealului. Pentru fiecare dintre noi există, există un geamăn care trăiește în mediu rural și care nu beneficiază de aceeași calitate a serviciilor de sănătateSistemul de sănătate românesc este axat pe medicina din spital, majoritatea cheltuielilor fiind făcute în mediul spitalicesc, urban, însă aproape jumătate dintre români trăiesc în mediul rural unde asistența medicală de bază și mai ales de specialitate este limitată sau chiar absentă. Mai mult, o mare parte din populația României prezintă mari carențe în ceea ce privește educația medicală. Toate acestea, asociate cu mentalități ce nu cunosc importanța prevenției, duc la rezultate dezastruoase cu o mortalitate și un grad de invaliditate mult peste cel al mediei țărilor europene. De asemenea, costurile financiare și umane necesare rezolvării unor probleme medicale, detectate în stadii avansate sunt mult mai mari, uneori imposibil de suportat.

Proiectul Caravana cu Medici a luat ființă în 2014, iar astăzi reunește 3 filiale: București, Iași și Cluj-Napoca. Organizat de medici rezidenți și studenți la medicină, în ajutorul cărora vin medici specialiști și primari, acesta dorește să echilibreze balanța între accesul la servicii medicale în mediul rural față de cel urban prin realizarea unei rețele naționale care să le permită medicilor să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflate în zonele defavorizate și al accesului la servicii medicale de bază. Prin formarea unor echipe multi-disciplinare, cu sprijinul autorităților locale, Caravana cu Medici oferă îngrijiri medicale de bază, popularizează testele de screening și informează persoanele din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur. Activitatea proiectului e centrată pe realizarea a 3 tipuri de caravane: de sănătatea femeii, pediatrică și medicină internă

De asemenea, prin departamentul de educație medicală în școli, se dorește sensibilizarea elevilor pe teme legate de nutriție, educație sexuală și acordarea primului ajutor prin realizarea de prezentări și ateliere practice.

Cea mai recentă filială a proiectului, Cluj-Napoca, s-a constituit în anul 2017, iar până în prezent a organizat un număr de 7 caravane în Ardeal, consultând peste 600 pacienți din județele Cluj, Bihor, Maramureș și Sălaj. În urma activității desfășurate în ultimul an, filiala a fost desemnată cel mai bun proiect de sănătate la Gala Tineretului Clujean și la Gala Națională a Voluntarilor 2018.

Echipa de doctori de la Caravana cu Medici Cluj va ajunge în primăvară în patru locații. Următoarea caravană e programată în luna martie în Satu-Mare, la Stana. Apoi se va organiza o caravană a sănătății femeii, în luna aprilie, la Ocna Șugatag, în Maramureș. În luna mai, Caravana de Medici va ajunge în Munții Rodnei, în Bistrița-Năsăud, într-o localitate ce va fi aleasă în perioada următoare, iar a patra caravană va merge la Vadu Crișului, în județul Bihor. În partea a doua a anului, proiectul va organiza încă patru deplasări, locațiile urmând a fi stabilite.

Cel mai important motiv ce a dus la apariția echipei Caravana cu Medici  a fost dorința de a-i ajuta pe cei ce au cea mai mare nevoie de medici, iar încetul cu încetul să paveze drumul spre o Românie mai sănătoasă și mai conștientă de necesitatea prevenției și a educației medicale.
 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.